Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zlín Z-226, Kovozávod Prostějov, 1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zlín Z-226, Kovozávod Prostějov, 1:72

Příspěvekod eso rimmer » 30 srp 2023, 18:54

Takže,
dobojováno jest, čistě krabičková stavba. Tak si skromně dovolím napsat pár slov a připojit i nějaký ten obrázek.
Nevím na co jsem myslel, když jsem si v obchodě kupoval tuto stavebnici. Zaujalo mě na ní, že je určena pro školy a kroužky. Tomu je asi bohužel podřízen koncept celé stavebnice. Já se však v obchodě neprozřetelně v duchu zasnil a říkal jsem si, že bych se chtěl alespoň na moment duchem vrátit do těch bezstarostných 80-tých let, která jsem trávil na základní škole a kde jsem tu a tam modelařil.
Model není bůhví jaká kvalita, jak mnozí víte. K tomu jsem přidal i nějaké vlastní chyby. A výsledek je jaký je. Nakonec si říkám, že to mohlo být ještě horší, koneckonců ale i lepší.
Kupodivu na to jak je to jednoduchá stavebnice, tak jsem na ní strávil dost času. Nejsem ten typ co udělá model za víkend, prostě u toho nevydržím tak dlouho sedět.
Bylo nějaké to tmelení, geometrie ocasu je hrozná, bohužel je zdeformovaný už vlastní výlisek a nebyl jsem schopen to moc srovnat.
Barvy Gunze, trochu Vallejo, trocha olejů.
Marking je kapitola sama pro sebe, použil jsem obtisky ze stavebnice, dle vlastní fantazie, řekl bych, že tohle označení ve skutečnosti neexistovalo, ale možná jsem jen špatně hledal. Takže spíše sekce what if...
Na to jak je to malý modýlek, jsem se nějak moc rozkecal, takže končím...

1a.jpg

2a.jpg

3a.jpg

4a.jpg

5a.jpg

6a.jpg

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Zlín Z-226, Kovozávod Prostějov, 1:72

Příspěvekod Pavel Klouček » 30 srp 2023, 19:09

Máš pravdu v tom, že tuhle imatrikulaci nikdy žádné letadlo neneslo. Když bys ale přehodil poslední dvě písmena, tak bys dostal OK-KMP, což byla původně Z-226B, později přestavěná na verzi M a dále MS a ta působí u aeroklubu v České Lípě dosud. Jinak to vyšlo jako takový průměrný vitríňáček, který neurazí.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 30 srp 2023, 19:14

Ano průměrný vitríňáček, to je to správné slovo, více jsem od toho ani nečekal. Děkuji za uznání. Vlastně jsem si touto stavbou odskočil od figuríny 1:16, kde mě čeká stínování olejema a trochu se bojím.
To označení KMP jsem našel, škoda že mě to nenapadlo dříve, bych to přehodil.

Pavel Klouček píše:Máš pravdu v tom, že tuhle imatrikulaci nikdy žádné letadlo neneslo. Když bys ale přehodil poslední dvě písmena, tak bys dostal OK-KMP, což byla původně Z-226B, později přestavěná na verzi M a dále MS a ta působí u aeroklubu v České Lípě dosud. Jinak to vyšlo jako takový průměrný vitríňáček, který neurazí.

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod modelar81 » 31 srp 2023, 19:06

Ale jo, nakonec si to usochal celkem pěkně (stavebnici jsem viděl, já bych jí nedal). Palec hore.
modelar81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 31 srp 2023, 20:57

modelar81 píše:Ale jo, nakonec si to usochal celkem pěkně (stavebnici jsem viděl, já bych jí nedal). Palec hore.

Díky. Jako viděl jsem i horší stavebnice. Já trouba jsem si těchto stavebnic od kovozávodů a směrů apod. koupil ještě několik. Hold závanu retra z dětsví nešlo odolat.
Prostě ty časy dětského modelaření, kdy svět byl ještě v pořádku mi chybí. Tím tuplem v té dnešní z kloubů vymknuté době. Tyhle stavebnice mě alespoň na chvíli vrací do těch bezstarostných dětských let.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 02 zář 2023, 19:06

Řekl bych, že každý, kdo dokončí model tohoto výrobce si zaslouží pochvalu! =D>
"Tradiční výrobce" nám nabízí možnost vrátit se o čtyřicet let zpět nejen svým názvem, ale i kvalitou své produkce [-( . Taky jsem měl párkrát tendenci užít si tenhle výlet výlet do vlastního dětství, ale velni rychle jsem jej zase opustil. Je to zbytečné a koneckonců, na večerníček se už taky pár let nekoukám :) !
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 02 zář 2023, 20:21

Trenéra od Kovozávodů jsem stavěl asi před osmi lety a pokud si vzpomínám, tak to byla vcelku pohodová stavba.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 02 zář 2023, 21:52

Já postupně postavil tři (viz odkazy níže) a pohodový model to není. Na první dobrou například nenavazuje rytí na spodní a horní polovině křídla, kulhajici geometrii modelu výrobce obešel různou délkou podvozkovych noh a motorové sekce jsou občas podměrečné. Eduard by mohl zmenšit svoje 1/48.

2017: Zlín C-105 (UC-124), KPM, 1/72
2019: Zlín Z-226MS (OK-MPT), KPM, 1/72
2021: Zlín Z-226A (OK-KMB), KPM, 1/72
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 03 zář 2023, 12:07

Na modelu jsem tenkrát prohloubil rytí, upravil délku jednoho z podvozků a doplnil spoustu drobných detailů, jako různá madla, kotvící oka, hmotové vyvážení, sklopil výškovky atd. Nejvíc mě vadí větší průměr kol hl. podvozku. Ale stavbu jsem myslím zvládl bez tmeleni. Stavěl jsem už mnohem horší modely a zrovna Trenéra považuji za jeden z lepších od “ tradičního výrobce “ (:)
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 03 zář 2023, 13:12

Ale jo, pokud si někdo chce "zablbnout jako za mlada" - tmelit, brousit, přerývat, uřezávat a nastavovat nejsem proti, ba dokonce se dá říct, že to obdivuju. Mě osobně to nikdy moc nešlo a proto jsem rád, že současné modely se dají skutečně lepit z krabičky. Největší problém vidím v tom, že nové Kovozávody prodávají něco, co se tváří jako plnohodnotné modely, ale ve skutečnosti se jedná o polotovary z nichž je nemožné něco postavit na úrovni bez zapojení výše uvedených dovedností. A nejvíc smutné je, že je to výrobce, který opravdu českým (a slovenským) modelářům "vidí do hlavy", takže pravidelně přichází s opravdu atraktivními a doslova kultovními typy - namátkou kromě Trenérů třeba L 200, Brigadýr, Alca atd...
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 03 zář 2023, 13:40

Trenéra jsem stavěl také a musel jsem na něm provést v podstatě vše, co zde bylo řečeno. Přesto si myslím, že model patří k těm povedenějším od KP a stavba žádný velký horor nebyla. Pravda, nemůže za to ani tak lepší technologie nebo lepší vykon výrobce, jako spíš jednoduchost předlohy.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 03 zář 2023, 15:33

Modýlek pěkně plní svou úlohu. Děti v kroužku je rádi staví a dávají jim svoje kamo. Soutěží kdo bude mít petřejší.
Dělá velkou radost. (:)
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milovník modelů » 05 zář 2023, 05:38

Modýlek je pěkný.
Taky jsem jich pár postavil a další čekají.
Milovník modelů

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 05 zář 2023, 16:12

;-I

Mirek O píše:Modýlek pěkně plní svou úlohu. Děti v kroužku je rádi staví a dávají jim svoje kamo. Soutěží kdo bude mít petřejší.
Dělá velkou radost. (:)

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod NajaNaja » 13 zář 2023, 22:00

Úžasná sochařina. Pěkný návrat k začátkům modelaření. Doporučuji každému.
Tedy smekám klobouk [- =D> [-o<
NajaNaja

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel