Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Čs. La-5FN, Bílek 1:48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Čs. La-5FN, Bílek 1:48

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2022, 21:41

Představuji další model ze své sbírky letadel československých pilotů.
Postavil jsem jej z Bílkova přebalu La-5FN. Stavebnice obsahuje plastové díly od Zvezdy, doplněné malou planžetou fotoleptů od Eduarda s palubní deskou a poutacími pásy, obtiskový aršík pro pět variant zbarvení československých strojů. Mezi plastovými díly jsou mimo jiné i pěkně ztvárněné díly vnitřní konstrukce trupu, zbraní a motoru. Proto jsem se rozhodl model pokud možno pootvírat. Takže jsem ještě dokoupil dvě doplňkové sady fotoleptů od Eduarda - detaily interieru a exterieru a přistávací klapky a pustil se do stavby. Pro svůj model jsem zvolil zbarvení stroje působícího v roce 1946 na letišti v Piešťanech.

La-5FN_0001.JPG
La-5FN_0002.JPG
La-5FN_0003.JPG
La-5FN_0004.JPG
La-5FN_0005.JPG
La-5FN_0006.JPG
La-5FN_0007.JPG
La-5FN_0008.JPG

stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Čs. La-5FN, Bílek 1:48

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2022, 21:43

La-5FN_0009.JPG
La-5FN_0010.JPG
La-5FN_0011.JPG
La-5FN_0012.JPG
La-5FN_0013.JPG
La-5FN_0014.JPG
La-5FN_0015.JPG
La-5FN_0016.JPG

stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2022, 21:45

La-5FN_0017.JPG
La-5FN_0018.JPG
La-5FN_0019.JPG
La-5FN_0020.JPG
La-5FN_0021.JPG
La-5FN_0022.JPG

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod AkademikX » 27 čer 2022, 22:03

Teda ty to hrneš, ty československý znaky tý lavičce docela sluší.
Radko Bohdálek
AkademikX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2022, 22:08

Nehrnu, to už je stavba trochu staršího data.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 28 čer 2022, 06:17

Rozkrytovaná Lavočka! To som už veľmi dávno nevidel. Potešilo! =D>
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milovník modelů » 28 čer 2022, 16:13

Československých letadel s otevřeným motorem a klapkami je k vidění málo. Takhle to vypadalo na našich letištích po válce. Hezké.
Milovník modelů

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 28 čer 2022, 17:13

[-o<
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 čer 2022, 18:53

Děkuji! (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 čer 2022, 09:04

Odkrytovaná Lavočka! No, paráda. Už nějakou dobu o ní přemýšlím. Jenom jsem se ještě nerozhodl pro to, jestli odkrýt nebo neodkrýt motor. Konečně vidím, jak byl letadlo vypadalo s otevřenými krycími plechy. Ale právě ty se mi na letadle moc nelíbí. :-k
Jinak pěkně zpracované plechy. Ty jsou od Edy? ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 čer 2022, 10:25

Nevím, jestli jsem to správně pochopil, jestli se Ti nelíbí otevřené plechové kryty na letadle jako tako takovém, či na mém modelu. Ale ať tak, nebo onak ... je to asi jedno. Ani s jedním nic moc neudělám. :P

Lavočku jsem otvíral, protože mi bylo líto nevyužít toho, že si výrobce stavebnice dal tu práci a ztvárnil vnitřní konstruci trupu, motor a zbraně ... Větší část vnitřní konstrukce po slepení trupu bohužel není viditelná a jediný způsob, jak zviditelnit motor a zbraně je otevření příslušných krytů.

... a všechna "plechařina" je od Eduarda: La-5FN (interiér kabiny, doplňky pro motor, podvozkové šachy a podvozek, chladič oleje ...) a La-5FN vztlakové klapky
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 29 čer 2022, 10:36

Škoda že ses trochu víc nepověnoval tomu motoru, když si ho otevřel. Na přední hvězdici nezačištěná dělicí rovina, na zadní pak úplně chybí žebrování hlav a vytvarování krytů ventilů. Taky v krytech máš výřezy pro zámky, ale zámky nikde. Než takhle napůl, to bych ten motor radši nechal zavřený.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 čer 2022, 10:38

Na modelu jako takovém. Jsem si to nedokázal představit a díky Tvému počinu už to vidím ve zcela ostrých rysech. Mě ty kryty narušují jinak pěknou siluetu letadla. To je dilema, to je dilema. Nechat ten docela pěkný motor zakrytý a nebo ty plechy úplně sundat? Naprosto s Tebou souhlasím, že se jedná o pěkný model s pěkně a detailně provedeným interiérem. Tak zatím nad tím budu přemýšlet a připravovat si rozpočet.

Myslel jsem si, že ty "plechy" jako klapky, chladič a kokpit by mohly být od Edy. Díky. :wink:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 čer 2022, 12:59

Máš pravdu, silueta modelu je fuč a např. sání vzduchu pro kompresor se mezi otevřenými motorovými kryty tak nějak ztrácí. Hold je to něco za něco.

Pokud se nedokážeš rozhodnout mezi otevřenými kryty a ničím nerušenou siluetou, nabízí se jisté řešení. Jedno, poněkud pracné a náročné na přesnost - panty na krytech motoru a zbraní udělat funkční. Pak si můžeš prohlédnout motor i zbraně a poté kryty zavřít a mít neporušenou siluetu. Ale jak říkám, je to pracné a náročné na přesnost. A nebo jít druhou , snadnější cestou - postavit si modely dva. Jeden pootvíraný a druhý pozavíraný. Napadly mě i další věci jako diorama výměna motoru, ale ...

Já půjdu tou druhou cestou i když ne tak úplně. Nebudu stavět další La-5, ale její následnici La-7. A to hned dvakrát. Jednu se dvěma jednu se třemi kanóny. Pokud vím, po válce u nás byly obě verze. La-5FN a La-7 sice nejsou stejné, ale jsou si hodně podobné, opticky se liší se jen v pár detailech. A tak budu mít obě varianty - LA-5 s tevřenými kryty a La-7 s neporušenou siluetou (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 črc 2022, 01:25

Pavel Klouček píše:Škoda že ses trochu víc nepověnoval tomu motoru, když si ho otevřel. Na přední hvězdici nezačištěná dělicí rovina, na zadní pak úplně chybí žebrování hlav a vytvarování krytů ventilů. Taky v krytech máš výřezy pro zámky, ale zámky nikde. Než takhle napůl, to bych ten motor radši nechal zavřený.

Pavle díky za Tvé postřehy. Máš pravdu, je to tak. A to těch chybek je tam ještě víc. Jen bych si dovolil pár slov na vysvětlenou. Lavočku jsem postavil plus mínus před 10 roky a byl to první model, na kterém jsem si vyzkoušel otevřít motor a pár deklíků.
Ano, dělící rovina na první řadě válců je viditelná, jenom je potřeba vzít na zřetel, že se díváš na 20 násobnou zvětšeninu. V reálu to skoro není vidět, čímž nezamlouvám, že je to moje nedbalost a měl jsem hlavy válců začistit. Chybějící žebrování a kryty ventilů na druhé řadě válců je způsobeno "šusplechy" z fotoleptů od Eduarda, které tyto detaily překryly.
49971_3.jpg
Je možné, že jsem nepochopil správně návod k fotoleptům a díl přilepil špatně nebo je tento díl špatný jako takový. A možná to tak mělo být. Na druhou stranu, kdyby tam nebyly přilepné ty fotolepty, byla by vidět dělící rovina i na druhé řadě válců. :-#
A ty chybějící zámky dodělám, to by šlo :sculptor: Jenom musím pohledat, jak vlastně vypadaly.

... a tak doufám, že jsem se od doby, co jsem postavil Lavočku, s kvalitou stavby o kousek zlepšil. 8-)
KLuK

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel