Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hawker Hurricane MK.I "P3143" 310. peruť RAF

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 22 dub 2007, 10:33

Např. Sgt. Bohumír Fürst na tomto stroji 3 sestřely Bf 109E, Bf 110C a He 111H, dále jej užívali např.Eduard Prchal, Stanislav Fejfar, Gordon A. Sinclair (Brit) a 16. října 1940 na něm smrtelně havaroval Sgt. Jan Chalupa.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 23 dub 2007, 19:35

Tak mne kolega z Brna předběhl,ale má pravdu.Jinak tahle verze neni dochovaná fotograficky.S tolika sestřely je pouze písemná zpráva.Mmimo to je zde i situace ano/ne ohledně toho českého lvíčka na kapotě.Jen že v tu dobu se tam malovali.Totˇ výčet.Přesný soupis Pilotů a počet sestřelů je v 48 obtiscích.Bohužel si nevzpomenu na výrobce.Hlava děravá :wink: to je asi vše
SPL LIBEREC Martin ˇˇYETTYˇˇPlaček
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 23 dub 2007, 19:36

je fotka, tusím že zrovna v albionu 1 je fotka jak zbrojíří mení munici přímo poed kabinou s těma čtyřma sestřelama
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 23 dub 2007, 20:06

Ano správně,se 4 setřelama a před kapotou je mechanik.To se taky ví.Mistře nemáte tam něco ze soudku,který nění tak znám.Třeba s tím lvíčkem a nebo s těma setřelama??
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 23 dub 2007, 20:52

nn pod kapotou ,ale na křídle jsou zbrojíři (jinak ta NN-D je docela často focená,ale dycky jako na potvoru vesmes jako celoperutní fotka,takže je z ní videt kulový
jinak nic nemám......(nejsem až takový znalec se zdroji v tunách knih.....
Rostislav Axmann

Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 23 dub 2007, 21:26

Takže prakticky stejné co mám já.konečně mi to někdo potvrdil a řekl,že mám stejný podklady jako on..Díky díky :lol: :wink: :wink: :wink:
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 24 dub 2007, 08:34

Možná budu opakovat co už tu bylo tak se na mě nezlobte. Ohledně lvíčka na kapotě. V Albionu 1 je fotka (nevím jestli jste mluvili o ní) na které je hurouš focen zepředu zleva (po směru letu) a před ním myslím stojí dvě osoby. Je vidět jak lvíček na kapotě tak symboly čtyř sestřelů. Není vidět další označení takže na 100% není jisté zda jde o NNoD, ale pravděpodobnost je velká. Otázka je zda byl lvíček i na druhé straně. Ta fotka je někde na začátku knihy ještě než začne vlastní popis jednotlivých dní. Jestli vyjde čas, večer upřesním.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 24 dub 2007, 09:42

no na strane 293 je taky fotka pravdepodobne NNoD kde ten lvíček zase nejspís není...
jen me udivuje jak byla na křídlech obouchaná...
Rostislav Axmann

Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 24 dub 2007, 10:07

Milan Holzapfel píše:Možná budu opakovat co už tu bylo tak se na mě nezlobte. Ohledně lvíčka na kapotě. V Albionu 1 je fotka (nevím jestli jste mluvili o ní) na které je hurouš focen zepředu zleva (po směru letu) a před ním myslím stojí dvě osoby. Je vidět jak lvíček na kapotě tak symboly čtyř sestřelů. Není vidět další označení takže na 100% není jisté zda jde o NNoD, ale pravděpodobnost je velká. Otázka je zda byl lvíček i na druhé straně. Ta fotka je někde na začátku knihy ještě než začne vlastní popis jednotlivých dní. Jestli vyjde čas, večer upřesním.

to nebude NNoD (teda pokud se bavíme o fotce co je na str 55)(vycházím li "já" z predpokladu že dark earth je ta světlejší na černobíle fotce) a pri srovnání NNoD ze str 275 tak me pripada že maji barevne pole naopak... ale ten "neznámy" je zajímavý, spička kužele jinou barvou, sestřely pod kabinou (bych řekl že jen tri- ale kdo ví jak to bude)

PS: tohle je jen moje teorie...tak to berte s ohledem :)

a tohle ,se nudím tak si hraju,nic proti nikomu...
Přílohy
obrázek00004b.jpg
obrázek00003.jpg
melo by to být NNoD ,ale ???

ale jak koukám tak lvícka nevídím
obrázek00005b.jpg
perutní foto.. NNoD v pozadí,nejlepe videt rozlození barevných polí
obrázek00004a.jpg
bokorys ,na netu sou dost podobne
obrázek00002.jpg
"neznámy" s lvíčkem
Rostislav Axmann

Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 24 dub 2007, 11:38

Rosťo máš pravdu, asi to s tím lvíčkem P3143 NN-D nebude díky rozložení polí a hlavně mašina na fotce má zrcátko, kdežto NN-D ne.
Jinak se omlouvám za mystifikaci v počtu symbolů a lidí na fotce (píšu "z paměti" v pauzách v práci. :-D )
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 24 dub 2007, 21:32

Tak to vidíte pánově.Pokaždé se můžeme pobavit o jasných věcech ,který se najednou překulej v mnoho otazníků :wink: Jinak o tom oboucháni jssem to už psal,ale fotku jsem dostal až příliš pozdě.Pan Murphy se ozval. :( Jinak moc z toho nevidim a neviděl jsem ani když jsem to študoval.jedna fotka je se psem a neviděl jsem tam ty sestřely.Netušim jestlli se sestřely u 310 značily u všech mašin stejně.Tak zase jedna otázka navíc. :wink:
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 25 dub 2007, 15:50

Sestřely se značily i jinak ,viz Emil Fechtner a stroj For Boulton se 4 ++++. Tyto kříže byly bíle lemované .Jinak fotografie NN-D ,které se zde objevily jsou ze začátku září.Na té se psem ještě nejsou ani namalované sestřely.V případě ,že na této mašině byl lvíček,tak by v této době ještě na stroji nebyl .Dle informace z aršíku f. Extratech měly být 27.září na všechny stíhačky 310.perutě umístěny tyto malé čs. znaky.Je pravděpodobné,že vyznačené sestřely nebyly skóre jednoho pilota,ale jsou to sestřely docílené na této mašině.27.září jich tam mohlo být až sedm .Ještě detail.kříže jsou jinou barvou(zřejmě žlutou) než šíp(bílý).V případě ,že by byly malovány jen křídou pro toto focení,tak si myslím,že by se s tím tak nemalovali.Napadá mě ,že tato poznámka byla u spitfire V J. Kučery.Ten měl pod kabinou namalované sestřely jen od ruky.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 25 dub 2007, 20:37

tAK TO JE PŘESNĚ ONO CO JSEM SI MYSLEL.nejsou žádný fotečky a dokladovat vše o uděláte ,je sem tam ,NEMOŽÉ.DÍKY ,DÍKY
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 25 dub 2007, 21:34

Fotky jsou.Podoba bez sestřelů a se 4 sestřely bez lvíčka je podložená.Fotky jsou na obě strany a jak trikolora ,tak D jsou na každé straně stroje poněkud odlišné.Problém je pouze s doložením čs. zaku v kombinaci s množstvím sestřelů.Teoreticky mohou 4 sestřely odpovídat počtu sestřelů B. Fürsta,který na stroji létal a docílil 3 sestřely.Jedna z fotografií se 4 sestřely je ze 7.9.1940.V tento den Fürst na tomto stroji docílil 4. sestřel svůj i tohoto stroje.Také je možné,že v době po aplikaci znaku tam už nebyly žádné,což se mi ale nezdá pravděpodobné.Už jen pro existenci jiného stroje s kombinací stejného typu značení sestřelů a přítomnosti čs. znaku na kapotě.No a také tam nemusel být ani ten znak.
J. Rajlich uvádí pouze ,že znak byl na stroje aplikován ve formě obtisku.Uvádí pár doložených strojů s poznámkou ,že znak nosily i další.Datum kdy se tak stalo neuvádí.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 28 dub 2007, 22:08

Tak a je po debatě.Já doma sérii :Na nebi hrdého Albionu nemám tak pouze co si pamatuju s knihkupectví :wink: :wink: Když jsem to tak počítal a chtěl bych si koupit všechny díly,došel jsem k nehorázné cifře skoro 6000,-Tak to už je na mne opravdu moc.Tak díky a vzhůru na další éra
YETTY

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel