Servus Vašku, suprová práca. K tej muskulatúre. Ja si pomáham tak , že si nájdem na google Bodybuilderov. Tam je kvantum póz a vzhľadom na to , že sú namakaný tak je vidieť každý sval a polohu svalu. To si prispôsobíš a určite neprohloupíš . A používam aj anatómiu. Vzhľadom na to , že ruky máš v rôznej polohe tak aj lopatky na chrbáte ti vytvoria inú polohu . Ale to sú len detaily. Máš to skvelé a dobre sa na to pozerá aké postupy volíš. Určite užitočné pre viacerých,ktorí sa v tom patlajú. Opäť gratulácia ako k postupu tak aj k predvedej skevelej práci. Palo offo.
Pořád hodně rozpracované. Pravá ruka s mečem bude oddělená. S levou paží jsem si trochu naběh. Musel jsem zkrátit předloktí a přitom mi praskla vnitřní kostra v rameni a paže drží jen na hmotě. Nemůžu tudíž domodelovat ruku, protože se to pořád hýbe a hrozí, že to prdne úplně. Tak to po vypálení budu muset dobrousit. Zatim náznak prošívaný maniky. Zatim.
Tak další průběžný foto, tentokrát po vytažení z pece - trouby. Z týhle operace jsem měl dost obavy. Udržet totiž " v naší elektrické troubě" konstantních 130°je docela ořech, ale dopadlo to dobře. Je to krásně tvrdý, sem tam prasklinka, ale jinak v pohodě.
Tvorbu přilby jsem vzal od začátku za špatnej konec. Po peripetiích s formou a tak, vniknul stejně jen polotovar, kterej teď stejně musim dodělat a hlavně jinak. Nedošlo mi totiž, že přilba nemůže bejt na temeni stejně vysoká, jako ve tváři, ale musí bejt z profilu zkosená, viz třeba motopřilba. Jinak by člověk vůbec nemohl zaklonit hlavu. Takže znovu a lépe a příště už jinak.
Servus ,kamaráde. Máš to moc pekné. A v tvojich rukách verím , že to bude pecka. K tomu pečeniu. Ja pečiem len orientačne niekedy na 150 niekedy na 130 . Trúbu pri tom pečení aj otváram ,lebo pečiem viacej vecí, a bez následkov. A doba pečenia je od 12 do pomaly 3O min. Opäť bez problémov. Občas na to kuknem. Nemusíš mať vôbec strach, a striktne kontrolovať teplotu a čas. Ber to orientačne. Pozor však , máš to teraz síce tvrdé ale je to krehké. A pri ďaľšom pečení to za horúca má gumovú konzistenciu ale až to vychladne je to opäť tuhé. Toť moje skúsenosti. Držím palce Palo
No, já z toho nechci dělat vědu, ale jsem opatrnej. Už jednou mě to vycajchlovalo - Fimo a když mam na knoflíku nastaveno 150°a v troubě je 125°, tak jsem rád, že jsem si ten teploměr koupil.
velmi pekne, to bude dost velka busticka a hlavne to takto pokope vyzera velmi pekne , inak preco su tie supiny od hora nadol a nie opacne, takto mi pridu nelogicky usporiadane, pretoze pri zaseku z hora sa cepel dostala pomedzi ne, namiesto toho aby sa zosmykla, nevies preco to tak bolo? (ja by som ich chcel isto opacne, koli tomu ze uderov z hora mecom je podla mna percentualne v boji viac, ako od spodu)
PS: bude amt aj enjaky chochol, nieje to moje obdobie taks a len pytam
Zda sa to byt celkom dobre. To si musel nad tym stravit teda peknych par hodin. S tymi supinami ma Cesnak pravdu, mali by smerovat opacne, ale prerabat to koli tomu asi nebudes.
Nazdárek klucí,dle mého to má Vašek správně,tento rukávec se používal hlavně proti rybářským trojzubcum,takže se hroty při výpadu sesmekly po šupinách dávali dokument od BBC-gladiátoři starověku,tam to bylo pěkně vidět.od romea models RM90-011to má taky přesně na rukávci.Vašku slušný pimprle-až tomu hodíš barevnou fazonu-supr čauki Lubas Hradec
Zdravím pánové a děkuji za komentáře a slova chvály. Busta bude opravdu docela velká, především díky štítu – scutu, a to jsem ho ještě zhruba o 10% zmenšil. Práce a času to stálo opravdu hodně, ale to i díky omylům a předělávkám. Teď k šupinám. Věřte mi, že nad podobou maniky jsem spekuloval hodně dlouho. Nad směrem šupin ani ne, to mi bylo jasný celkem hned a vychází to z logiky. Je to tak, jak napsal Luboš. Secutor byl specifický typ gladiátora, který vycházel výzbrojí i výstrojí z typu myrmillo a byl „vyvinut“ speciálně jako soupeř pro typ retiarius. Zhruba od poloviny 1. století byly v arénách nahrazeny dvojice retiarius vs. myrmillo a jiní výhradně dvojicí retiarius vs. secutor. Proti secutorovi tudíž nestál soupeř vyzbrojený mečem a štítem, ale trojzubcem a sítí. Útok trojzubcem proti odkryté pravé ruce byl zpravidla směřován vodorovně zhruba do úrovně prsou, nebo spíš od pasu nahoru. Proto jsou šupiny „obráceně“. Dál bylo žádoucí eliminovat zachycení vrženou sítí. Proto má secutor hladkou zakulacenou přilbu bez jakýchkoli ozdob a ostrých výstupků. Podoba maniky je čistě moje spekulace. Co jsem se dopátral, tak neexistuje žádný historický fragment a ani žádná ze známých skupin oživlé historie se tímto zatím nezabývala. Jediné, z čeho historici vycházejí jsou dochované kresby a reliéf na stéle. Mně byla vodítkem a inspirací kresba Anguse McBrida v publikaci Osprey. Tam si to mistr ale hodně zjednodušil. Šlo hlavně o to, jak vyřešit ohyb v lokti. Vycházím z toho, že základem maniky by byla nějaká poddajná kůže (jelenice), na které by byly šupiny přišity čtyřmi body a přetažená a prošitá skrz krajní šupiny. V místě ohybu by se šupiny přirozeně shrnovaly, čemuž by pomáhalo i to, že pásek na předloktí by nebyl dotažen na fest. Jestli by to v praxi opravdu fungovalo, toť otázka.
Také mi toto uspořádání přijde nelogické. Viz. tento odkaz: http://livinghistory.cz/node/57 V článku je pak i odkaz na charakteristiky jiných brnění. Ale pokud ovšem byl nárameník vyroben na zakázku jen proti určitému typu zbraně a má to svou logiku, pak v tom uspořádání nevidím problém.
Jasně Marťo, tak se na ně musí: " Tak heleď ty, todleto, rejpale. Neser!!!" Né samozřejmě. Já vim, jak jsi to myslel. O tom to přece je, to fórum. Jsem rád, že to kluci napsali, protože bych to asi viděl stejně, nebejt v obraze. No a já se moh díky tomu blaženě rozepsat, kolik toho vim