Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tupolev Tu-134A / Zvezda / 1:144

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tupolev Tu-134A / Zvezda / 1:144

Příspěvekod Marek P. » 29 čer 2025, 18:39

Tohle Túčko pro mě už navždy zůstane ikonou československé civilní letecké dopravy sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. I když se svými 14 provozovanými kusy nebylo v té době nejpočetnějším typem ve flotile ČSA (Il-62 bylo o jeden víc), stalo se doslova mediální hvězdou, která se zhusta objevovala nejen v dobovém tisku, ale i kinematografii. Za všechny jmenujme třeba poslední řadu seriálu o pánovi s kouzelnou buřinkou. Jeho estetice neodolali ani autoři komiksů – určitě nejsem jediný ze současných +/- padesátníků, kteří kdysi doslova hltali časopis ABC, a mají jeho obraz nesmazatelně vrytý do paměti díky úvodní scéně kultovního seriálu Tvrz.
09.jpg

Takže když už jsem se rozhodl, že v mé sbírce dopraváků je načase zabrousit do domácích vod, byla volba celkem jasná. Nebudu vás unavovat popisem morálních dilemat spojených s nákupem modelu konkrétního výrobce (zvlášť když aktuálně existuje domácí alternativa) a napíšu jen to, co považuji za důležité: ten model je opravdu skvělý! Materiál je měkčí, ale dobře opracovatelný, detaily ostré, rytí tak akorát, dělení dílů a podsestav logické, přesnost bezvadná a pokud už jsem musel něco tmelit a pak brousit, bylo to jen a jen vinou mé vlastní nešikovnosti. Pozor je potřeba si dát při vlepování pásu s okénky kabiny cestujících – některá jsou „utopená“, jiná naopak vystupují mírně nad povrch. Apropo, okénka: už několikrát jsem tu dostal kartáč (to je legrace, já vím, že to bylo míněno v dobrém =; ), za nerealistické ztvárnění zasklení pomocí obtisků, takže jsem se tentokrát rozhodl pro klasický postup a okýnka jak v trupu, tak ta od pilotní kabiny před stříkáním vymaskoval maskami KV Models. Další sadu stejné firmy jsem použil i pro vymaskování náběžných hran. Pruhy na trupu jsem musel nastříkat, protože obtisky Bra. Z. Models by průhledná trupová okýnka zase zakryly. Použití masek na čelní okna zároveň odhalilo jedinou zjevnou vadu stavebnice: zcela chybějící naznačení interiéru pilotní kabiny, což jsem si naštěstí včas uvědomil a vyřešil to alespoň černou papírovou záslepkou.
A ano - musím uznat, že práce se „skly“ se vyplatila a ve finále to opravdu vypadá líp, než při použití sériových obtisků (:) .

Podtrženo, sečteno: s výsledkem jsem spokojený i když jsem si samozřejmě neodpustil pár hloupých chyb. A protože, jak jsem psal v úvodu, legenda, jakou je tento letoun, si každopádně zaslouží důstojné zpracování, věřím, že se k „Tučku“ zase brzo vrátím, tentokrát třeba již s doplňky…
02.JPG

01.JPG

03.JPG

04.JPG

06.JPG

05.JPG

07.JPG

08.JPG

Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Tupolev Tu-134A / Zvezda / 1:144

Příspěvekod Michal Dub » 29 čer 2025, 20:58

Až se bude k Tučku vracet, tak mrkni na okna, stroje ČSA je měly oproti stavebnici jinak. Stejně tak nápis nad okny by měl couvnout dozadu. A ještě postrádám anténu na hřbetu za pilotní kabinou.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 30 čer 2025, 06:31

Moc pěkné =D> =D> ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 30 čer 2025, 08:51

=D> =D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mivo1508 » 30 čer 2025, 11:50

;-I pěkně udělané. Kdysi jsem tímhle Tučkem od tohoto výrobce začínal serii ČSA letadel. Také bez doplňků - v té době nikdo nevěděl nic o 3D tisku a doplňky na dopraváky před příchodem Laciho moc nebyly. Liverka za mne ta nejhezčí na ČSA érech. Nějaké postřehy tam máš od Michala - taky si matně vzpomínám, že jsem něco předělával s okýnkama, ale už je to dlouho. Čerpal jsem tady ze stavby Kuby Jiráska tuším. V každém případě jsem rád, že držíš vlajku dopraváků, když se ostatní flákáme.
Hezké a díky za něj. =D>
Tomcat,Tomcat,Tomcat ... dlouho nic a pak F-14
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk » 30 čer 2025, 23:51

Moc pěkné tůčko! =D> ;-I
Zbyněk Honzík
www.zbynek-honzik.cz
Zbyněk

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel