Jarda Matt píše:Je to celkem pěkné![]()
![]()
Jako většina stavitelů jste skočil na "špek" Ed návodu a dal logo výrobce vrtulí VDM obráceně,špičkou ke konci listu.
Správně je to obráceně,špičkou ke středu.
Bohužel, poslední dobou jsem to psal několikrát.
Co je napsáno v malém trojúhelníčku vlastně nikdo nepřečte, takže podstatný bude samotný bílý trojúhelník...........a bílý trojúhelník se špičkou směrem ke špičce listu měly vrtule Junkers.
Willyho Messerschmitta by "kleplo",vrtule Junkers na jeho mašinách !
Mezi Messerschmittem a firmou Junkers, dříve vedenou Junkersem,později vyvlastněnou nacisty, probíhal těžký konkurenční boj.
Pokud se tedy na obyčejný trojúhelníček na listech vrtule koukneme v souvislostech,tak velmi úsměvný omyl a těžké faux-pa.
Bohužel tato chyba se v návodech táhne-kopíruje u stavebnic Ed neustále, i u nové reedice Bf 109E-4 je to stejně,..........s lehkou nadsázkou opět vrtule Junkers![]()
Jarda Matt píše:Aleši v čem si myslíte že se pletu ?![]()
![]()
Přiznám se že Vašemu příspěvku moc nerozumím, a obávám se že jste si můj příspěvek vyložil mylně.
Hlavní smysl mého příspěvku bylo pochválit model , lehce upozornit na otočené logo VDM a skutečnost že pokud se nicotný,nečitelný,............obtisk trojúhelníku otočí (tak jak ovšem nabádá návod) dostane logo jiný význam.
Rázem se z loga VDM stane logo Junkers ! (budeme se řídit tím kam směřuje špička trojúhelníku, jelikož nic jiného na maličkém obtisku nepřečteme)
Dám Vám sem - zkopíruji můj příspěvek z před pár týdny, kde jsem psal vlastně totéž v jiném vlákně ,jen tehdy trochu rozvedl.![]()
---------------------
Ve zkratce a jen tak z hlavy (takže prosím o shovívavost)
Logo výrobce, což byla továrna Verstellpropeller Vereinigte Deutsche Metallwerke AG Hamburg Altona jednoduše VDM, se na listech vrtulí vyvíjelo a měnilo v čase, zpočátku se jednalo o licenční výrobu vrtulí Hamilton Standard čemuž odpovídalo i velmi podobné oválné logo snadno dohledatelné na prvních 109 v barvě červené,modré,případně bílé (He 111)
Následně se logo změnilo na trojúhelníkové s nápisem VDM, vývojem se k trojúhelníku přidal směrem ke špičce listu - základně trojúhelníku štítek, jeden čas se používal pouze štítek aby se následně opět změnil na trojúhelník bez štítku.
Někdy kolem r 42 a dále se všeobecně přecházelo u VDM na širší typy listů, známé viditelné a téměř reklamní logo na fotografiích mizí.
Je zachován pouze přinýtovaný výrobní štítek u samého kořene listu který není vidět a pro modeláře je nepodstatný.
Firma VDM po kde jaké transformaci existuje dodnes,podniká v metalurgii.
--------------------
Dnes jen doplním že na prvních verzích 110 se používala identická vrtule ( úzké listy) s kuželem jako na prvních 109 a proto u obou jde logo VDM dohledat, i když na 110 trochu vzácněji (ovšem pro modeláře hezký doplněk,tak proč jej tam,ovšem správně nedat !)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků