V poslední době u nás vyšla řada publikací na Španělskou občanskou válku jak z pohledu republikánů, tak i nacionalistů. Navíc byla v tomto konfliktu bojově nasazena spousta rozmanitých typů letounů, které se podařilo oběma stranám i přes embargo nějak opatřit. To jsou důvody toho, proč jsem se do tohoto konfliktu a letounů v něm nasazených, tak trochu zamiloval. Jedním ze základních typů nasazených v tomto konfliktu jsou i rané verze Bf - 109. Jako předlohu jsem si zvolil Bf - 109B 6 . 56 Hptm. Gottharda Handricka, velitele J/88, který si za dobu působení v tomto konfliktu nárokuje celkem 5 sestřelů. Jako model jsem zvolil Messerschmitt Bf 109 od firmy AMG v měřítku 1/72.
Model má sice určité záludnosti, především v oblasti zadní části přechodu spodní poloviny trupu do křídla a dále pak motorového krytu, který je z několika dílců, ale jinak se jedná o naprosto přesný model, který do detailu odpovídá své předloze. Musíte ale počítat s tím, že se nejedná o model od firmy Tamiya nebo Eduard, a že se před slepením vyplatí všechny plastové díly nejdříve důkladně očistit od otřepů, na sucho dolícovat a teprve pak slepit. Největší problémy jsem ale měl s kamufláží a obtisky na Handrickova Bf 109B 6 . 56. Hned osvětlím proč. Na tento stroj 6 . 56 byly totiž publikovány jednak fotografie s bílým vrtulovým kuželem a hranatým tvarem osobního znaku, písmena "h" v černém terči na levé straně trupu, a jednak s vrtulovým kuželem v barvě RLM 02 a jiným tvarem osobního znaku, písmena "h". V tomto rébusu mně naštěstí udělal jasno článek z jednoho francouzského časopisu, který se touto problematikou rovněž zabýval. Operačně byl ve Španělské občanské válce nasazen Handrikův Bf-109B 6 . 56 s vrtulovým kuželem v barvě RLM 02 a jiným tvarem osobního znaku písmena "h" v černém terči na levé straně trupu. Letoun 6 . 56 s bílým vrtulovým kuželem a hranatým tvarem osobního znaku, písmena "h" v černém terči na levé straně trupu byl totiž Bf - 109D. Do této kamufláže jej nechal v roce 1939 osobně nastříkat ministr propagandy třetí říše Joseph Goebbels. Jistě si dovedete představit ten zmatek v kamuflážích a popisech fotografií, které byly na toto téma publikovány. A už vůbec nemluvím o autorech obtisků, kteří to všechno zmotali dohromady, a to pomíjím tvary a velikosti obtisků, kloboukem počínaje a kódem 6 . 56 konče. Takže obtisky Handrikovy Bf 109B 6 . 56 jsou poskládány z aršíků od AML a dalších výrobců. Kromě tvaru písmena "h", které není úplně přesné, to nakonec vyšlo celkem dobře. Kvalita zpracování modelu není nic moc, jsem si vědom řady nedostatků, především v oblasti čistoty zpracování. Ale i přesto jsem rád, že jsem si tento model pro radost postavil a doplnil s ním sbírku letectva ze Španělské občanské války.
Laďa Hladík.