Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Curtiss P-40B, Academy, 1/48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Curtiss P-40B, Academy, 1/48

Příspěvekod rdrobny » 27 dub 2021, 20:02

Motiváciou pre stavbu môjho piateho modelu v rámci "dospeláckeho" modelovania bolo blížiace sa výročie útoku na Pearl Harbor a plán spraviť mini výstavu modelov lodí a lietadiel súvisiacich s touto udalosťou v našom klubovom priestore (a predajni) FENIX v Trnave. Výstavu sme síce nakoniec spravili, no nie tematickú, ale odprezentovali sme aspoň modely, z ktorých mnohé vznikli počas kovid izolácie členov modelárskeho klubu Jolly Rogers :)

Späť k modelu: keďže som ešte nevedel, že Airfix v poslednej dobe robí slušné modely v štvrťke (pred 25 rokmi som videl iba hračkárske 1/72 a tým pádom som mal výrobcu jasne zaradeného), vybral som si ako základ P-40C od Academy. To bol veľký omyl a priniesol mi kopec zbytočnej práce na modeli, ale na druhej strane som bol nútený vyskúšať zopár nových postupov, takže pre začínajúceho modelára je možno slabšia stavebnica dobrým impulzom pre rýchle učenie sa. Poučenie pre tých, čo si chcú postaviť stroj z Pearl Harbor v štvrťke a nechcú ho tesať z pomerne nekvalitného základu, zabudnite na P-40C od Academy, berte rovno P-40B dokonca v správnom markingu od Airfixu. Aby som model vylepšil, použil som leptané doplnky od Eduard-u a kovové hlavne a pitotku Master, model som kompletne preryl a onitoval. Okrem toho som sa snažil zopár drobností riešiť vlastnou tvorbou, čo priebežne vyzeralo striedavo ako katastrofa (viď prvé 3 foto nižšie), striedavo ako skvelý nápad, vo finále ale modelu asi každý zákrok, ktorý som riskol, pomohol. Chémiu som používal od Mr. Hobby (surfacer aj farby), Tamiya (laky), AK a Ammo Mig (washe, panelinery) a Abteilung 502 (oleje). Keď kliknete na foto, mali by sa zobraziť v použiteľnej kvalite.

Ocením vaše komentáre a vopred ďakujem za konštruktívnu kritiku či rady!

IMG_4572.jpg
Vŕtanie výfukov nedopadlo dobre - vysoké otáčky mini vŕtačky roztavili okraje niektorých výfukov, musel som ich odrezať a nahradiť "protézami" :D

IMG_4601.jpg
Pokus o vylepšenie lamiel - pôvodné boli strašne hrubé, nahradil som kúskami z plechovky Coly. Snahu o realizáciu piestov som vzdal, nedokázal som udržať ich geometriu a radšej som ich odstránil.

IMG_4629.jpg
Svetlomet som vyrábal z nejakej 2-zložkovej živice a kúskov mosadznej trubky, na reálnu predlohu som až tak nehľadel (inšpirovala ma rozmazaná ČB foto), bol som rád, že aspoň nejaký detail som na krídle naznačil.

IMG_4695.jpg
Prvý raz som si vyskúšal na modeli výrazný zásah do povrchu - preryté linky (tie pôvodné nesedeli k výkresu; nešiel som príliš do detailu, ale snažil som sa nech sa to aspoň podobá) a doplnenie nitovania.

IMG_4707.jpg
Pri dekáloch som skoro zošedivel, znovu som si hovoril, že nabudúce všetko radšej streknem.

IMG_4715.jpg
Kovové hlavne Master ma presvedčili a dokúpil som si aj k modelom, ktoré čakajú na svoju chvíľu v skrini.

IMG_4696.jpg
Po weatheringu som zjednotil lesk povrchu jemnou vrstvou matného laku, ale nezmatnil som ho úplne, pôsobí tak podľa mňa "kovovejším" dojmom, ale ak je to hlúposť, povedzte, nech neopakujem svoje chyby.

IMG_4691.jpg
Lanká antény som použil od Ammo Mig, veľmi dobre sa s nimi pracuje, sú pomerne pevné (vzhľadom na to aké sú tenké) a sú pružné, dobre sa lepia ... Netreba už párať manželkyne silonky (pamätníci vedia) :D

IMG_4714.jpg
Nešťasné výfuky nakoniec nedopadlil tak zle, ako to vyzeralo, keď som ich roztavil vŕtaním. Tmel, farba a weathering zakryly chybyčky a výsledok je asi akceptovateľný.

IMG_4718.jpg
A ešte pohľad zospodu, je tu vidieť self made lamely, tie vnútorné som nechal v pôvodnej farbe kovu z plechovky, ani farbiť nebolo treba :)

rdrobny

• Odpovědět s citací

Re: Curtiss P-40B, Academy, 1/48

Příspěvekod lojza4 » 28 dub 2021, 12:16

vypadá to parádně, tak trochu tě podezřívám že si z nás děláš srandu a máž za sebou pár úspěšných soutěží :-D

jinak u těch nití amo mig - kup si radši uschi van den rosten - vyjde tak na desetinu ceny, amo pouze přebaluje uschi, balení mi nevyšlo ani na kukuruznika. Od uschi máš celou špulku - myslím že 25metrů.
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Re: Curtiss P-40B, Academy, 1/48

Příspěvekod Martin Braun » 29 dub 2021, 08:58

Šialené tmavý wasch máš na tom aspoň pre mňa, ale inak je to super postavené a dávam palec hore za odvahu sa pustiť do tejto stavebnice =D>
Forza!!! Marina Veneta

B-26 Marauder 1:48
P-47 Big Squaw 1:48
Bf 109G-10 Eduard 1:48
Bf 109G-2 MERSU Eduard 1:48
FW-190A4 Eduard 1:48
Martin Braun

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel