Tak jsem o víkendu tak na 95% dokončil toto elegantní éro.Je to 1/72 hasegawa.Ještě to není definitivně hotovo,musím sjednotit lak,chybí sidewindery,záchytný hák a čekám na nádrže od Pavla Vilinského,kterému timto děkuju.Model sem výrazněji nepatinoval,protože jde o výroční mašinu.Obtisky jsou od fy Model aliance,a můžu říct že jsou kvalitní,jediná věc kterou sem nečekal je emblém na bocích sacáků-mají zespod úzký bílý lem který bych samozřejmě odstranil,ale spatřil sem to až když byly na povrchu modelu.Stavělo se to dobře,jen bylo zapotřebí někde prohloubit rytí,které se místy stářím formy začínalo ztrácet.Použity lepty od edy.Můj foťák neni žádný zázrak,tak se omlouvám za kvalitu.
No doporučení.Jestli,tak koupit ty lepty od eduarda,které jsem nejvíce ocenil u brzdicích slotů na trupu,protože v plastovém podání nejsou to pravé.Vzhledem k tomu,že celé křídlo je jeden výlísek-->menší vtaženiny či vybouleniny,tak buďto to křídlo celé mírně plošně zbrousit,nebo na větší ploše natmelit-->rytí je už tak dost jemné,asi jako staré fujimky,takže to po broušení vezme za své a bude chtít opravit.Přední podvozková šachta neobsahuje žádné detaily tudíž pár drátku a plastových destiček dle foto jí 100pro prospěje.Jinak odvrtání příďového prosklení sem provedl.A buďto udělat FODy nebo v mém případě asi 1,5cm za vstupem jsem umístil jemnou kovovou síťovinu-je to sice nesmysl,ale zaslepení sacáků se mi moc nelíbí a díra do modelu taky ne.
No když vememe v potaz,že Jaguar jako takový bez větších komplikací sloužil v RAF po 3 desetiletí,a byla snaha pro co největší prodloužení životnosti před stávajícími Eurofightery,tak asi v 96 nebo 97 došlo k avionickým vylepšením.Rozdíl mezi Gr1 a Gr3,pokud sem to dobře nastudoval,můžemě zvenčí rozpoznat pouze na hřbetu za kabinou má Gr3ka 1 centrální anténu namísto 2 vedle sebe.Téměř vše se jedná kolem dovybavení elektroniky:System TIALD pro termovizi a leserové navádění cílů ,jenž se osvědčilo v Bosně a system TERPROM pro varování před pozemními cíli pro letadla které často operovaly v nízkých letových hladinách.Větší barevný display v kokpitu pro monitorování prostředí.Ať mě někdo doplní nebo opraví.