Pro stavbu jsem si zvolil stroj č. 3598, se kterým 27.5.1919 na naše území přelétl z Ukrajiny pilot Rudorfer. Podoba stroje je z pozdější doby, kdy byly na letadlo doplněny československé výsostné znaky v podobě kokard. Jistou zajímavostí je, že na směrovce a spodních plochách dolních křídel byly doplněny předpisové kokardy, kdežto proporce a barvy znaku na vrchní straně horního křídla byly atypické. Pravděpodobně došlo k obnovení původního ruského označení, ale obnoveny byly pouze modrá a červená barva. Střed zůstal v původní stříbrné barvě potahu křídla. Značně opotřebovaný a omšelý stříbrný nátěr stroje a kresba dravce na bocích trupu zůstaly zachovány.
Při stavbě jsem vycházel z pár dosažitelných dobových fotografií, popisu letadla v sešitu Československé Nieuporty od Zdeňka Čejky a návodu k obtiskům. Na dobových fotografiích je vidět, že povrch stroje nesl známky značného opotřebení.
Mistrovské dílo to není, ale s výsledkem jsem celkem spokojený. A v poličce rozšíří mou sbírku z počátků budování čs. letectva

Naposledy upravil KLuK dne 27 říj 2022, 17:57, celkově upraveno 2
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily