Su-15TM Flagon F.
Tvary tohoto lietadla ma vždy fascinovali. Dokonalý šíp. Inak by som nemal tú trpezlivosť „ z hovna bič pliesť“. Nech som čakal akokoľvek dlho, žiadny výrobca nestvoril niečo, čo by sa tvarovo približovalo ku skutočnému stroju ( možno s výnimkou ťažko zostaviteľného modelu firmy VES v mierke 1/72). Flagon u mňa patril spolu s Phantomom, Crusaderom a MiG-21 ku vrcholom aerodynamickej krásy lietadiel 60-tych rokov.
Pri stavbe modelu Su-15TM som sa snažil riadiť slovami Jiřího Moravce, ktoré napísal pri hodnotení modelu MiG-21PF/PFM od firmy Revell v mierke 1:32 v časopise L+K č. 32 ročníku 1975. „Plastikové modely by mali byť viac než, než len obyčajným vyluhovaným odvarom . Mali by tvoriť pravú nefalšovanú esenciu lietadla verne urobeného v príslušnom merítku“. Na charakteristiku modelu Su-15A a Su-15TM od Trumpeteru tiež tiež padnú ako uliate aj jeho ďalšie slová z vyššie uvedeného článku: „ Tvorci sa nijako nevyznamenali, len dokázali, že namajú jasno ani v prípade prvej ponúkanej verzie, druhú posunuli do oblasti fantasmagórie. Tomu nadšencovi, ktorý by sa predsa pustil do zhotovenia niektorej z posledných verzií môže byť útechou, že táto to práca nebude o mnoho väčšia, ako keby sa ju pokúšal urobiť z výliskov trebárs štvormotorového Liberátora, alebo niečoho iného“.
Myslím, že samotná stavba modelu podobajúceho sa na skutočnú Su-15TM a ktorú som podobne rozviedol tuná viewtopic.php?f=57&t=112645 nemá až tak ďaleko od prestavby trebárs z Liberátora ( ten bol tiež hranatý).
Ale poďme ku samotnému modelu. Po dlhej tortúre som ho dokončil. Dúfam, že som nejakého nadšenca inšpiroval ku nasledovaniu. Nakoľko som na nástrek použil rôzne odtiene Alacladu, fotografie za rôznych svetelných podmienok, alebo blesku sú rozdielne, ako by sa ani nejednalo o ten istý model. Naskôr uvádzam fotku pri dennom svetle, potom v tieni a nakoniec pri rozptýlenom blesku. Ďalšia séria bude „walkaround“ zo spodnej časti pri osvetlení rozptýleného blesku. Tie nity sú podobne ako na skutočnom lietadle pri dennom svetle len slabo viditeľné, pri použití blesku pôsobí každá jamka ako odrazové sklíčko a nity priamo kričia ako biele.