Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf-109B 1/72 AMG Hptm. Gotthard Handrick 6.56 Legion Condor.

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bf-109B 1/72 AMG Hptm. Gotthard Handrick 6.56 Legion Condor.

Příspěvekod Hladik.lada » 01 led 2019, 22:03

V poslední době u nás vyšla řada publikací na Španělskou občanskou válku jak z pohledu republikánů, tak i nacionalistů. Navíc byla v tomto konfliktu bojově nasazena spousta rozmanitých typů letounů, které se podařilo oběma stranám i přes embargo nějak opatřit. To jsou důvody toho, proč jsem se do tohoto konfliktu a letounů v něm nasazených, tak trochu zamiloval. Jedním ze základních typů nasazených v tomto konfliktu jsou i rané verze Bf - 109. Jako předlohu jsem si zvolil Bf - 109B 6 . 56 Hptm. Gottharda Handricka, velitele J/88, který si za dobu působení v tomto konfliktu nárokuje celkem 5 sestřelů. Jako model jsem zvolil Messerschmitt Bf 109 od firmy AMG v měřítku 1/72.
Model má sice určité záludnosti, především v oblasti zadní části přechodu spodní poloviny trupu do křídla a dále pak motorového krytu, který je z několika dílců, ale jinak se jedná o naprosto přesný model, který do detailu odpovídá své předloze. Musíte ale počítat s tím, že se nejedná o model od firmy Tamiya nebo Eduard, a že se před slepením vyplatí všechny plastové díly nejdříve důkladně očistit od otřepů, na sucho dolícovat a teprve pak slepit. Největší problémy jsem ale měl s kamufláží a obtisky na Handrickova Bf 109B 6 . 56. Hned osvětlím proč. Na tento stroj 6 . 56 byly totiž publikovány jednak fotografie s bílým vrtulovým kuželem a hranatým tvarem osobního znaku, písmena "h" v černém terči na levé straně trupu, a jednak s vrtulovým kuželem v barvě RLM 02 a jiným tvarem osobního znaku, písmena "h". V tomto rébusu mně naštěstí udělal jasno článek z jednoho francouzského časopisu, který se touto problematikou rovněž zabýval. Operačně byl ve Španělské občanské válce nasazen Handrikův Bf-109B 6 . 56 s vrtulovým kuželem v barvě RLM 02 a jiným tvarem osobního znaku písmena "h" v černém terči na levé straně trupu. Letoun 6 . 56 s bílým vrtulovým kuželem a hranatým tvarem osobního znaku, písmena "h" v černém terči na levé straně trupu byl totiž Bf - 109D. Do této kamufláže jej nechal v roce 1939 osobně nastříkat ministr propagandy třetí říše Joseph Goebbels. Jistě si dovedete představit ten zmatek v kamuflážích a popisech fotografií, které byly na toto téma publikovány. A už vůbec nemluvím o autorech obtisků, kteří to všechno zmotali dohromady, a to pomíjím tvary a velikosti obtisků, kloboukem počínaje a kódem 6 . 56 konče. Takže obtisky Handrikovy Bf 109B 6 . 56 jsou poskládány z aršíků od AML a dalších výrobců. Kromě tvaru písmena "h", které není úplně přesné, to nakonec vyšlo celkem dobře. Kvalita zpracování modelu není nic moc, jsem si vědom řady nedostatků, především v oblasti čistoty zpracování. Ale i přesto jsem rád, že jsem si tento model pro radost postavil a doplnil s ním sbírku letectva ze Španělské občanské války.

Laďa Hladík.
Přílohy
Harder 6-56 -1.jpg
Harder 6-56 - 4.jpg
Harder 6-56 - 2.jpg
Harder 6-56 - 3.jpg
FOTO Harder 6-56 - 1.jpg
FOTO Harder 6-56 - 2.jpg
FOTO Harder 6-56 - 4.jpg
FOTO Harder 6-56 - 3.jpg
Hladik.lada

• Odpovědět s citací

Re: Bf-109B 1/72 AMG Hptm. Gotthard Handrick 6.56 Legion Con

Příspěvekod Kubouš » 01 led 2019, 22:18

Moc hezké a inspirativní =D>
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 14 bře 2019, 22:45

Pěkné a málo okoukané. ;-I
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 15 bře 2019, 09:40

Peknej kousek ! Mam pro tyhle starsi verze slabost. Byla by fotecka i na pravy bok?
Na modelu zustalo par drobnych detailu z D-cka + zbytecna prace s nekterejma popiskama, stroje ze Spanelska skoro zadne nemaji. Staci porovnat prilozene fotky a model. Na kuzelu jsou otocene olympijske kruhy, dle fotky ma byt datum smerem ke spicce kuzelu. Stroj s hranatejsim H je pravdepodobne stale tentyz stroj a i kdyby nebyl, je to stale verze B, pekne se to rozebira zde: viewtopic.php?f=57&t=125030&start=60.
Rozestavěno: X-2, X-3, Bf-109T, Bf-109E-1, Bf-110B+D+E, He-219A-0, Me-262A, Me-163B, FW-190D-9, Do-217J + několik temelínů
Hotovo: Do-27 (SH)
Rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bboriss » 15 bře 2019, 18:38

Je to pekný kúsok, pomohlo by mu onitovať.
Ale good job!
bboriss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 15 bře 2019, 22:56

Pěkný =D> =D> =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 16 bře 2019, 07:23

Taky bych si chtěl jednou postavit 109 časných sérií. Ale já si počkám, až to vydá někdo jako normální stavebnici, na AMG ani jiné stávající výrobce bych si asi netroufl. Jestli se dočkám...
Každopádně ty ses s tím popasoval dobře, výsledkem je krásný model. Škoda malých fotek (úmysl?).
=D>
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hladik.lada » 16 bře 2019, 12:37

Rimmer píše:Peknej kousek ! Mam pro tyhle starsi verze slabost. Byla by fotecka i na pravy bok?
Na modelu zustalo par drobnych detailu z D-cka + zbytecna prace s nekterejma popiskama, stroje ze Spanelska skoro zadne nemaji. Staci porovnat prilozene fotky a model. Na kuzelu jsou otocene olympijske kruhy, dle fotky ma byt datum smerem ke spicce kuzelu. Stroj s hranatejsim H je pravdepodobne stale tentyz stroj a i kdyby nebyl, je to stale verze B, pekne se to rozebira zde: viewtopic.php?f=57&t=125030&start=60.

Děkuji za podnětné připomínky. S popiskami i olympijskými kruhy máte pravdu. Největší problém jsem měl s tím, jak vůbec dát dekály na Hardra dohromady, počínaje cylindram, přes tvar písmena "h" a velikost terče na boku trupu, tvarem a velikostí trupových číslic a konče olympijskými kruhy. Skládal jsem to z několika aršíků. Jednu stranu vrtulového kuželu s rokem 1936 mám sice dobře, ta ale na fotkách není vidět.
Pravou stranu modelu nemám bohužel nafocenu a už se mně do toho nějak nechce.
Přílohy
FOTO Harder 6-56 - 4.jpg
Hladik.lada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hladik.lada » 16 bře 2019, 12:43

Hladik.lada píše:
Rimmer píše:Peknej kousek ! Mam pro tyhle starsi verze slabost. Byla by fotecka i na pravy bok?

Děkuji za podnětné připomínky. S popiskami i olympijskými kruhy máte pravdu. Největší problém jsem měl s tím, jak vůbec dát dekály na Hardra dohromady, počínaje cylindram, přes tvar písmena "h" a velikost terče na boku trupu, tvarem a velikostí trupových číslic a konče olympijskými kruhy. Skládal jsem to z několika aršíků. Jednu stranu vrtulového kuželu s rokem 1936 mám sice dobře, ta ale na fotkách není vidět.
Pravou stranu modelu nemám bohužel nafocenu a už se mně do toho nějak nechce.

Už blbnu, samozřejmě Hptm. Gottharda Handricka.
Hladik.lada

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel