Grumman F6F-3 Hellcat, bílá 17
VF-27, USS Princeton, říjen 1944
VF-27 se vydala na moře počátkem května 1944 na palubě USS Princeton z Havaje do jižního Pacifiku v rámci Task Group 58.3. První vítězství si Lt. Stambook připsal 11. června 1944, kdy po útoku na letiště na ostrově Saipan sestřelil nedaleko Tinianu jednu „Betty“. Svého největšího úspěchu dobyl při známém „Great Marianas Turkey Shoot“ dne 19. června 1944, kdy sestřelil tři „Zeke“ a jednu „Judy“ a tím se zároveň stal oficiálně esem. Na osm vítězství navýšil své skóre 21. září 1944, kdy v okolí Manily nárokoval další „Zero“ a dva armádní „Tony“. Poslední dvě vítězství si připsal 13. a 18. října 1944, kdy nárokoval „Tojo“ nad Formou, respektive Ki-45 Nick nad Luzonem. 24. října 1944 byl potopen USS Princeton a Lt. Stambook si zachránil holý život ve vlnách oceánu, zatímco jeho Hellcat skončil na dně moře.
Občas si jen tak slepím nějakého spojence s "kill markings". Je to dodělávka dlouho rozestavěného modelu, který jsem si kdysi chtěl dokázat, že kvalitní stavebnice zrychlí mé tempo stavby. Vlastní "šikovností" jsem si v červnu 2017 nevratně zničil obtisky (tehdy ještě Cartograf) na tlamu, oči, křídelní US znaky a číslo 17 na SOP, moc Tensolu nebo Hypersolu, už se přesně nepamatuju. Požádal jsem servisní podporu Eduardu o spolupráci a dostal jsem od paní Šolcové (ještě jednou děkuji!) náhradní obtisky (tehdy už Eduard), které se dočkaly aplikace po odbroušení původních a novém nástřiku až letos. Model jsem moc nešpinil, výfuky a hlavně kulometů jsou z kovových trubiček. Nejvíc su pyšnej na nové anténní sloupky z plastu na trupu i SOP, a natažení obou antén z plastové nitě vytažené z rámečku včetně jejich spojení.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky