Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

L-39X-11, 1/48, Trumpeter

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: L-39X-11, 1/48, Trumpeter

Příspěvekod kansas1 » 09 črc 2024, 11:30

Nebylo by lepší požádat fabriku o čísla barev (nevím jak Aero , ale LET jel v RAL) a bude po dohadech? Odhadovat odstín dle fotky je přece mimo. Ale proti gustu..... :)
Naposledy upravil kansas1 dne 09 črc 2024, 13:42, celkově upraveno 1
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 09 črc 2024, 13:01

Tak toto by bol asi jediný správny postup. Možno by sa ešte dalo u Aera zistiť odtieň tej šedej. V časoch keď lietala Parížanka boli farebné materiály dosť odlišné aj v čísle emulzie a liacom čísle. Ak som chcel zistiť, aká šedá to vlastne je, tak som si fotil na rovnakom zábere aj šedú škálu a podľa nej som dofiltroval fotku. Zobraziť na fotke skutočnú šedú bez nafotenej šedej škály bol v tých časoch značný problém. Zvyčajne to šedú v odtieni ťahalo ku nejakej farbe či už modrej , zelenej či červenej.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 09 črc 2024, 13:18

Dr. zvied píše:
sedan1 píše:
KarelB píše::P
Příloha 0534635.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Tak naopak, dole šedá, vrch do modra. Díky za fotku.

Horní a boční plochy kombinace bílá-šedá, spodní plochy jen šedá (ta samá, co je na horních plochách). Ta šedá má možná slabý nádech do modra. Možná. Asi záležení na nasvícení letadla nebo na tisku fotky.
Jak budu mít čas, zkusím sem dát pár snímků z toho L+K, aby nebyly zbytečné dohady.

Já si teda nemyslím že vrchní šedá je i na spodku... tam to vypadá na nějaký tmavší odstín :-k
Přílohy
IMG_7281.jpeg
Lokaji! Ohlašte své paní že přišel Antonio Serutti.!
-"Má smutek. Nepřijímá!"
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 09 črc 2024, 22:17

to RomanV: Krapet jsi zapomněl na to, že spodní plochy jsou spodní plochy. Tam slunce nesvítí. A barva, která se na horních plochách jeví světlá, se na spodních plochách musí projevit jako tmavší. Navíc vycházet z černobílé fotografie, když jsou k dispozici i fotky barevné...

to Kansas1: To by možná stálo za pokus. :-k
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 09 črc 2024, 22:44

Můžu teda poprosit o tu barevnou fotku která potvrzuje to co říkáš? 8-)
-"Má smutek. Nepřijímá!"
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 10 črc 2024, 11:14

kansas1 píše:Nebylo by lepší požádat fabriku o čísla barev (nevím jak Aero , ale LET jel v RAL) a bude po dohadech? Odhadovat odstín dle fotky je přece mimo. Ale proti gustu..... :)

Nejsem doma, takže zatím jsme s pomocí staršího bratra brouzdali po netu a podařilo se nám zjistit následující.
Obecně - odstíny použité na "Pařížanaku" se určitě řídily českými normami (ČSN). Na obtiskovém archu od fy Armycast (1/72) jsou uvedeny tyto odstíny:
bílá (horní plochy) - ČSN 0100, F.S. 17875
červená (konce SOP, VOP, aj.) - ČSN 8140, F.S. 21105
zeleno šedá (pruh před kabinou) - ČSN 1111, (F.S. neuvedeno)
šedá (horní a spodní plochy) - ČSN neuvedeno, F.S. 36375.
Tomu odpovídající odstíny Mr. Color:
bílá - 1
červená - 3
tm. šedá - 337 + 312 (asi 50/50)
šedá - 308(?)
(odstíny uvedené výrobcem Armycast)

Potom je tu ještě firma MH models, která uvádí tyto odstíny:
bílá (horní plochy) - Humbrol 31/ Tam. XF2
červená (konce SOP, VOP aj.) - Humbrol 60/ Tam. XF8
tm. "modro-šedá" (pruh před kabinou) - Humbrol 78/ Tam. XF63+XF82 (asi 50/50)
"modro-šedá" (horní plochy - Humbrol 248/ Tam. XF23+XF80 (asi 50/50).
(odstíny uvedené výrobcem MH models)

Ten odstín šedé na horní plochy nabízí i Valejo pod č. 71050 jako RAL7040,
nebo pod č. 70990 jako RAL 7001.
Možná, že porovnávám dva různé odstíny, ale v každém případě se jedná o dvě odlišné barvy. U jednoho z těchto uvedených odstínů jsem našel název Light Ghost Gray.

Samozřejmě to není ono, a nejlepší by bylo kontaktovat výrobce. Tak třeba snad příště. Možná by bylo lepší tuto debatu přenést do tématu věnované přímo Albatrosu. Pokud už tam podobná debata na "Pařížanku" neproběhla.

A úplně na konec tohoto příspěvku doplním tvrzení svého bratra. Letadlo viděl na vlastní oči - vedle hangáru vývoje (pravidelně chodil kolem odstaveného stroje). A také on tvrdí, že šedá barva na horních plochách byla použitá i na spodních plochách.
Proč se může "někomu" jevit odstín na spodní ploše tmavší (jiný) jsem už řekl. Tmavší (jiný) odstín na spodní plochy L-39 OK-HXA může použít kterýkoliv amatér.
Tím jsem za sebe řekl vše. Až budu doma, vložím skeny.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 10 črc 2024, 11:21

"Pařížanku" stavět nebudu, ale když kouknu do Triády, tak tam je toto:

Provedení L-39ZA, teplotní čidlo na přídi vpravo, změny v anténním systému pro přelet / pod přídí, na kýlu / přídavné nádrže bez plošek.
Zbarvení s nepravidelnými poli světlešedomodré a jasně bílé, spodek šedý, červené konce kř. OP, špička trupu, černošedá před kabinou.

Barevné foto nemám, jen podobné, třeba to byla stejná barva...
Přílohy
img00034.jpg
img00036.jpg
img00035.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 10 črc 2024, 12:27

Sákryš!
Možná, že za amatéra jsem tu nakonec Já! Triádu považuji za relevantní zdroj.
Na přiložených fotkách je s největší pravděpodobností "Pařížanka". A je tam zřetelně vidět to, co jsem ve svých předchozích příspěvcích popíral. A to, že na spodních plochách nebyla žádná jiná šedá barva, ale jen a pouze ta, co na vrchu. Ale podle jiného zdroje zde na MF, věnovanému přímo "Pařížance", je uvedeno tak, že...

OK-190 je označení prototypového stroje X-11, 3911 je označení vojenského stroje a OK-HXA dostala "Pařížanka" pro přelet na aerosalon podobně jako Delfín.
Teď už chápu Romanovu neodbytnost. Tě pic! Ani se Vám nebudu svěřovat se svými pocity.
Jak přijedu domů, mažu do svého archivu a vytáhnu si kompletní podklady na Albatrosa.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 10 črc 2024, 15:30

Děkuji za všechny informace [-o< Já jsem opravdu pouhý amatér, takže omluv netřeba. Stavím hlavně techniku, ale poslední dobou se vezu na retro vlně a stavím to co jsem patlal jako malý kluk. Albík od KP byl jedním z nich. Ještě jednou dík za vysvětlení a fotky [-o<
-"Má smutek. Nepřijímá!"
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 10 črc 2024, 16:35

Ešte jedno foto z knihy L-39 od p.Fojtíka z opačnej strany.
Přílohy
IMG_20240710_172853.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 13 črc 2024, 21:01

Jestli jsem v jednom ze svých příspěvků uvedl, že na spodní plochy OK-HXA může použít jiný odstín šedé jen amatér, tak se všem za toto vyjádření omlouvám. A zejména těm, kteří, na rozdíl ode mne, projevili daleko větší bystrost, a rozpoznali "jisté anomálie" na fotkách, na spodních plochách Aera L-39 OK-HXA.

DUNDR1 uvedl následující s odkazem na Triádu:
Provedení L-39ZA, teplotní čidlo na přídi vpravo, změny v anténním systému pro přelet / pod přídí, na kýlu / přídavné nádrže bez plošek.
Zbarvení s nepravidelnými poli světlešedomodré a jasně bílé, spodek šedý, červené konce kř. OP, špička trupu, černošedá před kabinou.

Ano. Je to údaj z tabulky na str.44. Dále jsou v tabulce uvedeny další doplňující poznámky k označení a několika málo detailům.

Jenže na straně 36 té samé publikace je v textu uvedeno, že... cituji:
"Jedenáctka" byla jako "Pařížanka" opatřena výraznou "antikamufláží" z nepravidelných polí jasně bílé a mírně lomené bleděmodré s červenými koncovými částmi."
A-ha... O spodních plochách tam není žádná zmínka. V tom asi bude to jádro pudla. Mimochodem Triáda vyšla v roce 1988.

Tak jsem se ještě podíval do Monografie L+K z roku 1983. Na str. 352 je uvedeno následující:
"To se do zkoušek zapojil také již dokončený prototyp X-11, zalétnutý 16. 5. 1977 rovněž Ing. J. Šoucem. Byl opatřen bílo-šedomodrou kamufláží a krátce na to předváděn (s vybavením na úrovni verze ZO) na pařížském aerosalónu."
Ještě je zmíněna podvěšená výstroj. Opět žádná zmínka o spodních plochách. A na jedné z posledních stran L+K, kde se nacházejí kamufláže k uvedené monografii je vyobrazena "Pařížanka" s následující popiskou:
"Na aerosalónu v Paříži v roce 1977 byl předváděn letoun L-39 Albatros s působivým nátěrem. Tvořila jej bílá pole na celém světle modrošedém letounu. Bílá pole byla natřena podle jednotného schématu a byla na stejných místech jako světle zelenohnědá na běžně kamuflovaných letounech.

A nakonec jsem se ještě podíval do knížky Nebe pro Albatros od J. Mladějovskýho vydané roku 1988. Co kdyby tam něco... bylo?
"To už se zkoušek účastnil i právě dokončený prototyp X-11, který Juraj Šouc zalétl 16. května 1977. Letoun, opatřený bílo-šedo-modrou kamufláží, byl v červnu téhož roku předváděn na pařížském aerosalónu."

A TEĎ SE V TOM VYZNEJTE!
Naposledy upravil Dr. zvied dne 13 črc 2024, 21:36, celkově upraveno 2
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 13 črc 2024, 21:18

A teď ty slíbené skeny.
Černobílé fotky za moc nestojí. Za zmínku stojí podvěšená výstroj (nádrž a fotoprůzkumný kontejner) - také jsou kamuflované. Nicméně spodní snímek naznačuje ostrý rozdíl mezi horními a spodními plochami. To už by mohlo něco znamenat, protože přechody mezi barevnými poli na horních plochách ostré nejsou. ale pořád není vidět ostrý kontrast spodní plochy tak jako na snímku, který přiložil DUNDR1 u stroje s označením OK-190.
Přílohy
OK-HXA II.jpg
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 13 črc 2024, 21:29

Zde je ten slíbený barevný snímek. Oba skeny jsem musel zmenšit, a tak nemůžu zaručit jestli tam bude vespod něco vidět.
Ale na originálu to vypadá, že to tam fakt je. Horní plochy bílá - šedomodrá(?) s neostrými přechody, spodní plochy šedá s ostrou hranou dělící spodní plochy od horních.

Tak asi tak.
Přílohy
OK-HXA I.jpg
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 14 črc 2024, 20:35

Myslím, že byla tříbarevná. Na této fotce je to hezky viditelné.
Přílohy
0534635.jpg
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel