Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bell P 39 Airacobra / Eduard / 1:48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bell P 39 Airacobra / Eduard / 1:48

Příspěvekod Marek P. » 16 říj 2021, 21:28

Tak jsem se ve svých skoro padesáti letech znovu zamiloval! Naštěstí, objektem mých vroucích citů se nestala žádná z pracovních kolegyň či snad nově se přistěhovavší sousedka a už vůbec ne některá ze spolužaček (či spolužáků) mých potomků, což jsou prý nejčastější případy, které pány v našem věku postihují :twisted: . Já se zamiloval do tohohle letadla o němž a jsem samozřejmě leccos věděl už od klukovských časů - díky drahé ábíčko (:) ! - znal jsem zvláštnosti jeho konstrukce i bohatou historii bojového nasazení, ale málo platné, dokud to prostě nevezmete do ruky a během stavby pořádně neokouknete a doslova neosaháte, nepochopíte, jak úžasná a krásná je to mašina! Je to něco jako Cadillac s křídly a vůbec se nedivím, že sovětští piloti, zvyklí na své "dřevěné zázraky" z něj byli hotoví! Já byl zase hotový z boxártu na Eduardím weekendu, ale přesto jsem se rozhodl, že krásné pískové zbarvení si nechám na příště a dal přednost letadlu ze Šalamounových ostrovů o kterémžto bojišti jsem četl několik poutavých knih a shlédl pár poměrně stravitelných dokumentů.
Co se týče stavby, říká se, že krásná letadla dobře létají a já si myslím, že se i dobře staví. Nezáludná stavba, přesnost dílů excelentní, na veškeré tmelení stačil vteřiňák. Jediným skutečným problémem je dovažování - našťouchal jsem do přídě spoustu sekaného olova a stejně to nestačilo, musel jsem ještě dodatečně vykuchat a vycpat i vrtulový kužel a stejně stojí jen taktak... Barvení jsem si tentokrát užil, díky preshadingu a opakovanému použití šablon na stříkání nepravidelných skvrn se mi konečně povedlo vytvořit na povrchu tu správnou flekatici! Podstavec byla fajnová prácička na jeden víkend. Výsledek má možná nějaké historicko-technické nedostatky, ale, jak vždycky říkám: to nemá dokumentovat, to má evokovat atmosféru 8-)
Každopádně tohle letadlo jsem určitě nestavěl naposled!

10.JPG

09.JPG

08.JPG

07.JPG

06.JPG

05.JPG

04.JPG

03.JPG

02.JPG

01.JPG

Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Bell P 39 Airacobra / Eduard / 1:48

Příspěvekod Franta Šrédl » 17 říj 2021, 08:51

Vypadá dobře, jen bych příště šetřil tím oboucháním na kov. Vadí mi rozdělená a odskočená pancéřová deska pod čelním štítkem. Fotka předlohy třeba zde:
http://forum.1cpublishing.eu/showthread ... 422&page=2
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 17 říj 2021, 09:48

Není to zlé ;-I :celeb:
Časem doladíte kde co.

Velkým úskalím této stavebnice je vrtule která se lepí z jednotlivých listů které nemají polohovací kolíčky , to by ještě takový zádrhel nebyl,ale tvar listu je vlastně symetrický a není se při lepení nic moc čeho chytit,je potřeba to mít prostě "nakoukané".
Podle fotografií bych řekl že vrt. list který jde nahoru máte nejspíš obráceně, zadní stranou dopředu. Na konci má obrovský úhel náběhu ,tak by nebyl ani na maximálce mašiny a i vůči ostatním pro mne (!!!) vypadá zvláštně - přinejmenším jinak.

Do dalších kousků ;-I
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 17 říj 2021, 19:27

Díky za projevený zájem i udělené rady. S tím odřením to není v reálu tak divoké (že si ta sviňa foťák tyhle věci vždycky vytáhne :-k ) Vrtuli jsem studoval, kroutil a přestavoval fakt dlouho, abych pak ze všech možností zvolil tu nejhorší..!
No nic, jak už jsem psal, určitě jsem tohle letadlo nestavěl naposled!
Marek P.

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel