Poláky vůbec neznám, použil jsem publikaci Aero z edice Jakab a pár fotek detailů a výkresy z internetu. Taky tipy kolegů tady na fóru. Model jsem onýtoval, což se mi nepovedlo na prstenci krytu motoru. I když jsem jej vypodložil udělátkem z fixy, dvojité nýtovadlo při hlídání rovnosti občas nedolehlo a nýty se ztrácely. Musel jsem navíc i přetmelovat a projet část řad znovu. To jsem tedy zvrtal.
Bojoval jsem s khaki barvou Hataka, než jsem přišel na správné ředění a tlak. Nakonec jsem stejně zesvětloval khaki Gunze H. Spodek byl ze sady Hataka celkem fajn. Další potíže byly s obtisky. Jednak blbě chytaly na ten drážkovaný potah a stříbřily, dal jsem jim spoustu dávek všech vodiček, co mám doma (na jednu se začaly rozpouštět..). Pak jehla a opakované vmáčknutí do spár. No a pak jsem vybral ten symbol sovy a modrý pruh a vypadalo to pak tak sladce modře, že jsem se rozhodl to přestříkat filtrem šedé (v Azuru je ten symbol úplně světle šedý). Sovičku jsem olemoval páskou a stříkal filtr těsně kolem ní od ruky, a pak ji zase čistil ušátkem namočeným v ředidle. Infarktová práce, celkem to nevypadá nejhůř.
Trochu jsem se bál, jak bude vypadat hlaveň kulometu obalená leptaným perforovaným plechem, ale není to špatné. Roloval jsem přes jehlu ten plášť do kulata. Proti tomu se mi nepovedlo čistě a rovně nalepit ty svislé pásky na chladiči.
Jinak jsem jen dovrtal hlavně, probrousil otvory v kuželu krytu motoru, doplnil hadičky brzd ke kolům, a dodělal jsem si do předem předvrtaných otvorů v tom motorovém kuželu a prstenci z tenkých plíšků ty výztuhy. V modelu vůbec nejsou, a podle fotek by tam asi být měly. To byla taky nimravá práce dolepit to následně.
Odřeninky jsem poprvé vyzkoušel pastelkami AK a docela mě to překvapilo. Asi to budu používat častěji.
Na kola a chladič jsem použil pigmenty, stejně jako na ten přední prstenec - nejprve ocelově šedý nástřik, pak místy filtr špinavě hnědou a na závěr pigment Agama (tmavá rez) a na pár místech lehce měděný pigment Green stuff world (ten je skvělý) a hliníková pastelka. Na kola pigmenty světlý prach a hnědá, podobně jako na lem kokpitu a opěrku. Do paneláže Mig washe dark a neutral.
Celé přelakováno matným lakem Tamiya, anténu jsem poprvé zkusil z vlákna Uschi, ale nic moc, na mě to moc pruží. Asi 3x se mi povedlo přetrhnout při práci a vypínání lanky výztuh podvozku. Nechápu, jak jsem dříve postavil tolik dvojplošníků, už nemám ten cvik. Pár věcí bych teď udělal jinak, ale celkově se mi to líbí a je to zase něco jiného do vitrínky. Mám k polákům vztah z dětství, měl jsem kdysi stařičkého Karaše, ten ještě čeká.
Spodek ještě musím dofotit, až vymyslím, jak nezničit anténu.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm