Po delší době sem vkládám další čerstvě dodělaný kousek. Delší dobu, si bohužel vyžádala tato stavebnice, která rozhodně nebyla pohodovou procházkou a mám s ní takové rozporuplné pocity.
Okamžitě, když se tento model objevil na pultech, neváhal jsem a ihned tuto stavebnici zakoupil. Byla to dvojstavebnice s perfektní publikací Duke Hawkinse. Po čase jsem se tedy rozhodnul do stavby pustit, chtěl jsem stavět nějakou šedivou s velkými čísly na křídlech, ale zjistil jsem, že v krabici je pouze vrze AJ (první verze – útočná), takže pozor na to co máte v plánu stavět (AJS, JA, SH, SF). Některé alternativní díly stavebnice obsahuje, ale některé ne.
Stavebnice je pro mě typickým příklad pro SH (a to se hrdě hlásím, že už jsem pár stavebnic SH postavil). Něco je pěkné (podvozky, tryska, obtisky), něco je nic-moc (lícování některých dílu, megavelké spáry vlepovaných částí, tlustá kabinka). Opravdu jsem byl znechucen tristním lícování vlepovaných dílu přisávacích kanálku na bocích a hřbetě trupu, o brzdících štítech ani nemluvně. Vznikají opravdu velké spáry kolem, vlepované díly vystupují svým lemem hodně nad povrch. Vše mě štvalo o to víc, že jsem měl model již onýtován a tak jsem musel zase tmelit a brousit a opravovat nýty (a furt to není ono). Nechápu jak taková slovutná firma, všude se chlubící supr kvalitou, muže tohle pustit do prodeje (určitě to chtělo ještě formy vyladit).
Kapitolou samo osobě je mizerné lícování sacích kanálu k motoru, tuna tmelu a hooodně času na schnutí a broušení. Všimnul jsem si, že již vydali odlévaný set, který bych určitě doporučoval, ale když si to člověk spočítá, co by musel dokoupit, aby to bylo dobré a solidně lepitelné, tak se dostane na hodně vysokou s cenou.
Jako průvodce stavbou je opravdu skvělá přiložená publikace, která je opravdu moc hezká (sám jsem si pořídil i na jiná letadla), paradoxně však hodně ukáže, co je ve stavebnici špatně a co je třeba dodělat (sám jsem si udělal brzdící štíty na spodku trupu, detaily podvozků, zbarvení šachet)…na druhou stranu právě pro to to tam možná dali…

K modelu jsem si pořídil pitotky od Mastru, raketnice od CMK (ty mě věnoval kolega Aleš, kterému tímto velice děkuji). Obtisky jsou kombinací ze stavebnice a Flying Colors Aerodecals – postavený stroj AJ 37 37100 F6-34 Karlsborg.
No ale stroj je to čarokrásný a málo obvyklý. Jsem si jist, že za tu námahu stál. Určitě si postavím i toho barevného, ale počkám si na ty masky.
Tak nechť se líbí…
Petr Michna
...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...