letitě Mito, Prefektura Ibaragi, Japonsko, podzim 1944, Tamiya 1/72
Tento model jsem úmyslně stavěl jako demo pro mou řadu masek Inspekční krytky. Když jsem se model rozhodl postavit, byl jsem trochu v časovém presu, abych ho stihl dokončit a vystavit během jedné květnové akce loňského roku. Model se mi nakonec podařilo dokončit během 14ti dni, což je můj životní rekord a rád bych v tomhle tempu pokračoval. Můj kitník, důvěrně zvaný “Skříň zapomnění”, pohltil jen za loňský rok nepočítaně dalších stavenic modelů a člověk míní a skutek utek, jak se lidově říká.
Jelikož je Hien jedním z mých nejoblíbenějších IJA strojů, chtěl jsem protentokrát postavit nějakou méně známou mašinu, samozřejmě s celokovovým kabátem. Nejprve jsem flirtoval s myšlenkou postavit jednu z letecké školy v Akenu (měla ve výzbroji minimálnš 2 Hieny verze Tei), ale nakonec jsem se rozhodl pro stroj ze školy Hitachi Koyodo Hikoshidan a to nejen proto, že to byli odpadlíci z Akena, ale i proto, že Hitachi měla hezčí znak jednotky.
Letoun, který jsem si vybral sloužil k výcviku, nejspíše mechanikům, a proto také mohl jeho povrch zestárnout dost na to, aby vykazoval dost zašlý vzhled kovového povrchu. A to bylo přesně to, po čem jsem prahl – stroj bez kamufláže, zajímavý marking a zašlý hliník.
Model je postaven z krabičky, pouze s výjimkou leptaných pásů a naprosto nezbytných závěsníků s nádržemi. Nebytné opravdu jsou, Hieny je měly namontovány z výroby.
Jelikož jsem většinou rád, že mohu modelařit, nedělám fotky postupů. Tady jsem udělal výjimku, ale pouze mobilem.
Jediný problém, na který jsem u tohoto jinak perfektního modelu narazil, se týkal nalícování hřbetu na trup. Tamiya v 1/48 použila podobný systém, model jsem sice zatím zkusil jen na sucho, ale dle mého je to 1/48 řešení jednodušší. V 1/48 člověk vystačí s lehce nadprůměrným začišťováním dílů a pasováním. V 1/72 je to o preciznosti. Asi jsem nebyl tak precizní, ale hřbet mi nezkopíroval tvar trupu na 100%. Sice chápu, proč to Tamyia vyřešila v 1/72 takhle, ale osobně mi to nevyhovuje.
Jak jsem již napsal, k odišení panelů a krytek jsem použil své masky - Inspection Covers Mask
Všech 6 Hinomaru, panel proti oslnění, chodníčky na kříde, ID pruhy na křídle a listech vrtule, výrobní štítky na listech vrtule byly všechny natříkany za použití mých masek.
Popisky a markingy jsou z Mokrých transferů
Na model jsem použil několik odstínů Alcladů, na kokpit a podvozkové šachty Gunze C a Vallejo na zbytek. Patina pomocí MiGu, akrylátů Windsor & Newton a kříd.
Toto je tedy má představa zašlého hliníkového povrchu.
Při stavbě jsem se poučil a na další hliníkovou mašinu použiji odlišný postup.
Stavbu, i když krátkou, jsem si užil a výsledek se mi líbí.
DEAD
Naposledy upravil DEAD dne 12 úno 2019, 01:32, celkově upraveno 1
DEAD Spl Lbc / Profesionalni vytacec a permanentni prndal