Ještě před začátkem války jsem zvolil tuto ukrajinskou kamufláž přímo ze stavebnice (což mi v klidu mohou potvrdit min 3 lidé = nechte politiku stranou), ale stavba se protáhla, hotovo je až nyní... Každopádně jsem zvolil tuto "lomenou" kamufláž, protože je široko daleko nejhezčí a jak to u mě bývá taky nejkomplikovanější a to hned z několika důvodů - nejsou masky, ani přesné odstíny barev, nejsou pořádné obrázky, není nic - jo a PLÁNKY ve stavebnicích jsou na

Masky sice vyrábí J´s Work (PPA5061), ale ty stojí úplně totálně zaprd. Takže v tomto směru nastoupil Radek zbořil a masky vyřezal podle plánku GWH, což sice vypadá hezky, ale na letadle je rozložení polí trochu jiné, navíc jsem si to trochu zkomplikoval a potřeboval jsem masky "obrácené"... No nicméně cca 1/2 masek jsem použil, 2/2 letadla jsem vymaskoval - pozor, ale to jen proto, že jsem koukal na fotky a dělal to podle nich. Normální modelář to řešit nemusí.
A druhým problémem jsou barvy - přesné odstíny nikdo nedělá. MRP (Molnár) mě odmítl s tím, že nemá čas a ostatní výrobci také kde nic tu nic, takže muselo na řadu přijít míchání odstínů dle FS standartu. Navíc informace co jsou na netu - to by se jeden... každej pes, jiná ves.
Zde je například několik fotek za různého počasí a při různých světelných podmínek - od toho se prostě odrazt nedá. A co je horší - výrobci modelů si do plánků ty odstíny snad cucaj z prstu...
No a teď babo raď.

Model je sám osobně perfektní a moc doplňků nepotřebuje.
Po mojí otřesné zkušenosti z minulé stavby SU-27UB jsem rovnou zavrhl lepty od Eduarda.
Přesto se ale nějaké vylepšení zaslouží - především je to Quinta do kokpitu - ať si říká kdo chce co chce, nic lepšího stejně není. Pilotovo křeslo je odlévané.
Pak jsem dokoupil trysky a pak 3D tištěné kola DaW - ty jsou samy o sobě šperkem stavebnice, ale taky si to nechají hoši zaplatit.
Třeba takové rakety jsou plastové ze stavebnice, ale ze 3D forem a kvalitou a provedením si nezadají s resnovými.
Ohledně označení - co šlo stříknout, to je stříklé, zbytek obtisků je ze stavebnice (obtisky jsou perfektní) a stencily jsou loupací od Eduardu.
Popis stavby s fotkama je zde:
viewtopic.php?f=57&t=150286
Soupis doplňků (1/48):
- model Su-27 GWH, L4824,
- kokpit Quinta Studio, QD48148,
- sedačka Eduard, 648717,
- trsky Reskit RSU48-59,
- kola, Detail & Wonder Studio, 480601,
- vyjiskřovače Master,
- stencils Eduard, D48082,
- masky Su-27 Flanker B ADVANCED kabuki masks /GWH, NWRAM932
- masky vyřezal Radek Zbořil - dekuji za trpelivost.
Barvy MRP, míchané Gunze C dle FS předloh a trochu "měřítkově" zesvětlené.
Poznámka k barvám - stejně tak, jako jsou rozdílné fotky reálného letadla, tak jsou tady v galerii rozdílné fotky modelu - něco foceno na tmavém pozadí, něco na bílém, zde (pro příklad) je třeba jen rozdíl při umělém a přirozeném osvětlení (a hned je to "úplně mimo"):
Proto je potřeba brát barvy na fotkách trochu s jistou rezervou.