Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Su-7U 1/48 OEZ

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Su-7U 1/48 OEZ

Příspěvekod Zdeněk NOŽIČKA » 05 led 2011, 21:32

Pane Janoušek RESPEKT!

Pěkná spárka. Pěkná. Na dobu vzniku opravdu nadčasová.
Zdeněk NOŽIČKA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 06 led 2011, 01:06

To jste zase vytáhli vykopávku, jak model, tak téma. :D
Tango píše:Vybavuju si, že tenkrát jeden účastník tohoto MR (můj spolužák a kamarád) o tvých podkladech prohlásil, že kontráši by si na nich smlsli. Ale nevím jestli věděl o tomhle rozhovoru...
Jak je ten svět malý. :-D Zrovna nedávno jsem uklízel a našel staré výsledkovky a bylo tam spousta dnes známých jmen.
No jo, to byla doba špiclování a slídění. Téměř podzemní činnost. To už mladí neznají. Teda já jsem taky mladej, ale už toho hodně pamatuju. Asi začnu psát paměti. :grin:
Zdeněk NOŽIČKA píše:Pane Janoušek RESPEKT!
Pěkná spárka. Pěkná. Na dobu vzniku opravdu nadčasová.
Tak díky za uznání. Od tak dobrého modeláře to potěší. (Třeba budem zase někdy na E-dayi prodávat spolu printy :-D )Snad se ještě k Su-7 někdy vrátím, takové krásné kamufláže BM a BKL... Jen ten čas.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marty-ma » 06 led 2011, 07:30

Snad se Martin nebude zlobit, ale přihodím k tomuto letitému tématu i letitý model a letitý "průser". Je to taky OEZ, verze BKL a "nepochybně" v dnešní době rarita - je celý štětcovaný :grin: :grin: :grin: :grin: . Přechody barev jsou tupované zmrzačeným štětečkem #-o #-o a popisky jsou kompilátem toho, co dům dal a malované taky štetcem :D
Model byl na soutěži jen jednou a to v Pardubicích, rok si již nepamatuji, a také jsem byl osloven "muži v černém", že jaksi se ta atrapa jaderné zbraně nehodí pro veřejné prezentování, kde jsem sehnal podklady, jaké mám spojení, šifry a kde je ukryta vysílačka atp. :D :D :D . Navíc je dožralo i to, že jsem "trefil" jak správný tvar společného podtrupového závěsníku, tak velice shodný (ale ne přesný) tvar pumy. Hodně se jim také nezamlouvalo modelové znázornění SPS 141 (prostředek radioelektronického boje pod levým křídlem...). Celkem hezky jsem si s nimi "popovídal" a už více jsem tento model raději nikam nedával :o :o .
Jo, jo, to byla modelařina :P
Přílohy
bkl-011.jpg
bkl-05.jpg
bkl-01.jpg
bkl-03.jpg
bkl-012.jpg
bkl-02.jpg
Dokončeno - technika: DORA 1/35 už čtyři roky... http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=51576
Konverze Ju-88A-5 1/32 Revell - stavba - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=51196 a galetie: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90974.
Odpískáno: B-24D-J 1/32 Combat Models - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=54126
marty-ma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joz » 06 led 2011, 08:46

Hi Martin,

You build a real nice kit =D> =D> =D>

Joz
Holandská filiálka Aero Vodochody
joz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 06 led 2011, 20:16

Je zajímavé vidět, kam se modelařina za ty roky posunula, tehdy to musel být majstrštyk. Jaké to bylo M Č(SS)R - ročník, mohu-li se zeptat a kolik bodů ten model získal?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 06 led 2011, 20:25

:shock: nestačím se divit, jaké rarity se začínají objevovat! I přes štětcování sůčko nevypadá zle. :)
Překvapuje mne současné podvěšení jaderné bomby a S-24. Nějak si nedovedu představit, k čemu by mu ty rakety byly při jaderném úderu. :-k
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fredy » 07 led 2011, 07:23

Obom súčkam tlieskam. =D> =D> =D>
Život je rad za sebou nasledujúcich provizórnych riešení.
Manfréd "Fredy" ŤUKOT
fredy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 08 led 2011, 01:24

To marty-ma:
Copak dřív, když se do Humbrolek dávalo olovo, tak to se štětcovat dalo. To byly perfektní barvy, dodnes na to vzpomínám, že skoro nebyl rozdíl mezi natřeným a nastříkaným povrchem. Tahy téměř neznatelné, nevysychaly.. Samo blbě se dělaly měkké přechody. To dneska :evil: , samá ekologie, barva se dá skoro bez následků vypít :grin: , jen natírat se s ní nedá. [-X
Jinak sůčko dobrý. Jaderná puma taky zajímavá. Ale hlavně ta historka k tomu!

To Zdeněk Fabík:
To bylo jen juniorské mistrovství ČSR, myslím že rok 1988. Ve své skromnosti :-D musím napsat, že jsem to mistrovství vyhrál. Nerad bych se doktnul soupeřů, ale bylo to tím, že konkurence byla slabá. Body? Něco tak pomíjivého už si nepamatuji, myslím že tak kolem 85. Ani nevím, jestli se v té době bodovaly přestavby a jestli maximum bylo 100 nebo míň. V té době se s tím nějak hejbalo. Stavěl jsem si konverze bez ohledu, jestli za to body byly nebo ne. Vůbec nelituji, že jsem v roce 1991 přestal soutěžit. (Ve své vrozené skromnosti :grin: dodám, že po té co jsem vyhrál mistrovství seniorů ). Modely se mají stavět pro radost!
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 08 led 2011, 11:51

Martin Janoušek píše:To Zdeněk Fabík:
To bylo jen juniorské mistrovství ČSR, myslím že rok 1988. Ve své skromnosti :-D musím napsat, že jsem to mistrovství vyhrál. Nerad bych se doktnul soupeřů, ale bylo to tím, že konkurence byla slabá. Body? Něco tak pomíjivého už si nepamatuji, myslím že tak kolem 85. Ani nevím, jestli se v té době bodovaly přestavby a jestli maximum bylo 100 nebo míň. V té době se s tím nějak hejbalo. Stavěl jsem si konverze bez ohledu, jestli za to body byly nebo ne. Vůbec nelituji, že jsem v roce 1991 přestal soutěžit. (Ve své vrozené skromnosti :grin: dodám, že po té co jsem vyhrál mistrovství seniorů ). Modely se mají stavět pro radost!

Díky Martine za reakci. Matně si pamatuji Tvé jméno v reportáži/ích z MR v tehdejším L+K, kde se -většinou v posledním čísle ročníků 26 - L+K vycházelo 2x do měsíce - objevilo, vždy jsem to strašně hltal i těch pár č/b fotek na hrozném papíře.
Dovolím si nesouhlasit, s posledním tvrzením, stavět model na soutěž taky může přinášet radost a konfrontace (v dobrém slova smyslu) s konkurencí motivuje ke zlepšování. Ale nevnucuji se a respektuji odlišný názor 8)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 08 led 2011, 12:04

marty-ma píše:Snad se Martin nebude zlobit, ale přihodím k tomuto letitému tématu i letitý model a letitý "průser". Je to taky OEZ, verze BKL a "nepochybně" v dnešní době rarita - je celý štětcovaný :grin: :grin: :grin: :grin: . Přechody barev jsou tupované zmrzačeným štětečkem #-o #-o a popisky jsou kompilátem toho, co dům dal a malované taky štetcem :D
Model byl na soutěži jen jednou a to v Pardubicích, rok si již nepamatuji, a také jsem byl osloven "muži v černém", že jaksi se ta atrapa jaderné zbraně nehodí pro veřejné prezentování, kde jsem sehnal podklady, jaké mám spojení, šifry a kde je ukryta vysílačka atp. :D :D :D . Navíc je dožralo i to, že jsem "trefil" jak správný tvar společného podtrupového závěsníku, tak velice shodný (ale ne přesný) tvar pumy. Hodně se jim také nezamlouvalo modelové znázornění SPS 141 (prostředek radioelektronického boje pod levým křídlem...). Celkem hezky jsem si s nimi "popovídal" a už více jsem tento model raději nikam nedával :o :o .
Jo, jo, to byla modelařina :P

Parádní prácička =D> =D> =D> .Přiznám se že fotku Su-7 s navěšenou jadernou bombou jsem ještě neviděl (byť navěšení velmi pravděpodobně ostré jaderné bomby na Su-7 v ČSSR nejméně jednou sověty předvedeno bylo a to v druhé polovině roku 1964 na letišti Přerov na letoun Su-7BM přičemž zúčastněným bylo jak předvedeno navěšení a svěšení tak vysvětlena funkce přístroje PKB-2, zajímavostí je že bomba byla převážena sovětskou Mi-6 a dvakrát (jednou přes noc) se objevila i na letišti Čáslav).Nebylo by nějaké bližší info jak k závěsníku tak k samotné pumě?
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marty-ma » 08 led 2011, 17:20

Bližší info by opravdu nebylo. A to ne z toho důvodu, že bych nechtěl nebo nemohl kvůli nějakému bu, bu, bu, ale proto, že nic nemám v rukou. Je to holý fakt. Modelově jsem to "vydedukoval" z osobních svědectví účastníků (dnes již 70-75 letých seniorů) a s nimi to při skycách konzultoval a opravoval tvary. I rozměry jsou vůči skutečnosti jistě "rozcházející", i když se domnívám, že ne o mnoho. Také je nutné si uvědomit, že se při stavbě modelu jednalo o přelom 80-90.let a na vše si znovu rozpomenout po takové době, to snad asi není v lidských možnostech. Alespoň ne v mých #-o #-o #-o .
Jestli píšeš o fotkách podvěšeného skutečného Su-7, tak ani já jsem se nikdy s nimi "nepotkal". Ostrá jaderná výzbroj pro naše jednotky, podle mých informací, nebyla nikdy ve vlastnictví ani skladech ČSLA. To, co se mi podařilo zjistit z různých - v té době velmi významných zdrojů - neměli zde ani Rusové své jaderné zbraně, ani pro taktické raketové oddíly, ani pro letectvo. Na druhou stranu, někdo může mít jiné informace a i fotografie, které by do všeho vnesly jasno.
Jen tak na okraj. Údajně v době fungování Přerova (nemyslím školu) se tam vyskytovala čtveřice (roj) MiG-21MF, která měla možnost podvěšení jaderné pumy malého ekvivalentu TNT pod jeden křídlový závěsník (snad levý vnitřní). Změna spočívala ve výměně pumového zámku a spouštěcím mechanizmu někde v kabině. Mě kdysi někdo říkal (aktivní pilot z Přerova), že věděl i trupová čísla. V té době jsem to jedním uchem pustil tam a druhým ven...
A u Su-22M4 byly první levé závěsníky na pevných dílech křídel uzpůsobené pro snadnou výměnu za "jaderné" zámky. Ale to je asi všeobecně známá skutečnost.
Dokončeno - technika: DORA 1/35 už čtyři roky... http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=51576
Konverze Ju-88A-5 1/32 Revell - stavba - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=51196 a galetie: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90974.
Odpískáno: B-24D-J 1/32 Combat Models - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=54126
marty-ma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal77 » 08 led 2011, 18:20

Oba sučka sú veľmi pekné.
V galérií:
Su-27: viewtopic.php?f=6&t=92080
Su-25: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83901
Mig-23 MLD: viewtopic.php?f=6&t=67367
Mig-29: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=60093
SU-17M3: viewtopic.php?f=6&t=55402
michal77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka_Holub » 08 led 2011, 18:35

Pěkné =D>
KPM Prosek
Má galerie modelů-aktualizace ZÁŘÍ/2014
Poslední: He-162A Spatz 1/48, Bf108 Tajfun 1/48,
FW 190-A8 1/72
; P-51D 1/72
Jirka_Holub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 08 led 2011, 23:14

Když jsme u těch jaderných zbraní, tak závěsník na Su-22M-4 jsem u nás viděl, nebylo na něm celkem nic zvláštního, jen měl navíc docela slušný konektor a kabel. A pak jsem také slyšel, že se začátkem osmdesátých let létalo s MiG-23MF (ano s MF) na zakarpatskou Ukrajinu pro jako pumu, přistálo se a letělo hned zpět. Prý pár prověřených pilotů, asi také jen roj. Asi se to dělalo i jinde, ale to jsem neslyšel. Ten Přerov by to potvrzoval.
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 09 led 2011, 19:20

Mato pekne,dobre ze si to vytiahol.Tiez tento model pamätam.Prvy raz som ho tusim videl v nejakej reportazi z tych majstrakov v AZIMUTe. Mna by skor zaujimalo nejake info o tom odhode IAB-500 niekedy v rozmedzi 86-88 v Kuchyni.Videl som kedysi davno z toho pekny film.
Oba modely su ale SUPER!!!!
harvy5

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel