Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf 109 K-4 1/48 Eduard, JG 52

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Bf 109 K-4 1/48 Eduard, JG 52

Příspěvekod Michael Průža » 15 led 2024, 11:40

Moc hezky postaveno, nabarveno a napatinováno. =D>
Na stole:
1/48 Spitfre Mk. IXe J.F. Edwards - hotovo
1/48 Spitfire Mk. VIII R.H.M.Gibbes - in progress
TNMC Třebíč
Michael Průža

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 15 led 2024, 13:15

HonzaM píše:Všem moc děkuji za kladná hodnocení, ale klidně nešetřete kritikou, ať vím, co příště zlepšit...

Model se mi líbí ;-I ,není špatný :celeb: . Gratulace k dokončení :paint:
Rád se na něj ještě několikrát kouknu,jako na něco co je uvěřtelné ovšem ne přehnaně "umělecké".

Využiji Vaší žádosti,........on Vám to nikdo nenapíše.
Není to proto abych poukázal na nedostatek-chybu, ale abych dal podnět k prozkoumání, čímž bych se mohl nepřímo podílet ještě na lepším budoucím kousku.
Přečetl jsem si poznámku o podvozkových dvířkách, věřím že jsou pěkná, na modelu je máte ukázkově rovnoběžně s podélnou osou mašiny,...........a to je špatně,nefungovalo by to.
Zde platí obyčejná mechanika, mašina v boji nepoužitelná jelikož podvozek by nešel dovřít. Snažil jsem se "umělecky" myšlenku ztvárnit do obrázku fota spodku.
Jednoduše, dvířka na podv. noze nejsou rovnoběžná s podélnou osou mašiny,ale jsou kolmá na osu sklápění podv. nohy. Jen tak zapadnou naplocho-kopírují spodní potah.
Tak jak je máte vy se zadní strana dvířek utopí v šachtě a přední bude trčet do prostoru směrem k náběžce křídla. Jak to máte, by to fungovalo pokud by osa sklápění byla kolmá na podélnou osu mašiny,což není.
Pokud někdo nevěří tak ať si udělá pokus, na tužku si nalepí kus papírku a začne pod úhly sklápět,...................
A již drobnost je že dvířka kopírují vypouklý profil výřezu spodku, jsou do oblouku , čímž se s již základním - nerovnoběžným úhlem uchycení dostávají před pneumatiku.
Prosím čtenáře vyloženě nechytat za slovíčko.
Pro jistotu ještě jednou napíši že nehaním model který se mi líbí !!! Na žádost stavitele se snažím přispět k lepším budoucím (zde jsme u obyčejné mechaniky,ta funguje nebo nefunguje),........když už se dávají plechová dvířka za účelem zlepšení vzhledu tak proč při stejné práci nedotáhnout.
Vyjádřené zkontrolovat na fotografiích !!

PS.: Na modelu-modelech jde +- správnější úhel poznat poměrně lehce, u kořene křídla-šachty je ve výřezu šachty znatelný trojúhelníček, spodní, taková ta malá hranka dvířek má být blíže úhlu (ne kopírovat !) výřezu než podélné ose mašiny.
:-k [-o< [-o<
Přílohy
me109-g10.jpg
Snímek obrazovky 2024-01-15 115118.gif
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HonzaM » 15 led 2024, 15:11

Jarda Matt píše:Není to proto abych poukázal na nedostatek-chybu, ale abych dal podnět k prozkoumání, čímž bych se mohl nepřímo podílet ještě na lepším budoucím kousku.
Přečetl jsem si poznámku o podvozkových dvířkách, věřím že jsou pěkná, na modelu je máte ukázkově rovnoběžně s podélnou osou mašiny,...........a to je špatně,nefungovalo by to.

Naopak, moc děkuji za konstruktivní kritiku, proto jsem sem dal model ze všech stran v maximálním rozlišení, aby byly chyby vidět... Tato chyba je tedy vidět i pouhým okem, ale ty ostatní už tolik ne...

Já jsem u krytů podvozku ocenil hlavně jejich reálnou "tenkost" oproti všem plastovým i tištěným... Co se uchycení týká narovinu říkám, že jsem si toho nevšiml... když jsem je lepil k nohám, udělal jsem to tak, aby vzadu byly "rovnoběžně" s nůžkami, protože jsem si nenašel žádnou fotku, jak vypadají kryty zezadu nebo zespoda vůči nohám... Pokud nějakou máte, nepohrdnul bych, zkusím také nějakou najít...

Kryty nedrží moc pevně, takže bych se asi pokusil o "nápravu" i na tomto modelu... :sculptor:
Hotovo: Bf 109K Bf 109 E-4/B P-51D-5-NA Bf 109F-4/Trop P-40E
HonzaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HonzaM » 15 led 2024, 15:49

Asi jsem potřebnou fotku našel.... Zkusím to upravit tak, aby to vypadalo lépe....
Přílohy
Walk-Around-FAF-Messerschmitt-Bf-109G6Trop-25.jpg
HonzaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HonzaM » 15 led 2024, 19:13

Trochu jsem to poupravil, příště se více zaměřím na celou geometrii podvozku... Chce to lépe "naohýbat" kryty a doladit i geometrii kol... Ale myslím, že to zvládnu lépe... Foceno jen na stole...
Přílohy
PXL_20240115_173918934.jpg
HonzaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 16 led 2024, 09:18

V rámci úpravy jste udělal co jste mohl =D> :celeb: ,mnohem lepší !
HonzaM píše:Chce to lépe "naohýbat" kryty a doladit i geometrii kol... Ale myslím, že to zvládnu lépe..

Přesně, pokud použijete opět plechové tak prohnout , radost s Vámi spolupracovat [-o< ,rád se kouknu na další.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HonzaM » 16 led 2024, 10:28

Jarda Matt píše:V rámci úpravy jste udělal co jste mohl =D> :celeb: ,mnohem lepší! Přesně, pokud použijete opět plechové tak prohnout , radost s Vámi spolupracovat [-o< ,rád se kouknu na další.

Oni prohnuté trochu jsou, ale málo... z neznalosti jsem nejdřív slepil obě strany krytu k sobě a potom se je teprve snažil ohnout... Což samozřejmě moc nešlo a začalo to praskat... Tak jsem to raději nepřeháněl. Teď už vím, že je nutné nejdříve naohýbat obě strany pak je teprve slepit k sobě... Byl to právě jen takový test, neměl jsem je v plánu použít... Výsledek mě ale tak překvapil, že jsem je použil i přesto, že nejsou úplně na 100%... Protože i přesto mi přišly pohledově mnohem lepší než ty plastové...
HonzaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 20 led 2024, 21:05

Krasavec! =D> =D> =D> ;-I ;-I ;-I
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel