Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

A Dutch Mitch: B-25C, Airfix 1/72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

A Dutch Mitch: B-25C, Airfix 1/72

Příspěvekod Marcel Nový » 14 čer 2025, 10:15

Model Mitchella jsem moc chtěl už od 70. let minulého století - nejvíc poté, co jsem v nějakém starém čísle Letectví & kosmonautika hltal článek o natáčení Hlavy XXII - jinak za mě jedna z top knížek na světě. V té době byl běžně - tedy na západ od Šumavy běžně - k sehnání v měřítku 1/72 jenom Frog (Mitchell Mk.II neboli „céčko“), Airfix (H/J) nebo Revell (taková skládačka bez lepení, nejspíš s původem u Monogramu). Tyhle všechny modely mě úspěšně minuly. Někdy v roce 1988 jsem konečně získal tehdy nejlepšího Mitchella od Italeri a postavil si ho v kamufláži a markingu RAF, tenkrát se to jmenovalo Humbrolky a Aerograf (pro mladší: byla ruská kopie 50 let staré americké stříkací pistole, která se vyznačovala typicky ruským řemeslným zpracováním a která měla světlejší i temnější chvilky, přičemž ty druhé převažovaly - ačkoliv se traduje, že existovali fakt šikovní modeláři, kteří si dokázali přeleštit jehlu, vycentrovat trysku a dosahovali skvělých výsledků). Ani nevím, kde je tomu modelu konec, asi jsem ho dal dětem na hraní a pozůstatky (ne těch dětí) vyvezli popeláři… i s tím Aerografem.
Situace s Mitchelly se změnila příchodem Hasegawy, stavěl jsem před lety s francouzským označením a je to taková typická Hasegawa: pěkně se staví, má hezký povrch - a pak si všimnete různých chyb a nakupujete sady Quickboost. Navíc je to verze „od H nahoru“ s horní střeleckou věží za kabinou pilotů, takže kdo chtěl starší, končil zase u Italeri nebo přebalu Testors.
Pravidla hry nakonec přepsal Airfix roku 2018 s novým modelem, který od té doby vyšel jako B-25B, C/D a Mitchell Mk.II. Za mě moc hezká stavebnice, na které rozhodně nenecháte ruce a ze které vznikne prima model. Samozřejmě se naskýtá otázka, proč mi trval tak dlouho, ale to byste mě museli znát. Jednoduše přijde řada na nějakou činnost, do níž se mi nechce (typicky třeba instalace čirých dílů, výroba pozičních světel,…), takže rozvrtám a klidně i dodělám úplně jiný model :)
Nicméně asi hotovo. Kromě základního kitu jsem použil interiérovou sadu od Eduardu, rezinová kola téhož výrobce, hlavně kulometů Master, zaměřovač Norden od SBS a masky Peewit. Barvy jsou AK Real Colors a obtisky Flevo (výsostné znaky) a DK Decals (zbytek). Vzor modelu sloužil u 18. perutě letectva Nizozemské Východní Indie roku 1943.
imgp7485.jpg

imgp7483.jpg

imgp7482.jpg

imgp7481.jpg

Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Re: A Dutch Mitch: B-25C, Airfix 1/72

Příspěvekod Michael Czerny » 14 čer 2025, 11:55

Krásně postaveno i napsáno. Dík za hezký zážitek před sobotním obědem. Mimochodem, v tom přístupu ke stavbě jsem se poznal. I v těch sedmdesátkách, kdy jsem věčně chodil očumovat do Tuzexu, zda se neobjeví něco, co jsem v ten čas "nutně potřeboval stavět".
Michael Czerny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 14 čer 2025, 20:41

Moc hezká stavbička, taky mám fixe ve skříni a už teď se na stavbu moc těším. Pěkná a jednoduchá kamufláž, v jednoduchosti je krása. Drobný dotaz však mám na to rámování, přijde mi, že prosvítá, máš pod tím surf/černou nebo jen vnitřní a vnější barvu?
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 14 čer 2025, 21:31

=D> =D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 15 čer 2025, 12:52

Krásny Mitchell... =D> =D> =D> Mohol by si prosím stručne vypísať, čo si objavil nepresné na Hasegawe? Mám doma tri (aj jeden Airfix) a vyzerá v krabici parádne, aj sa podľa recenzií parádne stavia... Dík.
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pazz » 15 čer 2025, 17:52

Super Mitchell, povedl se =D> =D> =D>
pazz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 15 čer 2025, 20:16

Díky, chlapi.
Petře, ve skutečnosti to tak neprosvítá jako na fotkách - začaly se mi trochu zvedat masky, tak jsem je nechtěl dráždit.
Sesto, skoro všechny Hasegawy v krabici vypadají pěkně :-)
Kapoty motorů nemají správný průměr otvoru vpředu, nasáváme nad nimi nemají správný tvar - řeší Quickboost.
Průhledný překryt ocasního střeliště nemá správný tvar a rozměry.
Čelní štítek sedí moc nízko a boční okna překrytu kokpitu nemají správné proporce.
To jsem u svého "jéčka" neřešil...
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 15 čer 2025, 20:54

No, nepotešil si ma. (:) Ale vďaka, pozriem sa na to podrobnejšie. Vyzerá to však tak, QB už tie kryty nerobí, takže ostáva len samodomo úprava. A kabínky asi opravovať nebudem...
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 16 čer 2025, 04:08

Sesto, buď v klidu. Když trochu poupravíš ty kryty (asi by stačilo po vnitřním obvodu předního prstence nalepit tenký pásek, zatmelit a přebrousit) a ty nasávače schováš za vrtuli, kabin si nikdo nevšimne - ani ty :-)
Marcel Nový

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel