Včera jsem ho už nestihl dodělat tak nyní otvírám rok 2021 tímto těsně poválečným sprinterem. Moc postavených se nevidí tak přidám i pár poznámek ke stavbě.
Stavebnice HobbyBoss je trochu zjednodušená, ale aftremarketová nabídka je celkem široká. Neváhal jsem a pořídil si kokpit, podvozkové šachty a ovládací plochy od Airesu. Od Quickboostu jsem měl motor a výfuky, od Baracudy pak starší typ kol. Neměl bych zapomenout na základní lept od Eduardu.
Samozřejmě, že se zabudování tolika doplňků neobešlo bez problémů. Obecně moje zkušenosti se zástavbou rezinů od Airesu byly, že jsem plast i rezin musel ztenčit na tloušťku papíru aby se vůbec do modelů vešly. Tady to bylo jiné. Kokpit je jen kapku menší, není to vůbec vidět, stačí jen po obvodu desky za sedačkou natáhnout kousek fólie. Na podvozkových šachtách v křídlech už to vidět je. Jsou kratší i užší. Ztenšil jsem plast na dosedacích plochách v křídlech, ale po vlepení mají šachty malou hloubku. Takže buď křídla netenčit nebo mít mělké šachty.
Nejhorší byla šachta v trupu. Pancéřovou přepážku s nádrží oleje jsem po úpravách použil, ale u té motorové jsem úpravy vzdal. Chyběli skoro dva milimetry. Nakonec jsem to udělal stejně jako autor mástru - odřezal jsem sání a zadní část motoru a nalepil na původní díl ze stavebnice. I ten jsem musel nastavit, aby mi navazoval na krátké šachty v křídlech. Posledním problémovým doplňkem byly kola. Ty jsou zase příliš velké, musel jsem na vidlici hodně materiálu ubrat aby se tam kola vůbec vešly. Daň jsem pak za to zaplatil při manipulaci s hotovým modelem kdy levá vidlice praskla. Prolil jsem to lepidlem i s pneumatikou.
Jinak stavebnice jako taková není problémová, dobře lícuje a pro svou jednoduchost se dobře staví. Na výkres jsem nic nepřikládal. Rytí je dostatečně hloboké, pouze u ovládacích ploch je třeba víc probloubit. Já jsem část paneláže zatmelil a udělal znovu. Nýtů je naznačených jen několik řad. Původní jsem zatmelil a udělal nové. Zamrzí tak pouze kabina, která má tlustá skla.
Kamufláž jsem zvolil ze stavebnice. Našel jsem jen jedinou nekvalitní fotku a podle ní je mimo velikost čtyřky na kýlovce a emblému Felixe. Ve stavebnici jsou obtisky hvězd na trupu a křídle stejné velikosti, podle fotek to vypadá že na křídle byly hvězdy větší. Vyřezal jsem si nové masky, emblém Felixe je kombinace barvy a obtisku.
Modrou barvu jsem použil od MMP, patina je minimální.
Původně jsem si myslel, že si dám i nějakou F-2 z Indočíny, ale nadšení ze mně během stavby vyprchalo. Pokud se někdy něco změní tak bude určitě s podvozkovýma šachtama ze stavebnice.
Jirka