Zdravím modeláři, jsem začínající modelář a po několika letech sledování modelfora a videí staveb modelů na youtube jsem se rozhodl, že do toho taky "praštím". Toto je můj první model a ikdyž by na něm bylo co zlepšovat, rozhodl jsem se, že se svámi o výsledek mého snažení podělím. Budu rád za jakýkoliv komentář a doufám, že se bude i přes mizernou kvalitu fotek (foceno mobilem) trochu líbit.
Na těch fotkách není téměř nic vidět, takže těžko něco hodnotit, chce to trošku světla. Taky je pro ostatní přínosné napsat použité barvy a případně další patinovací přípravky/postupy.
Barvičky byly součástí stavebnice - takže Revell aquacolor, trochu jsem je poředil ředidlem od Revellu. Mám základní airbrush od Revellu, ten s tím malým kompresorem a 0,3 mm tryskou. Na patinaci jsem použil "Dark Wash" od AMMO. Udělal jsem chybu, že jsem wash aplikoval přímo na barvu a pak ho zní težko dostával, ale chybami se člověk učí. Odřeniny jsem dělal štětečkem a stříbrnou barvou zase od Revellu. Zakouření a zašpinění jsem dělal černým a hnědým pigmentem od Revellu. Drát antény jsem vytáhl roztažením kousku rámečku stavebnice po nahřátí zapalovačem. Celé jsem to nakonec zasříknul matným lakem Mr. Super clear. Pokusím se udělat ještě pár fotek na denním světle venku, třeba to bude lepší.
Fotky chápu, taky neumím nic koudně vyfotit a pak ty fotky upravit. Z toho co je vidět tak: - na první model to nevypadá zle - míň je víc, chápu snahu to udělat olítaný, zvlášť když vidíš stavby některých zkušených borců, ale na mě je to moc a použité technologie to ještě zvýrazní - neboj se stavět kačenky a postupně přidávat - na některých fotkách se zdá, že ti stříbří obtisky (popisky) - kup si normální kompresor a nějakou pistoli střední třídy, pomůže to - pak si kup pár různých typů barev a vykoušej, která ti bude nejvíc vyhovovat - anténa je moc tlustá, tu bych urval a dal tam něco jinýho Tak to jen tak z rychlíku. Co máš v plánu dalšího?
Díky za postřehy. Před nedávnem se mi narodila dcera tak na modelaření nemám teď vůbec čas, o to víc se klepu, až zase něco začnu. Jsem rád, že jsem stihl dodělat Su-25K co jsem házel příspěvek dříve a to se jednalo jen o přidělání pitotek. Jinak v plánu mám toho víc jen nevím čím začnu. Zvažuju JAS 39 Gripen od Italeri v českých barvách v 1/48, nebo znovu a lépe Su-25K 6019 od Směru 1/48, případně P-51D od Airfix 1/48 (určitě nebude tak olítaný jako tenhle experiment s tím spitfirem - když se na to dívám s odstupem času, tak ti musím dát za pravdu, že je to trochu moc)
Model pěknej, ale jestli chceš postřehy, tak tam máš jednu zásadní chybu. Pozice křidélek je špatně, jestliže je jedno dolů, druhé musí být nahoru. Obě křidélka dolů by po technické stránce byl nesmysl.
Za mne poklona , jsi pochytil na začínajícího modeláře docela dost ,na sučku vidím ,že ses snažil tmelit místa spojů ,geometrii sis hlídal , airbrush za mne pajáda, na třetí model supr ,ale mám pocit ,že spousta informací jako různé techniky ,patina ,wash a je toho spousta co dneska zkušení modeláři dělají ,je pro začátek spíš na škodu ,hodně nás modelářů se k těm technikám dopracovali po spoustě modelu, máš talent a základ je model čistě slepit a když tohle zvládneš tak airbrush je další věc co se člověk nenaučí za pár modelu ,wash ,odřeniny ,patina by podle mne mohli klidně počkat a pokud ne, tak pravidlo je jedno ,když se ti zdá že těch odřenin a různých "čmoudíku" je málo ,tak je to vždy tak akorát přestat ,neber to prosím jako moudro do kamene ,co modelář tak stopro jiný pohled na to ,nejdůležitější je aby modelaření hlavně uspokojovalo tebe, je úplně šumák co říkají ostatní ,sám si napsal že chybami se člověk učí a to je přesně pokud si člověk přizná ,co tě vždy posune dopředu, sám s tím vším co jsem napsal bojuji a radost jsem měl i na modely napatlané temperami ,byl jsem z nich šťastný jak blecha, když jsem na ně koukal ,jenom je potřeba myslet na to ,že v budoucnu takový model může vyhrabat s krabice vaše dítko a vezme si ho do vany ,do teď si manželka myslí, že všechny ty moje éra ve vodě pouští barvu ,pohled na zeleného vodníka ji asi straší dodnes ..