Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kittyhawk Mk. III 1/72 Special Hobby

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Kittyhawk Mk. III 1/72 Special Hobby

Příspěvekod Sasankáč » 24 říj 2023, 00:45

Kittyhawk Mk. III Sgt. Roberta Rowa Sqn. 450 Dessert Harrassers (RAAF). Robert Rowe byl členem Dessert Harrasers Boomerang Clubu - byli v něm všichni piloti, kteří se vrátili z bojové akce pěšky. Robert Rowe přežil své sestřelení v Tunisu 23.3. 1943 a dožil se konce války. 450th sqn se v této době věnovala především stíhací-bombardovací činnosti. V červnu 1943 se útvar přesunul na Maltu, aby se zapojil do bojů nad Sicílií.

Stavba krabička od Special Hobby, Curtiss P-40K long fuselage 1/72, navíc jen masky. Barvy Gunze C, panelinery, pigmenty, washe AK interactive

Poprvé jsem airbrushem dělal vícebarevnou kamufláž, dost mi dalo zabrat lakování - krupice - a pokusy o weathering. Stavebnice je jinak skvělá, pasuje moc dobře, snad až na obtížné spasování zaměřovače do kabiny a tvrdší obtisky.

Fotky zatím spíš narychlo
Přílohy
Kittyhawk1.jpg
Kittyhawk2.jpg
Kittyhawk9.jpg
Kittyhawk3.jpg
Sasankáč

• Odpovědět s citací

Re: Kittyhawk Mk. III 1/72 Special Hobby

Příspěvekod kyli » 24 říj 2023, 10:52

Z těch rychlých fotek toho z kamufláže moc vidět není, ale vypadá to, že se povedla.
Co naopak vidět je, že se model leskne jako psí .....
Nezapomněl jsi na matný lak po nanesení obtisků? :-k
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sasankáč » 24 říj 2023, 12:06

Ahoj, máš pravdu .. taky se ještě koukám a zapomněl jsem sundat masku z přistávacího světla v pravém křídle. Nanesl jsem dekály, zalakoval lesklým, paneliner .. a pak už jsem se do toho zabral a měl jsem hotový vaše na dolní polovině křídla a bál jsem se, že to tím matným lakem zas celý rozložím, tak už jsem to tak nechal. Do příštího modelu vylepším. Mimochodem, jak děláte začouzení od výfuků? Zkoušel jsem washe od AK a nic moc výsledek, tohle je pigment.
Sasankáč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 24 říj 2023, 13:08

Jojo, jak psal kolega, lesklý lak to trochu kazí (zvláště u pouštní mašiny). Očouzení stříkej opatrně rozředěnou černou (špinavou) matnou barvou, jen v lehkých a jemných vrstvách. Poté dotónuj pigmenty nanášenými tím "ťupátkem".
Osobně mám na svých modelech vždy problém, se zbytečně rychlým dokončováním, takže při finální fázi stavby se vyplatí spěchat pomalu, kroky dokončení si naplánovat a odškrtávat. Také se mi již hodněkrát vyplatilo počkat do druhého dne a podívat se, jak ta patina vypadá na denním světle a případně udělat korekce.
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 24 říj 2023, 13:14

Kittyhawků, Warhawků a Tomahawků není nikdy dost, takže palec nahoru. O matu už psali kolegové - teď zkouším AK Ultra Matt a na pouštní mašiny je jak dělaný - navíc se dá při troše cviku i štětcovat.
Čmoudíky stříkám silně zředěnou syntetickou Tamiyou (směs černé a hnědé a pak třeba šedou) a když jsem línej, vezmu "šminky" Tamiya a taky to jde.
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sasankáč » 24 říj 2023, 14:01

Marcel Nový píše:Kittyhawků, Warhawků a Tomahawků není nikdy dost, takže palec nahoru. O matu už psali kolegové - teď zkouším AK Ultra Matt a na pouštní mašiny je jak dělaný - navíc se dá při troše cviku i štětcovat.
Čmoudíky stříkám silně zředěnou syntetickou Tamiyou (směs černé a hnědé a pak třeba šedou) a když jsem línej, vezmu "šminky" Tamiya a taky to jde.

Díky moc za rady. Přes ten pigment a washe asi ani za pár týdnů nebudu moct stříknout ten mat co? Jinak je to přesně tak, jak psal Petr .. z euforie, že už to bude konečně hotové, jsem prostě hodně spěchal. Aneb čas na modely vždy jen od 12 do 2 ráno.
Sasankáč

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarinage » 24 říj 2023, 17:46

Připojuji se ke kolegům, první, co mě praštilo do očí, byl lesk. Stříknout to dodatečně matem by neměl být problém. Já teda během stavby zavírám jednotlivé vrstvy nástřiku, pak lesk pod obtisky, znovu lesk pod patinu, washe, pigmenty a pak to celý zavřu příslušným lakem. Ten wash a pigmenty by měly být něčím přikrytý (už jen kvůli prachu, kdyby ti na to sednul a potřeboval bys ho setřít).

Začouzení od výfuků se dá dělat několika spůsoby, airbrush, pigmenty, nebo kombinace obojího. Já je dělám airbrushem a dle pocitu, někdy začnu šedou, pokračuju hnědou, rezavou, černou. Někdy jdu nejdřív černou a pak to zapráším hnědou apod. Každopádně je třeba vyloženě spíš takový špinavý ředidlo s příslušným odstínem, nižší tlak a tak akorát vzdálenost.

Jinak na první práci s airbrushem hezký výsledek, jak budeš zkoušet nový věci (a podle modelu je vidět, že ti to půjde), tak si to osaháš a za chvíli budeš přesně vědět. Co se mi taky osvědčilo je u některých povrchů přebrousit celý model 3000kou papírem, nebo ještě jemnějším. Tím sundáš krupici (i když máš pocit, že jsi dobře naředil) a povrch zmatníš, případně tím sjednotíš přechody mezi odstíny kamufláže. Mě se to naposledy osvědčilo u jednoho itala (Fiat CR32).
Jarinage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pazz » 28 říj 2023, 21:00

Kromě toho lesku moc hezké =D>
pazz

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel