Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F4U-1A Corsair Academy 1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F4U-1A Corsair Academy 1:72

Příspěvekod fightavi » 29 črc 2024, 11:07

Při inventúře v kitníku jsem objevil dvě stavebnice corsairů 1:72 z dřívějších dob – F4U-1A Academy a F4U-5 Revell. Protože mám ve svém muzeu v tomto měřítku už léta létoucí snad Heller(?), řekl jsem si že si postavím něco lepšího. Při prohlížení výlisků vyhrála Academka, jen dekály byly pro mě nepoužitelné – bílé na bílém podkladě(!) a při všech možných „kouzlech“ nečitelné (některé popisky se zviditelnily až při namočení a daly se i oříznout). Měl jsem dekálový aršík Propagteam pro stavebnici Směr 0885 Hi-TECH a bylo jasno. V zásobách leptů jsem objevil lepty Eduard SS 111 (1999) a lepty Směr, vyhrál Eduard.
Stavělo se velice dobře, tmelit nebylo třeba, všechno zvládlo řídké lepidlo a vteřiňák. Vzal jsem stavbu jako krabičkovou, z leptů jsem použil kokpit, pasy a nůžky na podvozek. Z vlastního jsem jen dodal výfuky z inj.jehly 0,6 vyžíhané do opáleného kovu a brzdové hadičky z žíně smetáku.Pro vlastní dobrý pocit jsem na motor natáhl kabelové rozvody z měděných drátků. Jako podklad pro stavbu jsem použil výkresy a fotografie z publikace A.J.Press Monografie lotnicze č.11. Barvy Humbrol(štětec): interier H78, spodní plochy H34, střední mořská H144, tmavá mořská H77. Přechody mezi barvami jsem risknul způsobem „jemně roztřesená ruka držící štěteček“. Jediný problém byl s kryvostí bílé – až na čtvrtý nátěr jsem byl jakž takž spokojen (víc už jsem nechtěl, aby nezačala opadávat vlastní vahou :grin: ). Těsnicí krycí pásy na styk plechů na trupu před kabinou - tady jsem úspěšně použil nařezané pásky bílého obtiskového papíru Luboše Vinaře zmatněné barvou H49. Finální podoba: VF-17 pilot Lt.F.J.Streig, Piwa Field Bouganville únor 1944.

PS: Revellův F4U-5 v tmavě modrém lesklém kabátě je k dispozici.(04143 - 2001)

Dědek Franta ;-I 8-)
A tady to je:
corsair01.jpg

corsair02.jpg

corsair03.jpg

corsair04.jpg

corsair05.jpg

corsair06.jpg

corsair07.jpg

corsair08.jpg

Neříkej že to nejde postavit, najde se někdo kdo to neví a postaví to!
fightavi

• Odpovědět s citací

Re: F4U-1A Corsair Academy 1:72

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 29 črc 2024, 12:36

Pekný ho máš. Páči sa mi. Revell mám aj ja, kúpil som ho asi pred mesiacom v hračkárstve za deväť eur. Ale aj napriek nízkej cene mám pocit stratených peňazí. Ten kit je veľká bieda. Nepekný biely plast, množstvo prepadlín, veľmi jemné rytie, Trup som musel vpredu roztiahnuť, lebo nepasoval do krídla, na prechod krídlo trup vzadu som musel použiť veľa tmelu a obnoviť rytie. Úplná katastrofa je diel ktorý sa lepí na vrchnú časť trupu pred kabínu. Ten pasoval veľmi zle. Ja som spoje pretmelil sekuňďákom a preryl, ale nemám chuť pokračovať. Tieto Revelly človeka skôr odradia od modelárstva. A to tento Corsair je z roku 2014. Na to že je to relatívne nový kit, som čakal niečo viac. Ostatné modely od Revellu čo majú v hračkárstve sú stariny z deväťdesiatych rokov. To fakt nemá zmysel kupovať.
Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fightavi » 29 črc 2024, 13:00

Ahoj,ten můj Revell je z tmavě modrého plastu origo rok 2001.Jinak díky za ohodnocení.
Dědek Franta [-o<
fightavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 29 črc 2024, 13:31

Pěkný kousek, jen ty sklopné části křídel byly zespodu snad v té světlejší /přechodové/ modré. Nevím, možná to ztmavila fotka...
Přílohy
849-115-4073.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fightavi » 29 črc 2024, 15:05

Spodní části křídla (sklopné) jsou střední mořská modrá H144, foceno v kuchyni u okna, takže ten dojem má na svědomí i použitý MT, kterým jsem to fotil.
Dědek Franta 8-)
fightavi

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel