Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

B-17G - Academy 1/72 (repas)

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

B-17G - Academy 1/72 (repas)

Příspěvekod Jarinage » 23 kvě 2023, 13:04

Tak asi po půl roce s mnoha přestávkama hotovo. Tentokrát jde o repas modelu, který jsem stavěl jako šestnáctiletý. Teď je mi třiačtyřicet, chystám se založit vitrínu a zkrátka nemám to srdce hodit to po sedmadvaceti letech do popelnice. Modelů z dětství mám víc a nejsou to takové ty modely, kdy na nich většina detailů chybí, stojí na jednom kole apod. Pravě naopak, všechny jsou kompletní, pokud se při transportu něco poškodilo, okamžitě jsem to opravil, zkrátka ta sbírka jde se mnou životem. Nicméně jsem jim tenkrát dával zabrat kvalitou stavby, se kterou dnes zkrátka nejsem spokojen, jelikož jsem se už přeci jen svými dovednostmi posunul. Na druhou stranu cílem nebylo z toho udělat nový model, cílem bylo z toho udělat koukatelný model v plánované vitríně. Takže broušení, tmelení, zase broušení, někde odstranění barvy, základ, broušení, přestřik a jiné zběsilosti. Boční střílny celé znova, protože tenkrát jsem díly ze stavebnice dojebal a nakonec natřel celé a udělal jako otevřené, což je u G verze špatně. Hlavně kulometů ve věži pod trupem a na zádi nové z jehel (samozřejmě vsazené do předvrtaných děr), kopule horní věže nakonec úplně nová (v sadě s proskleními bočních střelišť), prosklení přídě přebroušeno a přeleštěno, nové antény, nějaký ten shading, wash, stopy od výfukových plynů komplet airbrushem-začal jsem šedou, pokračoval červenohnědou a pak něco černé, pěkně zblízka pod malým tlakem, spíš jen špinavý ředidlo a postupně nanášel. Dle dobových fotek to měla každá 17ka trochu jinak, mě to vyšlo takto. Červené pruhy byly původně v obtiscích, ale po letech opadané (tenkrát jsem neměl o nějakém zavírání lakem ani páru), takže ty jsem samozřejmě taky fouknul. Nové obtisky , nose art jsem zachránil, tento konkrétní se samostatně sehnat nedá, resp. všude byl nedostupný. Bylo to víc práce, než to stavět odznova, nicméně mám z ní radost.
Přílohy
received_1401261770669817.jpeg
received_3635052633487074.jpeg
received_1185159468848505.jpeg
received_1175117416513364.jpeg
received_583889467172849.jpeg
received_1037854977588325.jpeg
Jarinage

• Odpovědět s citací

Re: B-17G - Academy 1/72 (repas)

Příspěvekod sesto » 23 kvě 2023, 22:08

Parádna nostalgia. =D> =D> =D> Celkom Ti rozumiem, tiež som sa snažil kde-čo vo vitrínke opraviť. Presne túto Academy som mal v kitníku aj ja a od tej doby si chcem Caroline Moon postaviť, ale reálne sa mi môže stať, že to aj nikdy nenastane.:-) Modelu som sa zbavil a kúpil namiesto neho najprv Revell, nedávno aj Airfix. Dekály som si nechal, ale medzitým som dokúpil aj Kits World. Jedine červená je na nich omnoho svetlejšia, čo sa mi až tak nepáči...
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 24 kvě 2023, 05:25

Tohle je moc hezký restaurátorský počin. Model s nostalgickou vzpomínkou je vždy super. Zvláště oceňuji to nadšeni se do toho pustit a dotáhnout do konce =D>
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rocky Viper » 24 kvě 2023, 18:18

Opravdu krásná práce, nikdy bych neřekl, že se jedná o repasovaný model
Rocky Viper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 24 kvě 2023, 22:05

Mne ešte nedá nenapísať jednu vec, ktorú bohužiaľ na B-17 vidím často a keď už o tom viem, tak si to neviem nevšimnúť. Z tých výduchov na krídle vychádzal horúci, ale čistý vzduch. To malo za následok, že spaliny z výfukov neumazali tú časť krídla priamo za výduchmi. Spaliny v tej časti pokračujú do stratena práve medzi jednotlivými výduchmi. Treba si len nájsť nejakú fotku, kde to vidno a všetko bude jasné.
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel