Léta jsem měl doma tuhle stařičkou stavebnici A-4M/N od ESCI ERTL kit č.4016. Chtěl jsem na ni jen cvičně vyzkoušet nýtování do surfaceru, ale nakonec jsem ji dal šanci a dodělal ji celou, přestože v kitníku se to hemží Skyhawky od Hasegawy. Ty posloužily jako vzor pro úpravy, kterých nakonec bylo docela dost - dotmelit přechodový díl stabilizátoru /při vynechání hrbu/ a hlavně světla na spodních plochách a v náběžné hraně levého křídla , dále polohovky spolu s čirými v obloucích křídel. Ty oválné krytky jsem nepřerýval, jen některé hlavní linky. Byl jsem překvapen, jak nýtování vyniklo na bílém surfu /spray FINE SURFACE PRIMER Tamiya/. Nýtoval jsem od ruky i s pomocí ocelového pravítka. Jediným zamýšleným tuningem měla být sedačka od Pavly, která však byla o pár milimetrů širší, takže jsem uřízl boky , zúžil sedák a opět slepil. Doplnil jsem také zaměřovač z folie a k němu oblé táhlo, patrně k nastavování sklopení sklíčka podle použité výzbroje a do podvozků přidal pár drátků, které se dost liší verze od verze.
Předloha modelu je A-4E BuNo 150044 z NFWS. Ta se mi líbila už dávno, měla ji Fujimi v měřítku 1/72. Kolega L. ji vtipně pojmenoval "Ropucha." Velká výhoda této kamufláže je, že na každé ze šesti fotek ty fleky vypadají jinak. Stejně tak i na pláncích výrobců dekálů, liší se i barvou vnitřních ploch, kdy trvají na červené pod sloty a u klapek, přestože to v Topgunu obvykle "jedou" stejnou barvou, použitou na kamufláži. Většina to maluje jako "mramorový" vzor, ale z fotek je zřejmé, že původně to byly zelené oválky na šedém podkladu. Časem došlo asi k opravám nátěru a přibývaly různé fleky a pruhy.
Já použil dekály od Twobobs, které nabízejí i "serial number," který jsem ale z fotek nevyčetl, naopak některá fotka ho měla červený.
Většina mašin v Topgunu létá s registrem ACMI, pověšeným buď pod trupem nebo pod pylonem jednoho z křídel. Hasegawa nabízí i mezikus mezi pylonem a odpalovacím zařízením, přičemž mne překvapilo, že jeho použití nevyužívá ani u své limitky TOPGUN, kde je Jesterovo Scooter, který ho ve filmu nosil.
Nakonec z toho vyšel celkem pěkný vitríňáček /aspoň dle mého názoru/.Posuďte sami...