Takže hádám, že poslední model, který dokončím v tomto modelářsky plodném (zavřeném) roce. Tentokrát návrat k japonskému letectvu a maximální radost s v akci zakoupené stavebnici Tonyho. Původně to měla být taková jednoduchá a oddechová stavba pro odpočinek, při hektickém konci pracovního roku. Rozhodně v jednobarevném nekovovém provedení a jen tak z krabičky…
No, ale po rozbalení a zhlédnutí kvality, padla volba na kovovou „krabičkovou“ kamufláž pana Kobayashiho, bez zelených sadomasochistických flíčků kamufláže jeho kolegy pana Takashimy (Nejsem idiot, vůbec nechápu, jak bych to mohl udělat ve 72, aby to vypadalo dobře. Obtisky nepřipadají v úvahu, páč se pod nimi vše ztratí).
No a pak už to jelo, když kov tak nýty, když už nýty, tak dáme i klapky (tož či mě není?!), koblihy přece fouknu i s tím pruhem (to nebude problém…), ještě ty bandasky tam musí být také a když už to vše, tak dáme i vacu kabinku (tu jsem nakonec nedal, protože byla na finemolds, jsem si při koupi ani nevšiml a tvarově mi tam nakonec ani moc neseděla)…takže takový jednoduchý oddechový předvánoční modýlek, no né?!
Ke všemu výše popsanému však musím uznat, že to šlo báječně dokupy. Tahle stavebnice je prostě radost a i bez všech přidaných blbostí a nýtu, bude model s minimem modelářského úsilí vypadat výborně (přesně v duchu původního záměru jednobarevné, jednoduché stavby…)
Při stavbě jsem si osvěžil problematiku, úskalí staveb IJA/IJN a na nich používaných odstínů barev. Nicméně jsem to zase tak nehrotil, takže se předem omlouvám, za případný zvýšený tep skutečných odborníků (a to nemyslím nijak ironicky, ba hanlivě) na tento typ letectva. Na konci stavby jsem zjistil, že ústí kanónů v křídlech, měly být dle návodu zatmeleny, ale už to tak nechám. Také jsem bojoval s provedením pozičních světel na obloucích konců křídel, provedl jsem je dle návodu, ale sám nevím, bylo-li to takto, či nikoli…takže prosím případnou radu pro ostatní.
Přeji všem krásné a pohodové vánoce
Tak nechť se líbí…
Naposledy upravil Petr Michna dne 23 pro 2021, 15:02, celkově upraveno 1
Petr Michna
...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...