Neomylně jsem se zakoukal do pozdní EA-3B (elektronický průzkum) z úplného závěru služby, tenkrát jsem ještě netušil že žádná jiná varianta není vzdálenější čemukoliv co kdy Trumpeter na téma A-3 vydal. Resiny a vacuformy jsem z úvah vynechal, děkuju pěkně. Jde o to, že existují dvě hlavní vývojové větve, originální Bomber a jeho odvozeniny a tzv. Version. Bomber má pumovnici, Version ne a místo ní přetlakovaný prostor pro další posádku. Zvenku se Version snadno pozná podle oken v trupu a překrytu se silnějším rámováním pro lety ve větších výškách. A milion dalších rozdílů, spousta druhů překrytů, směrovek, čumáků, zádí, měl jsem v tom chvíli děsivej zmatek.
Trumpeter sice vydal i přebal EA-3B, bohužel ale jde o starou konfiguraci, variantu Bomberu. Jediný přebal s variantou Version je cvičná TA-3B. Samozřejmě bavíme se o Trumpeteru, takže okřídlené "Furt ve střehu" tu platí beze zbytku. Na té stavebnici je špatně úplně všechno, jediné plus je to, že nemusíte řezat okna do trupu a tmelit vrata pumovnice. Ale jako základ pro konverzi na pozdní EA-3B stejně nic lepšího nenajdete.
Hypersonic Models začal nabízet ten můj jediný správný překryt kabiny a má v nabídce i opravný set na motory, teda vlastně celé nové opravené motory - obojí luxusní sety, né úplně klik-klak, ale s trochou práce to z čínské hračky udělá model.
Steel Beach nabízí konverzní set na EA-3B - podtrupová vana, správná záď trupu "Dove tail" a pár drobností. Objednal jsem a těšil se na snadnou konverzi. Když to přišlo, podivil jsem se za co všechno je možný chtít dneska peníze a ty nesouměrný ručně uválený hroudy rezinu jsem hodil do koše. Teda záď jsem po úpravě použil jako kopyto pro vytažení zahřáté destičky a milej Steel Beach putoval na blacklist.
Ještě jsem přihodil lepty od Edy, supr hlavně do kokpitu a šachet podvozku. Začal jsem tím, že jsem posunul šachty hlavního podvozku o 9 mm dopředu, otvor pro spodní průlez do kokpitu o 5 mm dopředu, zatmelil jsem okna na levoboku a vystrouhal podtrupovou vanu. Pak už to byla jen taková trochu horší Tamiya

Nějak jsem se rozkecal, pardon. To asi z euforie, že mám tu pakárnu za sebou.
Díky pánům Vinařovi a Černochovi za dekály a masky.
Trocha suché teorie o stroji:
- do služby v roce 1960 jako A3D-2Q (od r. 1962 jako EA-3B)
- přiřazen k VQ-2 na základnu Rota ve Španělsku, volací znak Ranger 04
- prováděl elektronický průzkum a sběr dat pro Evropu, Afriku a Středomoří
- v roce 1990/1991 se zúčastnil operací Desert Shield/ Desert Storm
- po návratu dostal fešáckou žraločí tlamu a jméno "Killer Whale" a v té podobě byl vystaven na International Air Tattoo ve Fairfordu
- vyřazen z aktivní služby na podzim 1991, ale létal dál jako testbed pro Rayethon a poslední záznam jsem našel z roku 2018
Ondra Našinec
Moje modely
Moje modely