Žil jsem pak docela dlouho s tím, že bude navěky odsouzen k občasnému „kochání se stavebnicí“. Když pak vyšla zpráva, že nový model chystá AZ, tak jsem si řekl, že musím Cometa rozhodně postavit, aby mi nebylo líto těch čtyřiceti euro v porovnání s pár stovkami za AZ.
Když jsem pak viděl, jaký polotovar AZ vyrobilo (to bylo zhruba v době, kdy já už měl hotový kokpit), tak jsem získal jistotu, že ty prachy za SBS rozhodně stály za to.
Koupil jsem si přebal s černými Comety a chtěl stavět #63 Black Magic. Rozhodnutí jsem ale změnil, když jsem viděl relativně tmavý kokpit – nechtělo se mi prostě utopit tu práci do celočerného kabátu. Takže letos v Mošoni jsem od SBS vyžebral obtisky na červenou verzi G-ACSS, která v roce 1934 získala v dálkovém non-stop závodě Londýn – Melbourne vítězství.
Stavebnice je svými detaily perfektní a rozhodně se jedná o nejlepší stavebnici tohoto typu v 1/72 současnosti. Do té doby než vyjde (pokud vyjde) avízovaný Mikromir, myslím mohu směle tuto stavebnici doporučit jako ultimátní pro stavbu Cometa.
Plusy stavebnice SBS:
- Detailní kokpit
- Leptané díly
- Detailní podvozky (kolečka)
- Skvělé obtisky
- téměř stoprocentní využití dílů
Mínusy stavebnice SBS:
- Horší sestavitelnost – tmelil a přerýval jsem především přechod křídlo trup
- Kabinka – moje resinová ze stavebnice lepila a byla hrozně tlustá. Použil jsem tedy překryt jako kopyto pro acetát
- Kovové podvozkové nohy – sice model v pohodě udrží a jsou detailní, ale jejich začištění bylo nejhorší částí stavby
- Vyšší cena
STAVBA:
- 1/72 SBS Model
- dekály SBS (#34 GROSVENOR HOUSE, G-ACSS)
- tmeleno černým vteřiňákem
- barvy GSI (černý surf, šedý surf, černá, base white, červená C79 Shine red)
- překližka v kokpitu – metoda dřeva pomocí tupování olejové barvy
- detaily – barvy Vallejo
- patina – wash, mírné odlišení panelů
DETAILY:
- doplněné kompasy do kabiny (Eduard lept)
- nový acetátový překryt kabiny
- nová poziční světla
- vyvažovače na SOP+VOP
- nové výfuky
Sumasumárum - stavbu jsem si docela užil a jsem nakonec rád, že jsem se rozhodl pro legendární červené zbarvení. Model určitě není pro začátečníky, ale svou detailností a precizností odlití ohromí.