Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tupolev Tu-134, Zvezda, 1/144

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tupolev Tu-134, Zvezda, 1/144

Příspěvekod Michal Dub » 31 pro 2017, 19:45

Snad dobojováno, možná ještě nějaké příležitostné sjednocení lakem. Vzhledem k tomu, že jsem letos dokončil dva modely, tak jsem svůj dlouhodobý průměr překročil asi o 150%. Aneb když jsem se jednou bavili s kolegou, tak já povídám, mě se daří model dokončit v lichým roce, načež on kontroval, že jemu v přestupným. Zpět k modelu, známá Zvezda s obtisky od Bílka, respektive BOA.

MF_Tu-134_1.jpg
MF_Tu-134_2.jpg

Pro případné další stavitele modelu v markingu OK-JET:
- na modelu stojí stojí za to prohloubit rytí, jinak se v něm nedrží oleje
- kdo dává obtisky s neprůhlednými skly, tak pořádně tmelit a brousit
- motory i VOP se dají nalepit až po dekálech na trupu a SOP
- návod pro obtisky - ponořit do vlažné vody na 10s a minutu odstát - je OK
- obtisky pěkně kopírují povrch vyjma "brázdy" na SOP - obtisk asi rozříznout, ale já nenašel odvahu
- chybné umístění imatrikulace na křídlo - správně je mezi "plůtky" (jak mám já) za cenu stříhání obtisku
- pásy na trupu se překrývají a je vhodné jeden zkrátit (před aplikací obtisků samozřejmě)
- obtisk mi úplně nesedly na pravé přední dveře, takže dveře před tím také zatmelit
- obtisky BOA neobsahují reflektory na čumák a na motorové gondoly (celkem 4x)

MF_Tu-134_3a.JPG
Imatrikulace na křídle má správně být mezi "plůtky" (tj. zkrátit mezery mezi písmeny imatrikulace). Proto jsem zvolil nejkratší variantu imatrikulace OK-DFI.
MF_Tu-134_4a.JPG
Pásy na trupu se překrývají (obtisk zkrátit) a "brázda" na SOP (obtisk naříznout?)
MF_Tu-134_5a.JPG
Obtisk nesedí na dveře plus původní okno pod obtiskem (zatmelit a vybrousit).

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Re: Tupolev Tu-134, Zvezda, 1/144

Příspěvekod Zbyněk » 31 pro 2017, 19:59

Pěkné tůčko. ;-I
Zbyněk Honzík
www.zbynek-honzik.cz
Zbyněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 31 pro 2017, 22:10

Pěkné =D> . Já na tom svém udělal stejné boty - taky jsem netmelil okna a pak se divil, obtisky jsem naštěstí stihl zkrátit. Imatrikulace mám bohužel blbě, no o čem duše neví, to oči nepálí. Obtisky světlometů jsou naštěstí v originálním aršíku Zvezdy. Dekál na SOP jsem prořízl, stačí mít opravdu ostrý skalpel a řezat až po zaschnutí dekálu a kde něco červeného chybělo, to jsem dotřel štětečkem. A paneláž, no prostě zvezda, tu je lepší prohlubovat už preventivně. Ještě bych štětečkem kápnul na střed disků kol příďového podvozku, na fotkách je znatelně vidět, že tam černý střed byl.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 31 pro 2017, 22:49

Kubouš píše:Já na tom svém udělal stejné boty - taky jsem netmelil okna a pak se divil, obtisky jsem naštěstí stihl zkrátit.

Já je tmelil a brousil. ale přesto zrovna tohle okno takhle pěkně na dekálu vylezlo. Těch dlouhých obtisků jsem si všiml, až jsem měl jednu stranu nanesenou a druhou namočenou, ale naštěstí je to pod motory a není to snad moc vidět. A taky je dobrý obstřihnout přesahující lak v konvexní části obtisků, které přiléhají na motory (tedy pokud už jsou motory nalepené), ale toho jsem si naštěstí všiml včas

Kubouš píše:Imatrikulace mám bohužel blbě, no o čem duše neví, to oči nepálí.

Já si lámal hlavu nad tím, jestli imatrikulaci dát nějak přes plůtek nebo rozříznout jako Ty a dát z obou stran plůtku. Pro jistotu jsem zkouknul "Poplach v oblacích" (na youtube celý v ruštině) a Pan Tau sedí přesně na imatrikulaci EFK mezi plůtky. Takže bylo rozhodnuto. Co jsem si dále všiml, tak se mírně hýbalo s imatrikulací na motorech, tam třeba záleží jestli je to OK-JET nebo OK-ČSA, ale na křídle jsem nenašel nic než mezi plůtky.

Kubouš píše:Obtisky světlometů jsou naštěstí v originálním aršíku Zvezdy.

Jsou. To jen informace pro někoho, kdo by bral stavebnici bez origo ruských dekálů.

Kubouš píše:Dekál na SOP jsem prořízl, stačí mít opravdu ostrý skalpel a řezat až po zaschnutí dekálu a kde něco červeného chybělo, to jsem dotřel štětečkem.

Já si na řezání netroufl, dvakrát jsem SOP vykoupal v softeru a na moje nervy stačilo, protože předtím jsem si zničil jiné obtisky tensolem.

Kubouš píše:Ještě bych štětečkem kápnul na střed disků kol příďového podvozku, na fotkách je znatelně vidět, že tam černý střed byl.

To jsem si napoprvé nevšiml, díky za upozornění, příležitostně dodělám.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alldog » 01 led 2018, 17:29

Pekne Tucko, klasika [-o<
Pekny rozbor nepresnosti. Ja ho sice v Csa neplanujem, ale zaujimave vediet.
Oldo Kozlík
Moje dopraváky
alldog

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pilot22 » 03 led 2018, 20:10

veľmi pekný model =D> úpravy ktoré si popísal asi rieši každý z nás. Snáď som ešte ani nerobil model kde by všetko sedelo jak má. A keď už, tak si to pokazím vlastnou nešikovnosťou. To pozná každý správny modelár. Späť k modelu, Tučka boli vždy elegantné éra, a tvoj model - paráda =D> =D> =D>
Dušan Gabriš
pilot22

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel