Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2012
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Účast na tradičních modelářských akcích ......

Přehled soutěží pro rok 2012
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Účast na tradičních modelářských akcích ......

Příspěvekod Falcon » 07 kvě 2012, 07:38

Má reakce nejen na Kopřivnici 2012 (vím že se mnou nebudete mnozí souhlasit,ale....) : Zdá se mi to a nebo ty celostátní výstavy a setkání jdou nějak do kytek…? Zavedené a tradiční modelářské akce začíná navštěvovat stále míň aktivních i příchozích účastníků - prodejci jsou vůbec tím pádem rádi,když si vydělají aspoň na cestu a pořadatelé na zaplacení prostor výstavy. Maximálně jako správní patrioti jedeme na nějakou menší klubovou a nebo ji sami pořádáme v našem regionu ( !!! a že jich je už opravdu požehnaně - viz.několikanásobné kolize termínů !!! ) .Potom se člověk nesmí divit že na ty větší vzdálenější nemáme peníze či chuť tam cestovat.Chlapi když už ta naše základna nemládne,tak aspoň nebuďme líni či maloměšťáci my sami.Vím že je to pro mnohé dnes ekonomicky i časově napjaté,ale když to takhle bude pokračovat dál,tak dopadneme např.jak sběratelé známek,či odznaků,kteří tak jednou ,dvakrát do roka sednou v nějaké místní hospodě na pivo a poklábosí si nad minulými úspěchy….Takže se trochu pochlapme a sejdeme se třeba už za měsíc tradičně v netradičním termínu v kempu u Hluboké,snad v počtech jako dříve (je škoda aby tyto akce zanikaly k vůli naši malé účasti)......
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017553608439
Falcon

• Odpovědět s citací

Re: Účast na tradičních modelářských akcích ......

Příspěvekod zbynek.skopan » 08 kvě 2012, 08:29

No
1. Akcí je mnoho to je pravda, kolize termínů je také běžná.
2. Cena pohonných hmot je dost velká a to řadu lidí odradí jet stovku(y) kilometrů... možná bod 1. nemusí ve světle tohoto bodu tak špatný.
3. Tristní propagace většiny lokálních akcí, nejen zde ale kdekoliv jinde, na soutěžích, v časopisech a osobně pozváním, pozváním SIGů, osobní a klubové výstavy. ideální je heslo: My k Vám, Vy k Nám...
4. Soutěžní kategorie....to je na samostatné téma. Ale nabídka stavebnic vede k tomu že hodně lidí staví nezvyklé modely a rád se jimi nejen pochlubí ale se chce i porovnat.
5. množství modelů... souvisí s předchozím: 2. a 4. Když už někam jedu vezmu toho víc, už to je jedno.
6. Lokální propagace.. myslím že návštěvníci chodí jen z blízkého okolí a po hříchu mnozí ani neví že hned v sousedství je výstava
7. Plánování.. ruku na srdce kdo plánuje akci rok před tím, alespoň v základních obrysech, termínech, místech, kategoriích.... Tak může být avizo soutěže třeba rok dopředu a může fungovat bod 3.... potvrdí že řada problémů se vyřeší zavčasu a neotráví pořadatele... potvrdí pořadatelé větších akcí že vše udělat za týden nejde.

Sám jsem se ověřil že z lokální akce lze udělat velkou akci které se účastní několik stovek modelářů a tisícovka modelů.

Pořádání akcí není jednoduchá akce a nikoliv levná. Rozpočet je minimálně několik tisíc. A je myslím jasné, že čím větší akce je tím ochotněji spolupracují lokální organizace, městské úřady, školy, soukromé firmy a konec konců i prodejci a spokojení účastníci.
Důležitá je i organizace. většina klubů je o pár jedincích a řada jsou sice dobří modeláři ale "organizátoři" nejsou. Jakýkoliv výpadek se objeví takřka jistě, improvizace je běžná stejně tak jako to že i drobný lapsus ( i ten za který nemůžete:počasí, obsluhu v místní restauraci....) vám návštěvníci neodpustí a s chutí rozmáznou na některém fóru.... je pak těžké unavený číst to a plánovat další roky...ale po měsíci to pomine a člověk ví co se má příště zlepšit....
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Falcon » 08 kvě 2012, 09:32

Děkuji za ten perfektní rozbor,já chtěl ale jen říct že byly v nedávné době 4 takové významější akce které měly celostátní rozměr.Jednalo se o Beskyd show , ModelBrno , Eday (původně v Plzni nyní v Praze) a na zakončení spíše přátelský víkend na Křivonosce. Nyní se to rozstrkalo na menší klubové akce v regionech a jak bylo řečeno systém "já u vás vy u nás" začíná převládat.Ale nevím jestli je to správná cesta.Pak to spíš směřuje ke kamarádíčkování a ne k obsazování těchto větších akcí.

Moc si vážím lidí kteří jakoukoliv soutěž pořádají a snaží se i přes tu nepříznivou situaci s novou členskou základnou něco dělat,jen se mi zdá že tříštíme síly i finance a nejdeme ke kořenům.Pravda je že propagace regionálních soutěží je taková jaká je,ale i kdyby byla sebelepší přiznejme si že mezi mladýma a veřejností v regionech i celkově modelařina určitě není a asi nebude na prvních příčkách !

Myslím že by nebylo od věci vrátit stav v soutěžích na realističtější základ,a spíše se zaměřit na větší třeba i více denní akce v menším množství.Spojit se pár klubů a udělat třeba jen jednu akci v kraji (nemyslím okres) a ne tahat se o víkendové termíny kdo s koho.

Například když už chcete dělat něco pro omlazení členské základny ,tak na Křivonosce nyní v červnu probíhá mistrovství mládeže a jak jsem tak zaslechl o modelářů a prodejců tak se jim tam buď nechce k vůli termínu či že za týden je soutěž někde jinde.Tak potom nevím jestli je to správná cesta k tomu aby někdo po nás pokračoval,když už nejdeme vstříc těm pár mladým co modelařinu v dnešní době chtějí dělat.

Omlouvám se jestli jsem někoho urazil ale nemyslím to špatně....
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017553608439
Falcon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 08 kvě 2012, 10:43

Chápu. Vezmu-li jen Královehradecko. Hradecký lev, Kostelec/Broumov, Nová Paka, Náchod.... místo toho by mohla být jedna velká akce....
jenže
Ve všech malých je podpora právě těch malých obcí... pro akci krajského fomátu se musí najít především prostory.
Ta jsou alfa a omega takových akcí..

1. dostupné jsou školy, DDM...ale ty mají své limity jednotlivých tříd, jídelen tělocvičny....
2. pak jsou různé haly, sokolovny ale tam může být problém s přístupem na palubku
3. kulturáky a společenské domy jsou většinou v ekonomickém pronájmu, nebo rovnou soukromé....

V každém případě je potřeba počítat že nájem může být až několik desítek tisíc.
V krajských městech je to lepší co se týká kapacity prostor ale nájmy jsou ukrutné....

No tím jsem taky napověděl proč je spousta malých lokálních akcí... všude se vaří z toho co mají. A tím i limitují velikost a to i v krajských městech v Praze odmyslím-li firemní E-day a bussines veletrh Model-hobby jsou vlastně jen klubové akce: Prosek, Libuš, Magister...
Z toho je vidět co jsou modeláři schopni zorganizovat na klubové úrovni.

Zejména na Proseku je vidět že se z toho postupně klube větší akce a stačí se zeptat co energie tomu věnují a pokud by chtěli větší akci narazí na limity SPŠ což už jim někteří "modeláři" vyčítali letos...
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 08 kvě 2012, 12:39

Vezmu-li jen Královehradecko. Hradecký lev, Kostelec/Broumov, Nová Paka, Náchod.... místo toho by mohla být jedna velká akce...
To je blbej nápad... :grin: :grin: :grin: :grin: ne samosebou je to vytržené z kontextu a jen pro zasmání , ale problém s omladinou je jinde... Vedu už nějakou dobu Kroužek mladých modelářů ( moje kompetentnost je teď až na jiném místě ) a vidím to každej kroužek... kdyby jim člověk nezakázal používámí mobilu a jiných tech. udělátek tak celou dobu jen žvaněj o tom co je na netu nebo fejsu , co viděli co je super co mají nového na mobilu a ani by nestavěli... Prostě mladé dnes táhne elektronika a tupý kecy na fejsu víc než modelařina nebo vytváření hodnot... Když si představím že by tihle modeláři kteří se musí občas lehce postrčit k modelaření , měli rozjet někam na dva dny ... :? :? :? a to už ani nemluvím o některých rodičích pro které večeře za 500,- nebo retka za 100,- či alkoholní veselice v hospodě za 400,- jsou vpoho ale dát klukovi model za 300,- nebo mu dát 500,- na dvoudenní akci je něco nepředstavitelného.... ale abych jen neplkal , podle mně prostě tahle doba a generace na modelaření není a jestli jedno nebo dvoudení akce ?? to na tom nic nezmění... Osobně pojedu raději na tři menší jednodenní akce v okolí než na jednu mega daleko od nás..Sem holt taky socka a mám malej rozpočet , blbě sem se učil... takže omlouvám se že jsem se rozkecal , ono taky dost vadí že na některých soutěžích jsou v dospělejch kategorie takřka pro všechno ale děti soutěží ve 3-4 kategoriich bez rozdílu měřítka...., to je asi taky k zamyšlení... :) :) :) přesto závěrem chci poděkovat všem kteří soutěže pořádají a smažím se je podporovat svojí účastí, a souhlasím že bez modelářů a modelů jim už příště sponzor nemusí dát ani kačku... Díky Všem... [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 08 kvě 2012, 13:02

Absolútne súhlasím s nunymasterom. Ja tiež chodím už len na akcie na okolí. Moje šťastie, že do toho spadajú aj Plastiková zima v Bratislave a Moson Model Show. Radšej idem na viac malých akcií v priebehu celého roka, ako na jednu obrovskú-mega akciu, ktorá je napr. 250 km ďaleko. I keď spočítam náklady čo by ma vyšla doprava a ubytovanie, tak by ma to možno aj vyšlo narovnako, ale takto sa náklady rozdelia v priebehu roka, kým jedna akcia by bola príliž veľký "nápor" na rodinný rozpočet. Naviac takto sa častejšie stretnem aj so známymi. Argumenty typu - však si môžeš každy mesiac odkladať na tú jednu akciu neobstoja, lebo kto má rodinu vie, že stále sa nájdu nejaké výdaje (a to sme prosím obaja zamestnaný a ja mám vlastne dva príjmy).
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 17 kvě 2012, 20:37

Za sebe mohu napsat jen to, že jezdím do Brna, Plzně a na E-Day (což mám nejblíž), a rozhodně neřeším vzdálenost, či cenu benzínu, prostě tyto akce mám zažité a to je rozhodující. V průměru mi stojí každý tento výlet 3000-4000 Kč. Ale stále to stojí za ty zážitky. Asi nejsem průměrný návštěvník akcí, jsem obyčejný pracující( živím se ve firmě, co vyrábí Euro-okna), ale pokud se týká těchto 3 akcí, jsem ochotný obětovat ,,nějakou" tu kačku....
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 25 kvě 2012, 09:53

Dle mého názoru (i z vlastní zkušenosti) modelářská populace pomalu ale jistě stárne, mladých je málo a ti, kteří jezdili 10- 20 let zpátky na kteroukoli akci si už dneska řeknou, že toho bylo už dost a moc se jim nechce.. Je mi 21, na akce jezdím rád, ikdyž studuji a moc peněz také nemám, ale baví mě to a modelářské výstavy mám rád..jenže přemluvit některé lidi k tomu, aby se jelo 150-200 a víc kilometrů daleko, když už mají "svojí slávu" za sebou je celkem těžký. Proto jsem i opustil bývalý klub (nic ve zlém, jsou tam lidé pohodový ale jezdit na 3-4 akce za rok nebylo pro mě,teď je jich v plánu tak 5-10, což je velký rozdíl). Jsem rád, že v nynějším klubu jsou pořád nadšenci, kteří nejsou líní jet i do vzdálenějších míst a i ta domluva je o něčem jiném.. Možná to není jen můj případ a najde se takových víc... :? :? :? nevím.. je to pouze můj názor.
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 25 kvě 2012, 11:26

Není to jen o ježdění a vzdálenostech. Vidím to sám na sobě, dokud jsem nebyl ženat , jezdil sem hodně, po svatbě jsme musel malinko zredukovat v zájmu domácího klidu a teď po narození malýho a k tomu práce na baráku je v podstatě má učast na soutěžích minimální a ještě asi dlouho bude. V životě se člověku mění priority a soutěže jsou většinou to první co musí stranou, byť si doma patlám dál.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 25 kvě 2012, 11:54

no právě jak uvedli oba je to o času a penězích ... jinak se jezdí v partě, kdy se zaplní auto a náklady dělí 4nebo 5, ochota vozit modely na proxy atd....
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 25 kvě 2012, 13:37

zbynek.skopan píše:no právě jak uvedli oba je to o času a penězích ... jinak se jezdí v partě, kdy se zaplní auto a náklady dělí 4nebo 5, ochota vozit modely na proxy atd....
Tak to je u mňa práve problém - som sám, maximálne občas sa pridá jeden kolega, taký "skoro modelár"...
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrBM » 25 kvě 2012, 22:57

Na akcie jazdím vždy sám, nech je to 30km,70 alebo 250. Nejde ani tak o to akú má akcia tradíciu, kvalitu alebo účasť, ale o to, či sa mi chce alebo nechce. Posledná 2 roky sami nechce ani ma nejak akcie už nelákajú. 8)
Mal si si zohnať a naštudovať podklady......
Návod sú pre mňa dostatočné podklady.
PetrBM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 29 kvě 2012, 06:47

Na akce jezdím rád. Jsou dvě akce v roce, které si zajišťuji dovolenou, abych se tam dostal(Tomcat Trophy a Kopřivnické poháry). Zbytek akcí se podmiňuje tím, jestli pracuji nebo ne.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mgr. Petr Dušek » 03 zář 2012, 09:15

S účastí na soutěžích to mám následující. Vzhledem k mé modelářské potenci, kdy se díky mástraření dokopu tak ke 2 - 3 modelům za rok a to ještě v lepším případě, není moje účast na většině soutěží prioritou. Když se zadaří, chci přijet s nějakou novotou na Vehikl, na Kitsalon do Pardubic a do Mošoně. Další soutěže beru jako příjemné setkávání s kamarády, nákup potřebného, inspirace pro další práci. Také jako Nunymaster preferuju spíše klubové setkání než gigaakce. I tak však moc děkuju všem, kdo modelářské soutěže organizuje ať už jsou jakékoliv. Bez nich by modelařina nebyla tím čím je.
Dušín
Modelařím 1/72 přes 37 let sobě pro radost a spoustu toho neumím.
Nejradši sochám modely z kousků plastu, polyuretanu, nebaví mě malovat model na model.
Mgr. Petr Dušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 03 zář 2012, 10:06

Na soutěže jezdím podle toho jak je to daleko a jak mám volno vzhledem tomu , že dělám s manželkou na směny i o víkendech . Mám dokonce vytipované soutěže kde si co koupím . Např v Hradci vím , že si mám u jistého prodejce koupit vrtáčky a v Děčíně jsem pravidelně kupoval filmové lepidlo . Teď když delší dobu marodím a nikam se nedostanu tak začínám zjišťovat , že mi docházejí zásoby a vzhledem tomu , že mé uzdravování potrvá ještě tak půl roku tak budu muset začít objednávat na internetu .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2012