Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F-14B Tomcat, Jolly Rogers, Tamiya 1/32

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F-14B Tomcat, Jolly Rogers, Tamiya 1/32

Příspěvekod Jarda_Hajecek » 17 bře 2025, 20:55

Model: F-14B Tomcat, Jolly Rogers
Měřítko: 1/32
Výrobce: Tamiya
Barvy: Mission Models, AMMO, Vallejo, Tamiya
Patina: AMMO Wash, AK Wash, AMMO Oilbrusher, Flory Models
Doplňky: Red Fox Cockpit, Quickboost Sedadla, F-14B Konverze a Trysky Aires, Eduard Brassin AIM-54C Phoenix, Teknics F-14B/D Conversion Set, Zajistovadla RBF Eduard, Kola Wheeliant.

Po dlouhém době se mi podařilo dokončit tento Temelín. Stavba s několikaletými přestávkami déle než 10 let. Model jsem koupil na inzerát a při setkání s prodávajícím jsme oba zavzpomínali jak pro nás oba byl tento model za studentských let nedostupný a jak moc jsme ho oba chtěli. Pamatuji si nostalgicky na MPM v Myslíkové jak jsem v devadesátkách okukoval a doufal že jednou si tu velkou kočku postavím. No o mnoho let později je dobojováno. No prodávající ztratil morál a změnil hobby a já se sice do stavby pustil relativně záhy ale z objektivních příčin se model stěhoval ze stolu do skříně a zpět s mnohaletými pauzami. Model představuje generickou F-14B, jména pilota a RIO jsou sice od Jolly Rogers ale z A to jen pro Ty, kteří znají seriová čísla a jména posádek zpaměti i pozpátku. Až na několik drobných popisek a zmíněná jména posádky je veškeré označení stříkané přes vlastní masky. Na modelu jsem použil trysky na B/D od Airesu, kokpit je kombinace Red Fox, Teknics, Eduard a sedačky QuickBoost. Protože Tamiya nepochopitelně udělala příď v negativu a zbytek modelu v pozitivu tak je to komplet přeryto a doplněné naznačení nýtů/rychlošroubů. Pár destiček a drátků do šachet a na podvozky ale nic z čeho by se jeden zbláznil. Ale je to Tamiya takže přes své stáří lícuje dobře, tmelení nebylo zase uber moc pokud vezmu v potaz datum vzniku stavebnice. F-14 patří k mým nejoblíbenějším typům. Už od doby kdy jsem v pravěku viděl Top Gun kde hrála F-14 hlavní roli ve vší úctě k Maverickovi . Snažil jsem se alespoň přibližně ztvárnit provozní opotřebení dle dostupných fotografií. Jako podklady hlavně kniha od Daco a Squadron a samozřejmě internet. Přeji všem krásné chvíle při našem hobby.

Omlouvám se ale je to tak veliké že se to do foto koutku nevejde

Obrázek

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil Jarda_Hajecek dne 21 bře 2025, 13:29, celkově upraveno 1
Jarda_Hajecek