Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-51 D20 VLR Mustang, Eduard 1/48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

P-51 D20 VLR Mustang, Eduard 1/48

Příspěvekod Daniel Tomala » 18 úno 2024, 17:06

Stavbou jsem strávil cca 1 rok. Doplňky pouze poutací pásy HGW. Jinak čistá krabka. Je to můj první pokus o "celo-stříbrný povrch". Co bych dělal příště jinak - určitě kovové podvozkové nohy. Ty stávající plastové jsem muel provrtat-rozříznout v místě tlumiče za účelem zvýšení tuhosti, ale tím pádem se "rozsypala" původní geometrie. Další poprvé byly loupací obtisky. Zkoušel jsem loupat tzv.nasucho pinzetou/párátkem. Tak i použitím white spirit. Velké obtisky šly loupat poměrně snadno, ale drobné stencil_data se mi vždycky povedlo strhnout i s lakem. Taky jsem zkoušel zaškrabávat nýtové řady - nejvíc to jde vidět na vztlakových klapkách. Na druhou stranu je to velmi zdlouhavá operace, příště na to kašlu.
Přílohy
x10.jpg
x9.jpg
x8.jpg
x7.jpg
x6.jpg
x5.jpg
x4.jpg
x3.jpg
x2.jpg
x1.jpg
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Re: P-51 D20 VLR Mustang, Eduard 1/48

Příspěvekod Daniel Tomala » 18 úno 2024, 17:07

Pokračování
Přílohy
x17.jpg
x16.jpg
x15.jpg
x14.jpg
x13.jpg
x12.jpg
x11.jpg
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod taffy » 20 úno 2024, 11:43

Mě se moc líbí ta patina, hlavně spodek, bohužel ten podvozek to fakt kazí, nestálo by za to to urvat a udělat s novými nohami znovu? :)
taffy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Tomala » 20 úno 2024, 17:51

Díky, jsem rád, že něco pozitivního na tom lze najít :-), ikdyž to nevypadá tak, jak jsem si představoval, že to ve finále bude vypadat.
Urvat podvozkové nohy - určite ne. Samozřejmě jsem to asi týden zvažoval v průběhu stavby. Ale nakonec jsem tu myšlenku zavrhnul, chtěl jsem mít model po víc jak roce už dokončený.
Nicméně mám ještě jednoho Mustanga v zásobě a ten už ty nohy bude mít správně, jelikož použiju ty kovové :-).
Křivě mám i ty dřevěné antény a dna podvozkových šachet by taky měly být 2-barevné, ale prostě naučil jsem se s tím žít.

Ještě jednou, díky za zpětnou vazbu.
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 20 úno 2024, 20:35

Jen nechápu ty fotky, na FB fotky na úrovni prezentace do časopisu, tady že tam není vidět nic
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura59 » 20 úno 2024, 21:17

S tím loupáním laku na popiskách mám taky problém. Ještě zkusím uchošťour a bezaromatic synt. ředidlo a jestli ani to nezafunguje, tak to s odstraňováním krycího laku asi vzdám.
jura59

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Tomala » 20 úno 2024, 22:04

Ad. fotky
To je velká kapitola, jediné co dokážu říct, jak to fotím já:
NIkon 5100 na stativu
kvalita obrazu:Norm
ISO:500
1/8s
f5.6
bez blesku / s bleskem, v pokoji při denním světle, případně si pomůžu stolní lampou a "nějak" to shora nasvítím.
Fotka má cca 2.5MB a pak jdu a v post procesu to musím zmenšit na cca 500kB abych to mohl umísti na modelforum.
Podle mě na FB žádný limit co do velikosti fotky není - tak jestli tohle není ten kámen úrazu.

Ad. loupací obtisky - tady je taky těžká alchymie, ty velké plochy mi šly sloupnout relativně snadno, ikdyž taky se mi povedlo jeden obtisk zčásti strhnout.
Není problém, objednat nové obtisky, ale dostat z povrchu modelu zbytek toho poškozeného, protože ten tam samozřejmě jak naschvál drží jak přibitý.
Ty drobné popisky se mi povedlo strhnout skoro polovinu. zbytek jsem už raději nesloupával.
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 20 úno 2024, 23:23

Ahoj, píšeš, že jsi musel podvozkové nohy rozřezat z důvodu zvýšení tuhosti.
Absolutně mi uniká, co tě k této operaci vedlo?
Patina spodku se mi taky celkem líbí, vršek už míň, ale co je určitě nepovedený je vrtule. Ta rozšířená část listů u kužele jsou pryžové manžety, a tudíž nemohou být oprýskané na kov.
P-51D/K mám teď trochu nastudovaný, tak bych ještě zmínil, že záložní zaměřovač s tyčkou na kapotě (leptané díly č.32 a 34) na této verzi nebyl. Eda ho v návodu nabízí jako možnost, ale je to jedna z nepřesností, které má v návodech.
Drátovou anténu VLR Mustangy, stejně jako ty od Mocné osmé, neměly.
Rosťa97

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 21 úno 2024, 20:28

Pôjdem proti prúdu, ale mňa výsledok neoslovil. Nepostavil by som to lepšie, na to nemám, ale uniká mi zmysel experimentovania s patinou, keď nie je zvládnutá samotná stavba. Antény na SOP - ohnutý drôt, podvozkové nohy už boli spomenuté - to sú len najviditeľnejšie veci. Neviem, ako vyzerali stroje reálne, ale z fotiek to takto podľa mňa nevyzerá. Tá patina skôr pripomína kus z vrakoviska než operačne fungujúci stroj, proste príliš "hrubá" alebo ako to lepšie pomenovať.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Tomala » 21 úno 2024, 21:23

Rosťo, určitě díky za feedback.
K těm nohám, už se mi několikrát stalo, že se mi již přilepené nohy k modelu v půběhu dokončování/patinování ulomily. PLast se narušil, naleptal a pak se noha odlomila. Porot jsem je začal vyztužovat kovem - takže vede mě k tomu zkušenost.
Vrtule a pryžové manžety - no to jsem byl už líný si nastudovat, z jakého mtroše to vyztužení je. Moje chyba.
Záložní zaměřovač s tyčkou na kapotě - to jsem se inspiroval stavbou v Modeláři 12/2020. Podle všeho by tam měl být K-14A, ale eduard tam má předchozí N9, takže jsem použil to ,co bylo v krabici.
Lanková antena tam podle Valiant Wings No.18 P-51D/K (str.175, P-51 D-20-NA VLR) naopak byla. Revi 117,Revi 118, Revi 120 - seriál Tokijský klub, všechny barevné bokorysy mají nakreslenou lankovou antenu.
Co naopak schází je spodní prutová anténa AN-95 (spodek levého křídla)
Anebo drátovou anténou myslíš dipóly AN/APS-13 prošťouchnuté kýlem?
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Tomala » 21 úno 2024, 21:57

Juhu,
mým cílem nebylo postavit takový model, který by oslovil všechny. Ale postavit model podle mých schopností a možností. Na experimentování s patinou nevidím nic špatného, smysl mi to dává takový, že je to pořád lepší aktivita než frkat perník. Stavbu jsem si užil ikdyž to má ve finále chyby. Navíc mi to na příštím edayi zaplatí vstup, když bych měl použít pragmatický přístup. a za pět lt to dám třeba děckám na hraní - v tom vidím další smysl, že jim to udělá radost.
Ad. anténa na SOP-myslíš dipóly AN/APS-13 Nechápu co je špatně,ono to totiž ve skutečnosti byl ohnutý drot.
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 21 úno 2024, 22:55

Dík za objasnění k podvozkovým nohám.

Myslím, že Juhu zmiňuje dipóly AN/APS-13, protože na té velké fotce nevypadají zrovna krásně, ale v reálu to asi bude celkem v pohodě.

Drátová anténa - Publikaci od Valiantu mám a je určitě kvalitní, ale jsou v ní i některé chyby. A co se týče bokorysů v Revi a obecně v publikacích o P-51, musím konstatovat, že to je stále dokola opakovaná chyba (hlavně u 8AF).
Drátové antény P-51D/K v Pacifiku samozřejmě nosily, taktéž ty u 15AF operující z Itálie, ale opakuji Mustangy upravené pro VLR mise rozhodně NE. Fotky například zde mluví jasně.

Anténa AN-95 je umístěna pod pravým křídlem.

Zaměřovač - Mary Alyce/My Miss Moe podle sériového čísla byla vyrobena se zaměřovačem N-9, ten se ve výrobě doplňoval záložním zaměřovačem, ovšem během výroby bloku D-15 byla jeho montáž zrušena.
Zrušení záložního zaměřovače od D-15-NA 44-15149 v Inglewoodu a pro Dallas od K-1-NT 44-11353.
K-14 se montoval od D-20-NA 44-72227 a D-20-NT 44-12853
Rosťa97

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 22 úno 2024, 02:51

Daniel Tomala píše:Juhu,
mým cílem nebylo postavit takový model, který by oslovil všechny. Ale postavit model podle mých schopností a možností. Na experimentování s patinou nevidím nic špatného, smysl mi to dává takový, že je to pořád lepší aktivita než frkat perník. Stavbu jsem si užil ikdyž to má ve finále chyby. Navíc mi to na příštím edayi zaplatí vstup, když bych měl použít pragmatický přístup. a za pět lt to dám třeba děckám na hraní - v tom vidím další smysl, že jim to udělá radost.
Ad. anténa na SOP-myslíš dipóly AN/APS-13 Nechápu co je špatně,ono to totiž ve skutečnosti byl ohnutý drot.

Nemyslel som to v zlom. Podľa mňa ale patina na modely má zmysel až vtedy, keď je v prvom rade čisto postavený samotný model a v druhom rade samotná patina je realistická. V tomto poradí. Ale dôležité je, aby bol autor modelu spokojný.
( Napr. spomenutá tail anténa boli samozrejme ohnuté drôty, lenže tu sú tie medené drôty zle ohnuté, príliš hrubé a nahrubo odštiknuté, nerovnakej dĺžky a nenafarbené. A hlavne či vôbec toto vybavenie daný stroj mal. Viz foto 45th FG 21FS)

2.jpg

1.jpg

"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 24 úno 2024, 21:06

Já bych řekl, že tenhle krasavec =D> =D> =D> ;-I ;-I by si moc zasloužil trošičku vyzdvihnout celkové aranžmá na fotkách :idea: (:).
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel