...škoda, veřejná debata by snad byla pro většinu z nás užitečnejší než pouhé projevy nadšení. Model za probrání stojí a je i solidně nafocený takže by bylo i o čem mluvit. Bohužel poslední dobou je jakýkoliv jiný než standardní "modelářsky korektní názor" důsledně zadupáván do země.
Nádherný kousek! Líbí se mi to nadšení s jakým jsi do toho vletěl a vydržel. Patina se mně jeví na prvního nebo jednoho z prvních WWII.válečníků vynikající, vše je provedeno pečlivě a jemně. Rozmístění, množství je vždy trochu věcí vkusu. Jak tvůrce tak pozorovatele - kritika. Stavba je rovněž velmi povedená, drobné nedokonalosti by se asi našly(kryty podvozkových noh - mezera). Nejvíc mě však ruší secvaknuté protistřihové nůžky. Vypadá to jako by byla noha vybrakovaná, bez pérování. Ale to jde asi na vrub Tamiye. A fotky jsou nádherné! Jen tu druhou s tím prasátkem přes celé boční sklo bych asi vyhodil.
Ahoj Michale, skvělý korzár. Obdivuji provedení, fotky a rychlost stavby. Ohledně patiny - je to vždy nelehké a každý k tomu má jiný přístup a fotku lze interpretovat na x způsobů. Na debatě a dizkuzi nevidím nic špatného, v tomhle stadiu bývá ale přínosem do stavby až dalšího modelu.
Nádherně postavený Corsair. Patina i detaily luxus. Já bych toto nedokázal. Stavím malé pi.ince v 1.72 a vůbec si nedokážu představit, že bych napatinoval takhle rovnoměrně a podle mě i realisticky letadlo v 1.32 Je to poměrně obrovská plocha. Holt kdo umí ten umí.
Tak jsem se právě vrátil z hor a přelouskal to tady. Pánové díky moc za komentáře . Nechci zde rozvíjet nějaké diskuze o "konstruktivní kritice", tak jen krátce. Modrá stínovaná je, víc nevím co k ní dodat. Šmouhy na trupu se mně osobně hrubé a pravidelné opravdu nezdají, v reálu jsou vidět pouze z některých úhlů a na fotkách jsou proti modré vytažené ( trochu jsem je i vytahoval korekcí pro jejich zdůraznění na foto). Odřeniny jsem nakonec dodělával dle fotek dvoubarevných pirátů, stejně jako vlastně celé MÉ pojetí patiny, i na fotkách jsou odřeniny pod kabinou vidět... Já osobně patinu považuji za hodně individuální záležitost, aneb dělají li dva totéž nikdy to nebude totéž A to platí i v případě hoooodně moc zkušených modelářů - pár srovnání jsem již viděl. Malá pozn. navíc - tito hooooodně zkušení modeláři se vyznačují tím, že uznávají různá pojetí a NIKDY netvrdí, že jen ta jejich představa je ta pravá a správná. Jen tak trochu navíc - opravdu nepotřebuji schvalovat typ modelu na který jsem zralý ,utěšovat, že příště to bude lepší, že na to mám atd atd . Dále - konstruktivní kritika - nevím proč nebyla vznesena v "rozestavěno".... Vzhledem k patině oleji dala by se upravovat. Takto mi to připadá opravdu jen jako hledání chyb jen abych srazil trošku ozvěnu kladných komentů (trochu mi to připadá jako v pořadu "Prostřeno" - Honzo přeber si to jak chceš To Jirkun a několik dalších - Áno, Bohužel stavební chyby tam jsou a není jich málo . Nemyslím, že příliž zásadní, ale jsou. Spíš mne mrzí, že jsem se jich dopustil vlastní nepozorností a spěchem. Pak muselo docházet k "retuším" a opravám. Našlo by se jich víc než je na fotkách vidět, ale jsou vesměs neopravitelné... . Toť asi vše.
„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Pokud si vzpominam, vyjadroval jsem se v rozestaveno k odreninam a Tvemu trochu zmatecnemu postupu. Bylo to temer hazeni hrachu na zed. Tak promin ze jsem pak prestal tema sledovat.
Prostreno nesleduju, ale vetsina lidi Te chvali, tak super ne?
Nezlob se na me, kdybych tusil jak spatne poneses muj komentar, mohl jsem to taky pochvalit.
Po Tvých komentech k odřeninám jsem je docela dlouho upravoval a opravoval dle fotografií. Jestli se Tě dotklo, že jsem přesně neokopíroval Tvůj nákres ?!? K tomu nemám co dodat. A můj závěrečný koment jsi zřejmě vůbec nepochopil. Nejde o chválení či nechválení. Věř mi, že chvála potěší, ale pro ni modely nedělám . Bylo zde dost kritických připomínek (Jirkun a spol.), ale měly smysl. Možná by jsi si měl uvědomit, že i jiní lidé (modeláři) mají své názory a své představy o provedení modelů (u ztvárnění patiny to platí obvzláště) a nepasovat se do role "všeznajícího, všeovládajícího mistra s jedině správným názorem" (věř, že jsou výrazně lepší modeláři a nevystupují tak). A Ty se do této role při hodnocení stavíš velmi často... Možná si to časem uvědomíš (možná) . Víc se tím opravdu nehodlám zabývat. Vím, že pro tebe je pojem "modelařina pro zábavu" k smíchu (aspoň jsi se tak nedávno vyjádřil), ale pro mne to tak je a nehodlám si ji nesmyslně kazit...
„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Nepochopil jsem Tvuj komentar stejne asi jako Ty ten muj. Ja jsem Ti napsal co se mi nelibi, ty si to vykladas jako ze to musis udelat presne jak ti rikam. Coz jsem nepsal.
Delej si modely jak uznas za vhodne, ale nediv se pak, ze nebudou vsechny komentare jen tleskaci. Patina jak pises je hodne subjektivni vec, takze nechapu co z toho delas za kovbojku a motas do toho ty kecy okolo. Tys postavil model, ja napsal svuj nazor. To je cele. Az sem dam neco ja, muzes me taky zkritizovat, o tom to je.
skvela praca... k celkovemu vyvazeniu patiny by som este pridal zaprasenie ploch, kde sa pohyboval personal.. neviem z tychto fotiek, ako to je s leskom povrchu...na niektorych fotkach vyzera velmi leskly ( moze to byt nasvietenim) inde menej pri silnejsie vysisovanych strojoch by som sa prihovaral za vacsi mat, ale ako hovorim, moze to byt fotkami... denne svetlo je denne svetlo... v kazdom pripade je to nadherny Korzar...
Model celkem fajn, pěkný ... musím souhlasit s Honzou a Otou, do opotřebovávání to byla slintačka, teď je to (bez urážky) "jen" pěkný Korzár... ale třeba si jej v Mošoni prohlédneme zblízka, co?
... vše je ale o cviku, takže po dalších pár kusech bude další korzár už určitě bomba
Btw. vidím, že Honza Kárník udělal fakt dobrou práci, nic jsem nepoznal...