Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BAC 1-11-500 Super One Eleven / Mark I / 1:144

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BAC 1-11-500 Super One Eleven / Mark I / 1:144

Příspěvekod Marek P. » 12 lis 2024, 10:59

K ainlinerům čili dopravákům mám, tak jako asi většina leteckých nadšenců, poněkud složitý vztah. Každopádně pro většinu z nás jsou mezi „létajícími objekty“ těmi, které potkáváme nejčastěji, byť jejich přítomnost kdesi vysoko na obloze je mnohdy vzdálená či pouze tušená. Jakožto obyvatel středočeského města ležícího nedaleko přímé trasy vzletu a přistání Ruzyňského letiště je mívám nad hlavou téměř denně. Zřídkavé návštěvy letiště, ne nepodobné scénám z filmu o rodině Homolkových, patřily k mým nejsilnějším dětským zážitkům. Leč osobní zkušenost mi dlouho chyběla. Jakožto člověk s bytostným odporem k dovolené v zahraničí jsem se za celých svých padesát let k dopravnímu letadlu ani nepřiblížil! Až loni se osud naplnil a já byl takříkajíc služebně vyslán na několik dní do slunné Itálie. Takže dvakrát hodina a půl, tam s Wizz Air, zpět s Ryanem. Nebudu to protahovat – velký dojem to na mě neudělalo, ve vlaku do Olomouce se užije víc srandy! 8-)
Jinak se ale potvrdila známá poučka, že nejsilnějším modelářským impulzem je vlastní zážitek. A tak jsem se konečně, jako patlal, ale i v tomto příspěvku, dostal k dopravákům. Po pravdě, už jsem to jednou zkoušel, asi před deseti lety, tedy na samém začátku svého plastikařského comebacku, ale Airbus od Revellu se neukázal šťastnou volbou – výlisky až příliš připomínaly to, co jsem si pamatoval z produkce bývalé NDR, výrobce WebPlasticart :roll: , stavba samotná se díky mé neschopnosti vypořádat se se stopami podélného spoje na trupu zadrhla v nekonečné smyčce: zatmelit, přebrousit, obnovit rytí, znovu zatmelit, znovu přebrousit… až trup zcela ztratil původní tvar :o . Nicméně, když jsem během letošního Edaye na stánku Mark I narazil na stavebnice jejich dopraváčků, dostal jsem i díky výše napsanému chuť na reparát! Tedy, né, že by to mi to šlo o moc líp, jak je vidět tmelení a následná oprava rytí vážně nepatří mezi mé silné disciplíny (ostatně, jako notorický Eduardista jsem si jich nikdy moc neužil), ale alespoň jsem to dotáhl do konce. A víte co? Bavilo mě to! A ani mnou spáchaná závěrečná super blbost, totiž rozhodnutí použít příliš tmavý wasch, díky němuž výsledek vypadá ne jako nablýskané éro, zvoucí k cestám za hranice všedních dnů, ale spíš jako vrak, odstavený kdesi za hangárem, mi chuť do další stavby podobných kousků nevzala!

PS: Během stavby jsem znovu sjel celou původní řadu seriálu Sanitka a ne, opravdu nehrozilo, že tento model skončí jako ta nešťastná DC-9 v posledním díle! :lol:

01.JPG

02.JPG

03.JPG

04.JPG

05.JPG

06.JPG

07.JPG

08.JPG

Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: BAC 1-11-500 Super One Eleven / Mark I / 1:144

Příspěvekod Mivo1508 » 12 lis 2024, 14:39

No paráda, díky za každý model dopraváku zde. ;-I :lol: úplně jsem si přečetl svůj příběh. První a jediný let letadlem do zahraničí ( s těmi dovolenými to mám naprosto stejně) byl impulsem k postavení dopraváku. U mne to byl Boeing 737-400 ČSA v praporkové livery a měl jsem štěstí na velmi podařený model Skyline Daco. Akorát já už jsem u té dopravky zůstal - objevil jsem nádhery jako Boeing 747, L-1011 Superconie, Caravelle, DC-3 ....a najednou člověk zjistí jak je ten svět dopraváků úžasně rozmanitý jak na typy, tak na liverky. A i když si sem tam odskočím k jiným tématům, tak dopraváky zůstávají hlavním :wink:
Na model od Mark jsem narazil, ale kupodivu BAC 1-11 je jeden z mála dopraváků, který se mi nelíbí a tak ho nemám.
K modelu . Nevím jestli to rytí bylo takhle už na stavebnici, ale přijde mi hrozně hluboké a paneláž černou také není to pravé, obzvlášť na bílém trupu. U dopraváků pozor na okénka v dekálu, pokud to není klam fotky, tak mi přijde, že jsou na levé straně do vlnovky a měla by být v tom modrém pruhu, stejně tak nápis nad tím srovnat podle rytí. Ale jinak na první pokus o dopravák v pohodě. A nejdůležitější věta je ta na závěr, jestli chuť zůstala, tak je to paráda. A drobné věci se časem vychytají. :wink: Tak vzhůru do dalšího (:)
P.S. jj Edí modely jsou nádherné, ale modelář u nich zakrňuje, je potřeba si občas střelit něco s pořádným tmelením a broušením :lol:
Tomcat,Tomcat,Tomcat ... dlouho nic a pak F-14
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 12 lis 2024, 15:25

Díky za reakci i povzbuzení. Je vidět, že se vyznáš a tohle téma (dopraváci) je tvoje srdcovka. Máš pravdu naprosto ve všem: rytí je hluboké a nerovné následkem mé nešikovnosti - něco jsem zatmelil, něco přeryl, kolikrát i opakovaně. Ve snaze to zamaskovat jsem pak většinu rytí protáhl a někde to hold dost přehnal... :( Vlnovky na obtisku jsem si taky vědom, ale jsem rád, že jsem ho tam vůbec dostal - zejména vzadu okolo ukotvení motorů to byla dost improvizace. No a wasch, to je kapitola sama pro sebe...
Ale, jak už jsem psal, ani jsem nepočítal, že by to mohlo být perfektní, byl to pokus jak se vlastně takový dopravák lepí a jestli to vůbec svedu. Teď vím, že jo, opatřil jsem si nějaké nové nářadí a pomůcky a pustil se do dalšího. Věřím že po tomhle už to snad může být jenom lepší (:) !
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mivo1508 » 12 lis 2024, 15:54

který je ten další ?
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mivo1508 » 12 lis 2024, 16:01

okýnka v dekálu jsou vždycky ojeb. Musí být podmáčená celá aby se hýbala celá řada, jinak se buď zvlní když se snažíš srovnat jen jednu část a nebo natáhnou to hlavně u laser dekálu. Tady navíc když se dávají přes jiný dekál, tak je dobré dát dekál a pak přelakovat a okna dávat zase na lak aby s nimi šlo lépe hýbat. A vždy tahat za konec celou řadu. (:) vychytávek a záludností je vícero a pak ti borci řeknou co na tom je slepíš čtyři díly dohromady a máš model hotovej :grin:
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 12 lis 2024, 19:29

Mivo1508 píše:který je ten další ?

Jé, promiň, ale tohle neprozradím... (:) Jednak je to jen taková blbinka a taky... no co kdyby to nedopadlo! Každopádně výsledek, pokud se bude čím chlubit, bude k vidění tady v průběhu několika dnů, maximálně týdnů.
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Z » 15 lis 2024, 12:56

Povedený model neokoukaného typu =D> .

A jak šla stavebnice dohromady?
Na stole: MiG-21 1/48
Honza Z

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 15 lis 2024, 17:22

Díky, o neokoukanost mi šlo (:) !
Lepí se to celkem bez problémů, nepamatuju se na nějaký zádrhel. Do přídě je doporučeno 30 g olova, ale myslím, že je to zbytečně moc. Chce to trochu tmelení u kořenů a přechodu křídla do trupu. To samé platí o motorech, jejich pylony nesednou úplně 100%, chce to taky nějaké to tmelení, takže obtisky průběžného pásu je pak potřeba rozdělit a nanášet po částech.
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 15 lis 2024, 19:38

Nenapadlo mne, že ještě Rombac uvidím. Ani jako model. Tarom ho nasazoval na linku do Prahy, takže taková nostalgie.
Díky za flashback in time. =D> =D> =D>
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 16 lis 2024, 21:33

Tak to já děkuju dvojnásob! Samozřejmě jsem po celou dobu stavby přemýšlel, jestli se vyskytoval i v Praze. Takže díky za potvrzení =; !
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 16 lis 2024, 21:46

Sice jsem ho neviděl v barvách JAT, ale v “domácích” barvách Tarom docela pravidelně. Stejně tak, sice jen párkrát, jako Caravelle v barvách Syrian Arab Airlines. To jen taková malá nápověda, kdybys chtěl ještě nějaký dopravák postavit. To bych fakt slintal! :lol:
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel