Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

DC-8-53 - Long Range / X Scale /1:144

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

DC-8-53 - Long Range / X Scale /1:144

Příspěvekod Marek P. » 17 bře 2025, 22:29

Hurá, alelujá, hosana :hurray: !
Tak přesně tímto způsobem jsem se zaradoval po otevření krabičky firmy X wings. Konečně stavebnice dopraváku, při jejímž sestavování nemusí člověk absolvovat Cestu do pravěku a která nevypadá ani jako pohrobek produkce Web Plasticart z bývalé NDR, ani jako kdoví kolikátá reinkarnace čehosi, co se zrodilo v garáži leteckého nadšence v roce 1995, prostě jako něco, u čeho člověk stráví nekonečné hodiny tmelením, broušením, leštěním a přerýváním, přičemž to jediné, v co může doufat, je že výsledný model bude při vhodném osvětlení, z patřičné vzdálenosti a pod pečlivě zvoleným pozorovacím úhlem alespoň vzdáleně připomínat svůj velký vzor. Na tomto počinu je naopak vidět, že vznikl ve třetí dekádě tohoto století: čistý povrch, výrazné detaily, ostré rytí tak akorát hluboké, tenké nálitky, minimum otřepů, a i na nejmenších součástkách prakticky neznatelná dělící rovina. V krabici navíc krásné obtisky s bezchybným soutiskem, masky na okýnka pilotní kabiny a kolečka podvozku a návod jako barevný sešitek na křídovém papíře. Může si člověk za cca 1300,- přát něco víc? Jak se brzy ukázalo, může… Třeba dostat odpověď na otázku, proč?! :?:
Proč měl konstruktér modelu zapotřebí opustit tradiční dělení křídel, výškovky a směrovky na horní a dolní, resp. pravou a levou polovinu a místo toho tyto sestavy rozdělil na segmenty, po jejichž slepení zůstávají viditelné spáry táhnoucí se napříč panely na těch nejméně vhodných místech! :nuts: Asi je to nějaká technologická nutnost, možná se snažil zachovat tenkou odtokovou hranu. I tak by ale snad nebyl problém umístit spoje tak, aby aspoň kopírovaly „přirozené rýhy“ (jako to udělal třeba Eduard u Migu 21). Naštěstí jich je většina na spodních partiích. Do horní plochy křídla je zase zapotřebí vlepit čtyři „vložky“ s vystupujícími částmi motorových pylonů (tady aspoň chápu proč, výrobce si evidentně dělá fóra pro verzi s hladkou horní stranou křídla). Ať tak či tak, odstranění stop po spojích, tak aby člověk zároveň nezničil většinu rytí a okolních detailů, je neuvěřitelný opruz, který navíc komplikuje tradičně ukrajinsky měkký plast, takže zadělat si na problém tím, že člověk zabrousí víc, než by chtěl, fakt nedá práci. Nebudu to protahovat – ve finále jsem si u tohoto fungl nového a na pohled krásného modelu zatmelil, zabrousil, zaryl a zaleštil víc, než u lecjakého dvacet let starého Revellu! A, proč to nepřiznat, několikrát jsem jej i odložil s tím, že tohle fakt nemám zapotřebí. :(
Nakonec ale zvítězila nOstalgie – modelářům z kategorie 50+ netřeba vysvětlovat, pro ostatní: právě tento typ v identickém zbarvení, ze stavebnice výše zmíněného východoněmeckého výrobce, zdobil po několik let poličku v mém dětském pokoji. Ale abych jen nehaněl, třeba motory jsou naprosto dokonalé, jejich sestavení s přesností na desetiny milimetru je vyložená lahůdka a na své místo na pylonech pod křídly sedly jako zadek na hrnec! ;-I Obtisky jsou, jak už jsem napsal, rovněž velmi hezké a pracuje se s nimi bez obtíží. Tady si dovolím jen upozornit na dvě maličkosti: průběžné pruhy s okny je potřeba nanést jako první a až na ně pak v zadní části doplnit rámování ukotvení SOP (obtisky č. 9 a 10). Taky doporučuji dát si pozor na rámování dveří, mám pocit, že u obtisků 13 a 16 došlo v návodu k prohození.

Zmenšeninu krásného stroje v úžasné klasické livery, přinášející navíc osobní vzpomínku na staré, krásné časy (kecám – nic takového nikdy nebylo! :tongue: ), jsem nakonec dohromady dal. Bohužel, zase se to neobešlo bez kompromisů a „boje o přežití“ a to vše jen kvůli nedomyšlenému nebo možná spíš překombinovanému konstrukčnímu řešení. Přitom tento počin mohl být opravdu luxusní záležitostí která by si zasloužila každou investovanou korunu! Zamýšlenou flotilu DC osmiček (byť Swissair i Delta vypadají vážně k světu!) si tím pádem asi rozmyslím. Opravdu smutné ale je, že, jak jsem zjistil, výrobce tuto „technologickou libůstku“ použil i u dalších modelů, konkrétně HS-121 Trident, který měl být na řadě další, ale takhle si asi v kitníku hodně dlouho počká… :roll:

01.JPG

02.JPG

03.JPG

04.JPG

05.JPG

06.JPG

07.JPG

08.JPG

09.JPG

Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: DC-8-53 - Long Range / X Scale /1:144

Příspěvekod Zbyněk » 17 bře 2025, 22:40

Krásná DC-8! =D> =D> =D>
A vyvolává vzpomínky z dětství, kdy jsem ji měl zavěšenou na nylonech na zdi a byla to ta od Web Plasticart. Přesně, jak Marek zmiňuje… ;-I
Zbyněk Honzík
www.zbynek-honzik.cz
Zbyněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 18 bře 2025, 04:31

Zbyněk píše:Krásná DC-8! =D> =D> =D>
A vyvolává vzpomínky z dětství, kdy jsem ji měl zavěšenou na nylonech na zdi a byla to ta od Web Plasticart. Přesně, jak Marek zmiňuje… ;-I

Úplně se mi vybavuje ten plastikart,obrovské obtisky klm ,které jsem dával na holý plast (:) ,máš to parádní ,hlavně ta podložka je supr =D> =D> =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 18 bře 2025, 10:20

To je nádhera! =D>
A přesně, jak všichni píšete! Návrat do dětství! Sice jsem na ni zíral u dědečka, ale jen díky němu dnes místo nějaké smysluplné práce různé kusy plastu řežu a brousím, abych na stejná místa jiný kus plastu přilepil a pak ho nakonec nastříkal třeba šedou barvou, přestože šedý již před tím byl :lol:
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 18 bře 2025, 10:45

=D> =D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zollo » 18 bře 2025, 21:11

Krásny stroj, krásny model (:) . Veľmi sa mi páči aj tá jemná patina, škoda že ju takto neviem urobiť =D>
Zollo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman S » 19 bře 2025, 10:15

Krasavec =D>
Roman S

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 19 bře 2025, 10:47

Je to paráda. =D> =D>
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mivo1508 » 19 bře 2025, 11:39

Jo, jo , jo to je paráda =D> =D> =D> I přes popsanou blbost výrobce a jeho pokusy s jiným dělením dílů :nuts: i přes všechny ostatní problémy co jsi popsal z toho máš nakonec nádherný model v parádní livery [-o< [-o< [-o< . Povedl se i kovový povrch a co je úplně boží jsou ty motory :P opravdová nádhera. Podložka stylová a taky hezky udělaná. Jediné co bych zkusil jinak, je že bych když už jsou tam masky tak kokpit vymaskoval. Kokpit stavebnice obsahuje a i když by z něj bylo asi málo vidět, tak bych ho udělal a dal sklo čiré a použil dekál s rámováním. Ta šedá okna na kokpitu vypadají nereálně. Klidně i s těmi dekály šedých oken ze stavebnice, případně bych zkusil jestli je nedělá Authentic Airlines. Trochu škoda, že se ať už Eastern, nebo X-scale nezabývají prosklením a to na žádné stavebnici. Tady je Zvezda pořád dost vepředu. Ale i tak je to krásný model. ;-I gratuluji a díky za podporu dopraváků v galerii. 8-)
Tomcat,Tomcat,Tomcat ... dlouho nic a pak F-14
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 19 bře 2025, 14:17

žjóva ! =D>
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 19 bře 2025, 19:12

Authentic Airliners dela obtisky oken na DC-8. Ale jsou na jiny model, ne na tuhle novinku od X Scale. Snad budou pasovat.
https://www.authentic-airliner-decals.d ... 22/DOUGLAS

Ja osobne radeji tyhle foto-realisticke obtisky, nez zaskleni pruhlednymi dily. Zejmena Zvezda pouziva tak hnusny mekky plast, ze zarovnat okenka trcici z trupu do roviny a jejich vylesteni je hodne tezky ukol.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pilot22 » 21 bře 2025, 14:10

=D> model je skvelý, vždy sa mi páčili 4-motoráky a ešte o kus viac vrtuľové... (:) Moc síce nefandím tejto livery, ale ako pravý fanda dopravných lietadiel som samozrejme rád za každý model čo sa tu objaví, vkus máme každý iný :lol: pridávam sa k názoru na tie okná, aspoň ten kokpit by bolo dobré mať v skle, alebo použiť aftermarket. Tu už je ale na každom či mu to za to stojí, nie je to práve lacná záležitosť. Ja som naposledy použil dekály od Nazca na B787 a je to poznať. Nie je to síce taký level ako autentic airlines, ale je to kompromis o cene. [-o< [-o< [-o< Tešíme sa zas na nejaký ďaľší kúsok :)
Dušan Gabriš
pilot22

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel