Přidám další svůj výtvor a pár komentářů ze stavby modelu. Pro toho kdo nechce číst další řádky se to dá shrnout do jedné věty - krásný model do sbírky nepostavených krabiček.
Nesmíte do něj říznout a nedej bože začít hledat podklady, protože autoři masteru jsou žhaví kandidáti na vítěze ceny Hanse Christiana Andersena pro letošní rok. Autoři návodu dokonce vymysleli kamufláž, kdy na trupu je jiná imatrikulace než na křídlech. ( na webu mají už opravenou verzi ve které dost bugů v návodu poladili )
Toho kdo do ní nedej bože řízne čeká mnoho hodin čistokrevné modelářské práce v podobě pasování dílů do sebe, tmelení a broušení.
Stavebnice je jinak klasický shortrun poslední doby ... mastery dělané 3D tiskem, místy špatně začištěné, takže stopy po tisku jsou i na zaformovaných dílech.
Nevím jestli to bylo tím, že jsem měl model z asi nějaké z prvních sérií, ale těch problémů jsem měl na můj vkus fakt hodně.
Všechny díly jsou jaksi větší, takže bez úpravy skoro žádné dva díly nesednou na sebe bez problémů, nějak nakynuly
Nejhorší místo z hlediska pasování je dělení křídla, kdy dělící rovina je nacpaná přesně do středu plátna a po přetmelení je potřeba dodělat porty. Ještě že to letadlo je skoro prosté povrchových detailů, takže těch o které při tmelení a broušení přijdete není opravdu mnoho.
Když už se člověk přehoupne přes hrubou stavbu a nastříká model, tak zjistí, že obtisky nějak nekryjí a místo bílé jsou písmenka růžová ... takže repete, namalovat a vyřezat masky a co se dá tak nastříkat tak nastříkat. Naštěstí tam toho moc není. Lesklá červená barva je ale také zábava pro otrlé.
Speciální "minichallenge" typu model v modelu jsou podvozkové nohy, kdy podvozková noha s kolem a krytem se skládá z cca 9ti dílů. Při pasování této sestavy padlo mnoho sprostých slov.
Jako chtěl jsem tohle éro mít ve vitríně. na sochařinu ze stavebnic Frog, Airfix (Muzikant) jsem neměl koule, SBS je zase resin a ClearProp mi udělal v první chvíli celkem radost. Kdybych věděl co mně čeká, tak bych si asi zvolil nějakou jinou odpočinkovější stavebnici a nedělal tohohle červenáčka. Práce je na tomhle modelu fakt hodně a nikdo to neocení, protože je to vlastně strašně jednoduchý letadlo.
( Pokud bych někoho přeci jenom neodradil od stavby tohohle modelu, nechť se mi klidně ozve a můžu mu říznout masky ... )