Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fw 190A-2 SABREKITS limited edition 1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fw 190A-2 SABREKITS limited edition 1:72

Příspěvekod fightavi » 30 bře 2025, 10:08

Když jsem projížděl seznam exponátů svého minimuzea zjistil jsem, že v různých typových řadách všech základních typů stíhaček mi chybí v řadě Fw modifikace „A-2“. V nabídkách prodejců (firma SABREKITS byla pro mne neznámou) jsem objevil shora uvedený stroj a za zajímavou cenu v akci – 190,-Kč. Tak jsem si řekl proč to nezkusit a zakoupil.
Při prohlídce výlisků jsem zjistil, že pochází z dřívějšího programu AZmodels a jsou doplněny minileptíkem a 3D vytištěnými kompletním kokpitem, podvozkovými šachtami a boulemi nad kanóny. Návod byl solidně zpracovaný krok za krokem (i když úvod s historií pouze v angličtině), barevně vytištěné tři varianty zbarvení a tomu odpovídající dekály (nezlobil jsem, dostal jsem je dvojmo). Kvalita výlisků s jemným negativem nebyla špatná, jen vtoky šly do dosedacích ploch a na drobnějších dílech menší přesazení. Bez komplikací na sebe pasovaly díly křídla, trochu se musel doladit 3D-tisk podvozkových šachet a dodělat část konstrukce ve středu šachet. Poněkud pracnější s nutností menších úprav bylo po slepení polovin trupu usazení horní části – krytů zbraní, kde bylo nutné trochu roztáhnout trup, zafixovat vlepenou vložkou a dopasovávat kryt (možná jsem si to způsobil sám, ale stalo se).Obdobný problém byl s usazením vnitřní části trupu za sedačkou pod krytem kabiny. V kokpitu jsem dodělal zaměřovač. Ale všechno se zdařilo, na řadu přišly barvy (Humbrol) a štětečky.Dekály byly přiměřeně tenké a dobře sedaly. Chtěl jsem mašinu zařadit, ale podařilo se mi dohledat jen část - III/JG 2 Francie rok 1941,obtisky neobsahovaly seriové číslo, takže konkrétní jednotku a pilota jsem nenašel a ač jsem šmejdil po netu, dál jsem se nedostal.
Nabízím několik stolních fotografií "lízátkem" k posouzení výsledku mého snažení:
fw01.jpg

fw02.jpg

fw03.jpg

fw04.jpg

fw05.jpg

Dědek Franta 8-) [-o<
Neříkej že to nejde postavit, najde se někdo kdo to neví a postaví to!
fightavi

• Odpovědět s citací

Re: Fw 190A-2 SABREKITS limited edition 1:72

Příspěvekod diamond » 30 bře 2025, 14:16

Jde o mašinu Fw 190 A2 W.Nr. 223 Gruppenkommandeura III/JG 2 Hanse "Assiho" Hahna.
Horní plochy byly v RLM 74/ RLM 02 a mašina neměla ten černý segment na krytech výfuků (:)
hahn.jpg

hahn2.jpg

diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fightavi » 30 bře 2025, 15:38

Díky za doplnění, dám jako opravu do registru.Dekály už "trhat" nebudu a barvy nebudu předělávat.Rád bych ještě objasnil svou volbu zbarvení: V návodu jsou tři barvy označené jako RLM74, ve svých zásobách mám tři odstíny RLM02.Konzultoval jsem to i s informacemi na netu,kde se v odstínech liší i jednotlivý výrobci.A tak jsem zvolil z důvodu zmíněné anonymity nejpravděpodobnější kombinaci.Navic mi sbírku nechodí prohlížet a kritizovat žádní luftwafáci.A ve vitrince vypadá dobře.Tolik na objasnění.
Ještě jednou díky.
DF [-o<
fightavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 30 bře 2025, 19:01

Franto, ohladne farieb môžeš kludne spať, RLM 74/75 je OK. Čo je ale mimo je rozloženie polí na krídlach a VOP, to je ale vada výrobcu, resp. toho, od koho sfarbenie odkukali. Aj tie dekály AZ/SABRE majú nejaký hrubší tvar než sú na oroginále....A ešte sa mi s fotiek zdá, že si použil vypuklý prekryt kabíny :-k
TAM60766.JPG

Ešte si doplň anténku pod trup, stroj ju mal. Model inak v tvojom štandarte =D> akurát - nerozmýšlal si niekedy robiť tie LW škvrny tupovaním molitanom ??? Takto tým štetcom to vyzerá absolútne nevierohodne
438172839_854202430079040_7865542017444171421_n.jpg

438172507_854202426745707_7991799080414253798_n.jpg

cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fightavi » 31 bře 2025, 19:51

Díky za ohodnocení a doplnění informací o konkrétní mašině.Jak jsem se zmínil zařadím ji do kolekce "190" jako 20-tý kousek verze mezi ostatní bez identity, prostě jako verzi A-2.
Dědek Franta 8-)
fightavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 02 dub 2025, 22:59

=D> =D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel