Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F6F-5 Hellcat, 1/72 Revell

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F6F-5 Hellcat, 1/72 Revell

Příspěvekod JakubCer » 08 kvě 2009, 20:36

Ehm..

Když tak tady koukám ne jeden výstavní kousek za druhým, skoro je mi trapně strkat sem něco svýho. Nicméně protože se učím sám, potřebuju čas od času trošku nasměrovat, abych věděl, kudy dál.

Hellcat je od Revellu, model standardní kvality, slepenej zhruba před rokem, štětcovanej. Jak jsem tak přemejšlel, co s ním dál, a projížděl fórum, odvážně jsem se rozhodl, že ho zkusím trošku odřít a zasvinit. Tady vidíte, jak to dopadlo..

Čeho jsem si vědom:
Nedostatky v lepení a tmelení, hlavně okolo kokpitu,
Odřeniny vypadají nereálně, stejně tak čmoudíky (ještě mi nepřišel patinátor, takže jsem čmoudil dry-brushem)
Wash jsem setřel poněkud pozdě (většinou nanesu, dám cígo a setřu, tentokrát jsem se asi zamyslel, nebo co..), takže je Hellcat ve výsledku špinavější, než leckterej Tiger..

Čeho si vědom nejsem:
To bych právě potřeboval vědět od vás - díky za každej příspěvek a prosím, buďte shovívaví.. :)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
JakubCer

• Odpovědět s citací

Re: F6F-5 Hellcat, 1/72 Revell

Příspěvekod comandos » 08 kvě 2009, 21:31

čafko, vy padá super....

nejsem nějak skvělej modelář, ale nepřipadají ti ty odřeniny nějaký divný?...
tady sou moje výtvory v nové éře:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=21573
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=30714
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=33329
comandos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pasecka » 08 kvě 2009, 21:36

Jsem jen obyčejný patlal takže nevím jestli jsem vůbec oprávněný tady rozhazovat nějaká "moudra". Nebudu se vyjadřovat k problémům, kterých si seš vědom a které jsou zmíněny v úvodu tématu. Jedna věc mě ale praštila do očí a myslím, že by kvalitu modelu (teda spíš budoucích modelů) zlepšila. Tímto problémem jsou obtisky. Dost Ti stříbří. Z toho usuzuju na "špatnou práci při nanášení a nebo byl problém s povrchem. Pokud byrvíš štětkou tak doporučuju nějaký lak ve spreji. Nabarvit model a stříknout LESKLÝM lakem. Prostě je třeba mít hezký, rovný, lesklý povrch. Na to nanést obtisky a pak zase zalakovat třeba polomatem bo matem, dle vkusu každého ze soudruhů. Prostě NEnanášej obtisky na matný povrch. To ti pak udělá to "stříbření" obtisků.

No jinak myslím, že to nevypadá vůbec zle. Chce to jen trochu cviku a půjde to. :wink:
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 08 kvě 2009, 21:44

com: o odreninach psal, ze se moc nepovedly. A je to pravda - nektere linky panelaze jsi prakticky obtahl stribrnou. To neni moc dobrej napad. At tak nebo tak, odreniny maj bejt cokoliv jen ne pravidelny.

Ohledne ocouzenin, jak pises - Ocouzeniny od praveho vyfuku jsou docela dobre, ostatni (vcetne zbrani) ne. Od zbrani ti malo kdy (pokud vubec) zacoudi plochu a jeste k tomu pres celou hloubku kridla. Chce to jen malinko a pro kazdou zbran zvlast.

Jinak by to chtelo jeste presnejsi rozhrani barvy na discich kol. Co se naopak na fotkach tvari docela dobre, je povrchovka - na to, ze je to stetcem to neni vubec zly.

Obtisky -viz kolega

Zaklad ale je to slepit ciste. A patinu pak delat decentneji :-D
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JakubCer » 08 kvě 2009, 22:21

Odřeniny jsou samozřejmě hrozný, jak jsem psal někde hore - první chipping "naostro". I si myslím, že bych jakž takž trefil místa, problematickej je ale jejich tvar.. Skoukl jsem hafo fotek, vypadá to hrozně jednoduše, ale dostat to do ruky bude ještě chvíli trvat..
Na ty čmoudíky mám objednanej něco jako pigment v pevným stavu - tenká čárka a rozmazat suchým štětcem, tak snad to bude lepší..
A obtisky - už jsem zjistil, že na to existuje spousta vodiček, jen jsem se k nim zatim nedostal.. Momentálně se učím patinu a vše co s ní souvisí, takže to samou radostí kolikrát přeženu.. :-D , ale na ty obtisky se taky dostane..
Zatím díky, chlapi, jen dál do mě.. :-D
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milánek » 08 kvě 2009, 23:20

Já jen, jak už se tu zmínili páni modeláři, povrchovka je dobrá, ale rozhodně bych zkusil zainvestovat do nějaké
stříkačky a kompresoru. Teda pokud to už nepoužívaš. Já si pořídil ťamanskou Fengdu a jsem s ní max. spokojen.
Neni to sice top nástroj, ale pro začátečníka jako já uplně stačí a není to ani nijak moc velká pálka.
Potom co jsem to prvně zkusil jsem si málem stříkl i jinak. Štětcovaná povrchy se s tímto nedají vůbec srovnávat.
Rozhodně doporučuju.
Milánek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 09 kvě 2009, 00:08

Není to špatné, většinu tipů co zlepšit napsali kolegové.

Co se týká začouzení, tak to se dá udělat štětcem tak, že po nanesení obtisků a nalakování povrchu vezmeš černou lihovou Agamu, uděláš s ní pár proužků, tam kde chceš mít začouzení a čistým štětcem namočeným v lihovém ředidle (lihu jen málo, klidně ho dost otři do hadru) jemně roztupuj černou do ztracena. Pozor na agresivitu lihu, je nutno mít pod tím lak, stačí populární Sidolux z drogérie za pár kaček.

A obávám se, že jsi se netrefil v obtiscích. Mají být na křídle vždy jen na jedné půlce nahoře i dole, je tro US předpis na označování letadel.

Podle mě to máš na začátky pěkné, pracuj na sobě budeš se zlepšovat.
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 09 kvě 2009, 07:14

von Gratz píše:Co se týká začouzení, tak to se dá udělat štětcem tak, že po nanesení obtisků a nalakování povrchu vezmeš černou lihovou Agamu, uděláš s ní pár proužků, tam kde chceš mít začouzení a čistým štětcem namočeným v lihovém ředidle (lihu jen málo, klidně ho dost otři do hadru) jemně roztupuj černou do ztracena. Pozor na agresivitu lihu, je nutno mít pod tím lak, stačí populární Sidolux z drogérie za pár kaček.

tady zalezi, cim barvi, aby to lihem neznicil... Taky se to da udelatolejovkou, ale opet - zalezi jakyma barvama barvis.

von Gratz píše:A obávám se, že jsi se netrefil v obtiscích. Mají být na křídle vždy jen na jedné půlce nahoře i dole, je tro US předpis na označování letadel.

no ty jo, toho sem si vubec nevsim...
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 09 kvě 2009, 09:23

von Gratz píše:lihovou Agamu...stačí populární Sidolux

[-X štetcovaná lihová agama mi sidolux rozežrala [-X nedovedu si představit, ji ještě stírat lihovým ředidlem :idea:
Stříkat lihovky na sidolux jde bez problému.

Moc se mi na tvém modelu líbí, jak je celý naštětcovaný :paint: -ten na rozdíl od čistoty stavby, máš zmáknutý.
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rampa McKvak » 09 kvě 2009, 16:44

Moc pěkně naštětečkovanej model :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] Všechno co má křídla, dokážu zničit
Rampa McKvak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Blažek » 09 kvě 2009, 20:24

Na štětec se ti povedl ,ale dej si více záležet viz. kola podvozku =D>
]
PROJECTS: Phantom,Grille,Seafire XV.,Draken XS..
Josef Blažek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 09 kvě 2009, 21:43

RED HONZA píše:
von Gratz píše:lihovou Agamu...stačí populární Sidolux

[-X štetcovaná lihová agama mi sidolux rozežrala [-X nedovedu si představit, ji ještě stírat lihovým ředidlem :idea:
Stříkat lihovky na sidolux jde bez problému.

Moc se mi na tvém modelu líbí, jak je celý naštětcovaný :paint: -ten na rozdíl od čistoty stavby, máš zmáknutý.

Proto říkám, že se musí ředidlo vytřít do hadru, na štětci musí zůstat skoro jen výpary.
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MR.MODELAAR » 10 kvě 2009, 15:12

myslim ze vsetko ti uz k tomu povedali,len este zopakujem lakuj pred decalmi a slepo never navodu-nie vzdy je spravny(znak ma byt na lavom kridle nie na oboch).. :)
Anton Holiencin, 17 rokov,modelujem cca 3 roky:-)

Uspieť môžeme iba v prípade, že si nájdeme v živote, vo vojne alebo v čokoľvek inom jediný, prvoradý cieľ a všetky ostatné rozhodnutia tomuto cieľu podriadime.(Dwight D. Eisenhower)
MR.MODELAAR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JakubCer » 11 kvě 2009, 06:10

Díky moc, chlapi, za pozitiva i negativa. Za to značení se omlouvám, to mi fakt muselo uklouznout, že jsem se blbě podíval..
Byla tady řeč o pistoli - nemějte mi to za zlý, ale fakt nemám v plánu její koupi. Štěteček je štěteček, má to svoje kouzlo, a když si dám záležet (a vystříhám se použití revellek), dopadne to vcelku obstojně.
No a abych zakončil téma odřeniny - myslím, že jsem se zbytečně rozvášnil, jak psal Honza, decentnější patina by modelu jen prospěla. Mám tedy o čem přemýšlet, co zkoušet, takže až zplodím zase něco, co by se dalo zveřejnit, podělím se.
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 kvě 2009, 21:00

Místo Revellek zkus syntetické Agamy nebo nějaké vodovky. Mě se osvědčily Valejo na štětec a Lifecolory.
von Gratz

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel