V kitníku mi odpočívaly dvě stavebnice štuky – Academy Ju 87 G-2 a Ju 87 D3 HOBBY 2000 – obě 1:72. A navíc pěkný obtiskový aršík Ju 87 Tally Ho! (2004). No a dostal jsem jeden ze svých „šílených“ nápadů tento materiál využít na stavbu typu „mix“. Stavebnice Academy je velmi pěkně vylisovaná včetně podrobného kokpitu a skleníků, ale má tři podstatné vady – čumák má cca o 6mm kratší, podvozkové bačkory menší než se patří a podkřídelní chladiče dost mělké. Stavebnice HOBBY2000 má čumák akorát ale o 2mm širší, podvozek odpovídá a má slušnou podvěsnou výzbroj, chladiče sedí. Jenom kokpit nic moc. No a dekály obsahují mimo jiné červenobílého hada a ten mně dostal. A bylo jasno. Bude to konverzička na verzi D3 a s hadem bez konkrétní jednotky a období, slušně naložená, prostě Štuka z Afriky do sbírky. Podklady: Junkers Ju 87 STUKA (MODELPRES č.2), Junkers Ju 87 STUKA (MBI/Sagitta 1992)
Úpravy: Academy odpovídala výkresu v MBI, tak jsem výkres bral jako základ, protože G vycházela z D
Čumák: Slepil jsem čumák HOBBY a odřízl z něj prstenec 6mm. Šířku jsem upravil na rozměr trupu Acadamy, slícoval a po kompletaci trupu včetně pilotního prostoru přilepil a doryl paneláž.
Kompletace:Pod pilotní prostor jsem vyřezal a zasklil kontrolní okno pro shoz.Vnitřek jsem trochu dovybavil ze zbytků leptů pokud možno podle fotografií v MBI, udělal zaměřovač.
Bačkory z HOBBY po slepení pasovaly do křídla Academy bez komplikací. Upravil jsem výklopnou vidlici pro pumu SC 1000 „Herman“ a pod křídlo instaloval závěsníky ETC 500/XIIC. Stejně tak jsem vyměnil podkřídelní chladiče kterým jsem dodal leptané mřížky ze zásob. Celková kompletace bez problémů a bez tmelu. Tolik vlastní stavba minikonverze.
Kamo: A tady začíná to „moje“ coby-kdyby, protože od hada jsem neustoupil , do vitrinky bude pasovat a žádný odborník nelepič ale všeználek ke mně nepřijde. A navíc mám hada i v 1:144! Tak jsem si tu radost udělal a jsem spokojen. Ještě doplněk: barvy Humbrol-štětec , sada Luftwaffe: RLM 79, RLM 65, RLM 66, RLM 71, RLM 70 a pár drobností ze základní sady. Co vy na to?
Dědek Franta

Neříkej že to nejde postavit, najde se někdo kdo to neví a postaví to!