Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2012
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

E-day 2012

Přehled soutěží pro rok 2012
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: E-day 2012

Příspěvekod zbynek.skopan » 30 zář 2012, 09:29

karel53 píše:Tak i já trochu přispěji do mlýna. Letošní Eday byla skutečně vydařená akce, která je do velikosti jednou z největších u nás.Každý modelář si zde určitě přijde na své a to jak množstvím kvalitních modelů tak i nákupem modelářských doplňků. Tyto prodeje jsou zejména zaměřené zejména na prodej doplňků pro letadla a vojenskou techniku, ale o tom nechci hovořit. Chci reagovat na rozdělení modelů v kategori L3 nákladní automobily – bez rozdílu měřítek. Postupem času,(rok od roku) zde stoupá množství kvalitních modelů, které vznikají dost rozdílně.
Pokud mohu za sebe, několikrát jsem měl tu možnost hodnotit kategorii nákladní automobily a automobily vůbec. Vím ,že je to docela nevděčný úkol .Myslím si že tyto kategorie by měl hodnotit někdo, kdo v tomto modelářském oboru má určité zkušenosti a znalosti. Ono modelování modelů v měřítku 1:87 a 1:24 je dost rozdílné. Samozřejmě nechci zpochybňovat kvalitu modelů v měřítku 1:87 (já sám bych se do takto malého měřítka asi nepouštěl). Je potřeba si uvědomit, že kvalitní model v měřítku 1:87 má v průměru cca 20 - 25 dílů( s použitím doplňků se počet dílů zvedne cca o 10) a lze jej postavit za poměrně krátkou dobu. Zato kvalitní model tahače v měřítku 1:24 který má bez doplňků 250 – 350 dílů (+ 100 doplňkových dílů od různých výrobců) lze postavit za několik měsíců. V některých případech se stavba protáhne i na rok i více. Zde je vidět určitý nepoměr a takových to rozdílných skutečností je daleko více. V každém případě bych apeloval za rozdělení těchto měřítek, které by vedlo k větší objektivitě posuzování kvality modelů.
Zajímalo by mě, co by se dělo pokud by někdo sloučil kategorie letadel (myslím tím třeba třeba kategorie "vrtulová letadla - bez rozdílu měřítek"). To by asi někdo vraždil.
Pokud budu srovnávat hodnocení modelů u nás a v zahraničí (Belgie, Polsko) tak jsou i zde rozdíly. Proč o pořadí rozhoduje jednotlivec nebo skupina spřízněných kamarádů. Nebylo by lepší, aby o modelech rozhodovalo větší množství lidí , ale hlavně nezávisle? Výsledky se nakonec sečtou a určí se tím vlastní pořadí. Myslím si, že by se do jisté míry tímto docílilo spravedlivému hodnocení.Takový přístup hodnocení do jisté míry spoustu modelářů odradí od dalšího soutěžení a raději své modely příště nechají doma. Tímto se kvalita modelů a jejich počet nikdy nezvýší.
Toto je můj názor pro pořadetele k zamyšlení.

Asi vám nikdo oficiálně neodpoví, ale já vás upřímně chápu. Oba naše zájmy (vaše kamióny stejně jako moje ponorky) patří k "českému modelářskému undergroundu" tedy oficiálně vždy zahrnuti do té nechvalně známé kategorie "ostatní" nebo lépe "zbytek světa"...
Zasvětil jsem spoustu času a obětoval jsem svoji dobrou pověst tomu, že dnes jsou lodě a ponorky dokonce součástí bodovačky -tedy kategorii Masters. Ano pomohlo mě k tomu i skutečnost, že v současnosti zažíváme boom nových stavebnic lodí a ponorek jakož i spousty doplňků (dřevěné paluby, hlavně...atd). Myslím že to je i u vašich modelů, kdy modely postavené před lety vypadají díky použití nových technologii u současných, jak z pravěku.
Český modelářský svět je zhruba 50% letadílkářů 40% technikářů a zbytek různí figurkáři, lodičkáři, leštěnkáři... ano, je spousta těch co si střihnou i něco jiného.... jezdím i po Evropě a souhlasím, že na západě jsou ty poměry modelářů daleko rovnoměrnější.
Ale dost kvílení to tady vy a vaši souvěrci předvádíte mírou vrchovatou :grin:
Moje rada zní, musíte si chlapy pomoci sami. Vy musíte nabídnout pořadatelům pomoc:
1. Definovat nové /rozdělené kategorie,
2. Navrhnout své speciální ceny které si sami vyhodnotíte formou která se Vám bude zdát vhodný
3. Možný je i Tzv. "vložený soutěžní SIG" v rámci existující kategorie
4. Dodat a vyškolit si rozhodčí, nebrečet ve stylu... ONI nás zařízli
5. Možná přehodnotit stávajíci pravidla
6. Hlavně ale jezdit a modely vozit na soutěže, aby bylo vidět že se modely staví a že je o ně zájem. tedy neplatí to jen o E-day ale i soutěži v "Horní-Dolní kde je vidlemi podepřené nebe aby se tam vešla autobusová zastávka" :grin: vyjdou-li vám pořadatelé vstříc. Budete-li frfňat z hloubky ilegality a noname nicků na libovolném fóru nikdy pro vás nic neudělá. :grin:
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 30 zář 2012, 10:10

Radek Typlt píše:Hobby soutěž je subjektivní hodnocenI neobjektivních lidí.Takže to tak berte a budete v pohodě.

jo však já to taky tak beru a v podstatě to bodám do ouška nicméně tady to byl opravdu extrém ve všech kategoriích až sem se jako spíš pobavil :grin: :grin: :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Caesar » 30 zář 2012, 10:32

Jouda píše:Souhlasím s tím,že sloučení měřítek u kamionů je dost nešťasný a E-day potvrdil trend již nastoupený v Plzni tj. pokud nestavíš v HO -jako by jsi nebyl.... :( Je mi jasný,že se nedá objektivně hodnotit 1:87 versus 1:24.......nad tím by se měli asi přadatelé (a nejen v Praze) zamyslet,prototože by se mohlo stát,že příště (pokud přijedeme) budeme mít všichni kamiony v SIGu a jsem zvědavej jak se bude na letos přeplněném soutěžním stole vyjímat deset-dvacet HOlek..... 8) Jinak ale podle mně povedená akce a příjemně strávený víkend....Díky pořadatelům....... =D>

Zdravím vespolek, byl jsem na E-dni již poněkolikáté, a nechci hodnotit počet modelů, protože stejně jako u nás v Plzni a jinde vždy záleží na modelářích co přivezou a vystaví. Soutěž je taková jaká je, podmínky garáže určitě vyvažuje více prostoru okolo stolů. Mně osobně se akce zdá být více veletrhem než soutěží, ale proto tam jezdím. Za mne tedy spokojenost.
A teď bych chtěl reagovat na stížnosti v rozdělení kategorií, pánové, proč si stěžujete po soutěži, proč jste toto neřešili před soutěží, třeba i před Pilsenkitem, kategorie se mohly upravit a byli by spokojeni všichni. Kategorie jsou známy dlouho dopředu a dokud se nevymyslí něco nového, většinou se přebírají z minulých ročníků. Konkrétně třeba v KPM Plzeň nedělá nikdo ani kamiony ani modely v měřítku HO, takže samozřejmě neznáme problematiku. Stejný problém mají i figurkáři, dostal jsem SZ a problém bude příští rok vyřešen, bez emocí, ukřivděných soutěžících a "špatných rozhodčích". Navrhněte podobu kategorií, podiskutujeme a upravíme, nevidím v tom žádný problém.
Caesar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin němec » 30 zář 2012, 15:06

Za KPM Mar. Lázně chci pořadatelům poděkovat za výborně strávený víkend, účastníkům našeho SILVER SIGu za to, že své modely umístili k nám a zde je několik fotografií letadel http://martinnemec.rajce.net/E-Day_2012 kolegové z klubu dodají v brzké době techniku a ostatní.

vzkaz pro Drahoslava Lorince, který si zapomněl své dva modely F-100 SUPER SABRE na našem SIGovém stole- nechali jsme je u Vlasty Bárty, další info přes SZ
http://www.kpmmarlazne.estranky.cz/
KPM Mar. Lázně na Facebooku
martin němec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 30 zář 2012, 15:16

Kdosi tu napsal, že stačí jedna nevyhlášená kategorie či sloučená měřítka a lidi to odradí, aby jezdili s modely.
Kdosi jiný napsal - hlavně jezděte s modely i do Horní Dolní, prostě se musíte sani snažit prosadit své.
No, nechci polemizovat, ale jestli přijedu do Horní Dolní, kde patřičná kategorie není a pak na Mistrovství republiky, kde tu mojí spojí s jinými do nějaké té kategorie Ostatní. pak mě to opravdu příliš nenadchne a zvážím, zda-li ještě někam s modelem pojedu. A vězte, toto píši z vlastní zkušenosti. Před pár lety jsem ukončil aktivní činnost modeláře, prostě mě návštěvy soutěží najednou nic neříkali. Letos jsem vyrazil na soutěž na Proseku, jen tak na čumendu a uprostřed sálu s krásnými modely jsem najednou zjistil, že to pro mě byl doslova vyhozený čas.
A mám kamaráda, co si lepí doma do vitrýny poté, co na třech soutěžích za sebou vyslechl diskusi "Modelářů" nad jeho modelem o tom, jak je hnusný.
Sice to nepatří právě k E day, ale některé negativní poznatky z něj mohou být tou poslední kapkou.
Tímto přeji pořadatelům, ať se jim nadále daří, ať se neustále zlepšují a jednou možná dosáhnou kvality prvního E day, který byl kdysi v Plzni.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 30 zář 2012, 17:35

To je právě kapituolování... a já říkám, že tak se na to nemůže.... SAMO se nic nezařídí, bude člověk narážet na nepochopení, ale nesmí se nechat otrávit...

Je zde zmíněn Prosek... já musím poděkovat právě klukům od Panterů, protože u nich byla úplně první bodovačka lodí, a já jim děkuji.
Věřím, že všude, kde to jen trochu jde, vyjde jakýkoliv pořadatel vstříc lidem, aby udělali vlastní SIG, výstavku nebo soutěžní kategorii.... je to jen o komunikace... tatínek mě vždycky říkal že za zeptání nic nedáš, a nejhůř tě mohou odmítnout...tak "vo co gou"
Něco jiného je setkávání modelářů vz soutěžení... od toho jsou SIGY kdy si člověk pokecá se stejně potrefenými. Je to jen na lidech jestli se chtějí potkávat, jestli chtějí dovézt své i netradiční modely, popovídat si nad nimi...
Opravdu nekňučte tady že se vám někdo vysmívá, a radši začněte něco dělat... Jestli se vám někdo vysmívá, prokazuje jen svoji malost. :grin:
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 30 zář 2012, 20:13

Ke kamionům- děkujeme za námět. Každý rok se snažíme vyjít novým podnětům vstříct. Vloni to byla bodovačka techniky 1:48, letos noví rozhodčí z řad kvalitních modelářů. Příští rok se budeme snažit rozdělit kamiony na droboť a mamuty :) Toto nezáleží ale jenom na nás, ale i na pořadateli akce.
Jak říkáme my, latiníci - Vox populi, Vox Dei !!!! [-o<
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kryšot » 30 zář 2012, 20:56

No za mně osobně,veděl jsem že nic na soutěžní stůl dávat nebudu,takže jsem se ani dopředu nedíval a nezajímal o to jak jsou skupiny rozložený.Proto mě to zarazilo až pak na místě. K tomu bodování,nechci teda mluvit za ostatní co staví velká auta,nevím jak se jim to bude zamlouvat, ale myslím si že by asi nebyl problém do budoucna oslovit kluky,Káju Krejčího,Jirku Hübnera nebo Láďu (Joudu),to jsou lidi myslím na svém místě co tomu rozumí z nás asi nejvíc.Většinou na těch soutěžích ať už v Plzni,na Proseku nebo na E Dayi jsou,nebo alespoň někdo z nich.Ale jak řikám,je to jen můj názor a myslím že by to tak do budoucna šlo částečně pořešit,nechci aby to vypadalo že tu za ně něco domlouvám nebo že je do něčeho uvrtávám.Rozhodnutí je určitě na Vás a hlavně na nich pokud o to budou mít zájem.Myslím že by se do budoucna mohlo tímhle předejít případným řečem,neshodám a připomínkám ohledně bodování, když to budou dělat lidé zasvěcení tak říkajíc v oboru :) Ale jak řikam,je to jen můj nápad :idea: :-k 8-[
Ale dík za názory :) .............stejně vás neposlechnu :lol:
Kryšot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kubeš » 30 zář 2012, 21:21

Já byl jen v sobotu a byl jsem maximálně spokojen,co jsem ocenil asi nejvíc byla velice korektní a fundovaná diskuse k výsledkům a průběhu hodnocení mezi Pavlem Kloučkem,jakožto hodnotitelem a Honzou Hovězákem,takto hodnoceným,opravdu klobouk dolů.Pokud by to byl trend a hodnotili by tito dobří modeláři a navíc i rozumní a slušní lidé,tak by se mohlo v bodovačkách opravdu něco hnout.
Ondra Kubeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 01 říj 2012, 03:28

Dovolim si tuna pridat moje skromne postrehy z akcie, kedze tohtorocny Eday bol moj prvy :)

Na podobnej akcii som bol akurat v juni ci v juli v Poprade, takze taketo vystavy/sutaze su pre mna celkom "nove". Prvykrat som siel vobec nieco submitovat do sutaze, kedze jedine, co som stihol za tento rok postavit, bola akurat moja prvotinka - klasicky Gundam model, cize v nasich koncinach relativne neznamy scifi segment (citaj Japonsky robot, ktory sa ale samozrejme kvalitou mojej modelarciny vobec neda porovnavat s vasimi luxusnymi vytvormi).

Za prve musim povedat, ze priestory sa mi velmi lubili, pretoze podzemne garaze su maximalne priestranne a neni problem do nich umiestnit 1000+ modelov a napodobne pomilu-jarmilu navstevnikov: akoze radsej viac miesta ako menej, no ne?

Dalej sa mi lubilo to, ze aj ked som ja neni klasicky modelar a takpovediac sedim niekde uplne mimo hlavny prud, tak vdaka Petovi Kadlecovi a jeho sci-fi SIG-u, bola moznost na Eday prezentovat alternativu k lietadielkam/technike a moje nenamalovane gunpla snap-fity takto aspon zozali uspech u deti do 10 rokov - za to tiez velke diky sefovi SIG-ov, ktoreho meno som bohuzial zabudol, ale ak som to dobre pochopil, tak prave vdaka nemu sme dostali stol rovno oproti hlavnemu vstupu a teda vsetci navstevnici nas mali hned pred nosom .

Inak ze vraj boli na mieste nejake workshopy, ale tie sa predpokladam vopred vypredali, toz asik nebola sanca sa na nich pozriet "na poslednu chvilu" az na mieste, ale aj tak som nikde nepostrehol, ze sa daco take niekde v danych priestoroch konalo => mali ste to asik riadne zamaskovane.

Stanky predajcov boli celkom zaujimave - od rusakov, cez madarov az po anglanov. Ja som samozrejme tiez nakupil... ale iba nejaku tu chemiu do zasoby, lebo inak, asik ako jeden z mala, som necitil potrebu kupovat nove modely, toz 99% produktov bola mimo moj zamer a jedine co som hladal (nejaky 88mm flak pre kolegu, ktory to chce na nalepit figurke slecny namiesto ruky a 0.3mm rucnu vrtacku), som za rozumnu cenu bohuzial nenasiel, toz musim pohladat inde.

Hej a este musim povedat, ze sa mi velmi dobre kecalo s tyma predajcami, ale nejak som sa, az na par vynimiek, nedaval do diskusie s vystavovatelmi, resp. samotnymi modelarmi, takze najblizsie sa budem musiet polepsit - pretoze ja, ako modelar-zaciatocnik, si velmi cenim zapalene diskusie s clenmi tejto komunity a dufam, ze podobne to vidia aj ostatni a nabuduce pokecame viac :)

V kazdom pripade este raz diky za akciu!

PS: Dovolim si este jednu otazku na telo: jakto ze sa v N1 sci-fi umiestnil v prvej trojke model, ktory by mal patrit cisto do kategorie N2 fantasy - to sa poriadne nekontrolovala "prislusnost" alebo co? :)
True Gundam = Universal Century Gundam!

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ludovik » 01 říj 2012, 07:43

Pridavam prvni varku fotek...
Přílohy
IMG_7001.jpg
IMG_7002.jpg
IMG_7003.jpg
IMG_7004.jpg
IMG_7005.jpg
IMG_7006.jpg
IMG_7007.jpg
IMG_7008.jpg
IMG_7009.jpg
IMG_7010.jpg
ludovik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ludovik » 01 říj 2012, 07:45

...
Přílohy
IMG_7011.jpg
IMG_7012.jpg
IMG_7013.jpg
IMG_7014.jpg
IMG_7015.jpg
IMG_7016.jpg
IMG_7017.jpg
IMG_7018.jpg
IMG_7019.jpg
IMG_7020.jpg
ludovik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 01 říj 2012, 07:55

Lokiman píše:Inak ze vraj boli na mieste nejake workshopy, ale tie sa predpokladam vopred vypredali, toz asik nebola sanca sa na nich pozriet "na poslednu chvilu" az na mieste, ale aj tak som nikde nepostrehol, ze sa daco take niekde v danych priestoroch konalo => mali ste to asik riadne zamaskovane.

Workshopy měly samostatnej web, já jsem je propagoval i přes Facebook. Na místě byly na workshopy směrovky a dokonce byly místním rozhlasem průběžně vyhlašovány, že probíhají a že na nich ještě byly nějaký volný místa...

http://www.modellbrno.cz/xxl-2012
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zaloha00 » 01 říj 2012, 09:02

mě osobně to připadalo spíše jako prodejní veleter než soutěžní výstava....Třeba aut tam bylo poskromnu. Radši vyrazím na nějakou menší akci, tady to bylo tak nějaké roztahané

to můj názor
Naposledy upravil zaloha00 dne 01 říj 2012, 09:36, celkově upraveno 1
Jak šel čas Ferrari: F40, 360 Modena Spider, 250 Testa Rossa, 365 GT4BB, 246 Dino GTS Spider, 348 Ts Spider, 512 Tesstarosa, 612 Scaglietti, F1-126c12 Long Beach, 365 GTB4 Daytona, Mythos, F-355, 328 Gtb, 250Lm, 512BBi, 330 P4, 148 California, 599 SA Aperta Gold Editon, 512BBi, F1-90 641, 348 tb Monte Shell, F50

Rozestavěno: Lamborghini Jota SVR, Ferrari 308GTB Barum, Ferrari F310B
zaloha00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 01 říj 2012, 09:19

Ale to se ví už dávno, že e-day je čistě komerční akce, ke které je připojena soutěž s "pochybnými" výsledky.

Bohužel po loňském roce, kdy jsem taky kritizoval výsledky, jsem přislíbil účast mezi rozhodčími, ale okolnosti (mnohem veseleší než modelařina), mi nedovolily přijet.
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2012