Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72 Mig-15 od Eduardu

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72 Mig-15 od Eduardu

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 02 zář 2023, 15:11

Môj siedmy dokončený plastikový model v tomto roku. Je to starší kit od Eduardu. Má niekoľko chýb (alebo možno ja som urobil pri stavbe niekoľko chýb). Prvý problém sú prepadliny na spodnej strane krídla v mieste klapiek a na spodnej strane trupu, pred miestom kde sa lepí predný spodný diel s krytmi zbraní (C4). Urobil som chybu že som tieto prepadliny ignoroval, na hotovom modeli vyzerajú dosť škaredo. Ďalší problém je, že diel C4 nepasuje na svoje miesto. Ale možno je to moja chyba že som dal zle dohromady polovice trupu. Zdalo sa mi ako keby bol kokpit o máličko širší, bola tam pred a za kabínou maličká medzera, ktorú som vytmelil sekunďákom. Dole to možno bolo tiež širšie a možno kvôli tomu ten diel C4 nepasoval. Zle sedeli aj diely ktoré sa lepili na špičku trupu (C46 a A9), mal som pri ich napasovávaní a lepení pocit že staviam shortrun. Ešte jeden problém má tento kit - rytie na trupe je veľmi plytké. Ja som nedával ani surfacer ani lak, a mal som problém dostať do špár wash.

Možno si kúpim a postavím ešte jeden Mig-15 a na začiatku opravím prepadliny a potom si budem dávať pozor pri lepení trupu aby pasovali tie problémové diely.

Staval som sovietsky stroj, striekal som to hliníkovou Alcladou, ktorá robí pekný kovový povrch. Len som narazil na problém že keď som chcel vymaskovať čierne chodníčky na krídle, tak mi páska začala strhávať farbu. Tak som na to rezignoval. Model som na záver chcel nastriekať lakom od Tamky, ale ten sa mi zdal tentokrát nejaký divný, ako keby sa na tom hliníkovom povrchu zrážal. Tak som teda lak nestriekal.

Ak by som to mohol zhrnúť, mám z tohto modelu trochu zmiešané pocity. Zatiaľ najlepší model od Eduardu ktorý som staval je Avia S-199, Mig-15 a Spitfire sa mi zdali trochu horšie. Z vrchnej strany Mig-15 vyzerá celkom dobre, preto som ho aj fotil z tejto strany, aby nebolo vidieť chyby. Do vitríny bude stačiť a ja sa vrhnem na ďalšie lietadlo, lebo v tomto roku by som chcel dokončiť ešte aspoň jedno.
m1.JPG

m2.JPG

m3.JPG

m4.JPG

m5.JPG

Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Re: 1/72 Mig-15 od Eduardu

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 04 zář 2023, 15:51

Skúsil som urobiť niekoľko fotiek vo vedľajšej izbe, ktorá má okno orientované na juh. Myslím že je to lepšie, aj keď na jednej fotke je vďaka silnejšiemu svetlu vidieť chyby na nábežnej hrane krídla. Skúšal som robiť fotky aj na priamom slnku, ale nepáčili sa mi. Ešte som zistil že by bolo dobré mať papiere rôznych farieb, lebo keď som na tom zelenom papieri skúšal odfotiť Aviu S-199, tak bola strašne tmavá.
1.JPG

2.JPG

3.JPG

Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milovník modelů » 04 zář 2023, 16:49

Pěkná čistá stavba, s Meteorem mu to sluší.
Milovník modelů

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 04 zář 2023, 17:09

K tej fotke s Meteorom ma inšpirovalo to že tieto dva typy lietadiel proti sebe bojovali v Kórei. Akurát Meteory neboli sýrske, ale myslím austrálske.
Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaguar74 » 04 zář 2023, 20:52

=D> =D> =D>
Prosím tě mohl by jsi pridat par foteček toho Meteoru ?
jaguar74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 05 zář 2023, 08:36

Meteor je nafotený tu: viewtopic.php?f=6&t=149698
Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 05 zář 2023, 15:14

Kovový povrch je sviňa, jde na něm vidět každá drobnost. Příští patnáctku už budeš stavět jedna báseň, sám mám postavené tři kusy a rozhodně nekončím. Při maskovaní na stříbrnou používám už trochu unavené Kabuki pásky, třeba si je dvakrát plácnu a čelo a pak už tak nelepí, tedy neberou podklad.
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel