Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stín katedrál

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Stín katedrál

Příspěvekod .MG. » 31 bře 2011, 19:54

Tak to máš pravdu. Podle mích informací má plzeňská věž výšku 103 metrů ( případně mě můžeš opravit), olomoucká vež ale má rovných 100 metrů, takže není o mnoho menší. Co se modelů týká, Olomouc, Plzeň a Brno, které budu stavět později, jsou modely ve verzi 3D puzzle, tedy stačí vyzlačit z archu, naohýbat a pospojovat. Bohužel s největší pravděpodobností modely nejsou ve stejném měřítku. Olomouc je na formátu A4, Plzeň na formátu A5, Brno je dokonce na fotmátu A5 + A5 půl. Všechny je zvětšuji na A3, po sestavení dopočítám měřítka.
Zatím mohu s jistotou říci, že Vít je 1:350, kutnohorská Barbora 1:200 u ostatních je to nejspíš 1: co se vejde na papír :x
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 01 dub 2011, 20:23

na plzeňskou katedrálu vtrhli pokrývači

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 03 dub 2011, 16:12

S těmi odstupněnými opěráky bych to asi řešil vrstveným papírem, to by mělo jít ne?
Samozřejmě, pokud nemáš vlastní tiskárnu, tak rozumím, že je s těmi x exempláři problém.

A ještě drobná terminologická. Plzeňský sv. Bartoloměj je sice katedrála z hlediska církevního práva, ale stavebně to je prostě veliký gotický městský kostel. S Katedrálou jakožto stavebním typem nemá mnoho společného. Z tohoto hlediska jsou v Čechách gotické katedrály pouze dvě (až tři) Katedrála sv. Víta a kutnohorská sv. Barbora (což paradoxně nikdy nebylo sídlo biskupa a v době výstavby to z hlediska církevního práva byla pouze "soukromá kaple". Posledním katedrálním gotickým kostelem je klášterní kostel v Sedlci, i když tam některé prvky záměrně chybí (například věže, viditelný opěrný systém či triforium). Přecejen to byl cisterciácký kostel, takže bylo třeba dávat najevo jisto míru "skromnosti" ;o)
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 03 dub 2011, 20:49

to máš pravdu s tou definicí katedrály, zde se něco o tom píše
http://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la
V seznamu pak ale je i Ostrava a Č.Budějovice, obojí je od katedrály na hony vzdálené
Zatím mám tedy 5 modýlků - Praha, K.Hora,Brno, Plzeň a Olomouc, jiné se asi nedělají.

Co se opěr týká, určitě by to šlo, jen s tím chodím na kopírku, abych to dostal do A3, takže konečný model je o hodně dražší než originál.

dnes jsem dokončil základ střechy, chybí věžičky, ty musím dělat nové. Originální jsou 2D, skutečné osmiboké.
současná podoba nové střechy je z 96 dílů, to je o 90 více než měl původní model :wink:
V současnosti je model ze 176 dílů a zdaleka není hotov.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 05 dub 2011, 13:18

Chození na kopírku je pakárna, tomu rozumím. Já to vyřešil koupí inkoustovky od Epsonu.
Stála mě asi 700, tisk je dobrý, neleskne se jako u laseru, což je u domečků důležité a ten inkoust je voděodolný, takže se to vcelku dá i retušovat.

Ten článek na Wikipedii je právě o těch církevních, tj vlastně o biskupských kostelích. Pak je tam jeden o gotické katedrále jako stavebním typu, tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gotická_katedrála potřeboval by ale dodělat. Je to jen takový hrubý nástřel.
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 05 dub 2011, 19:33

já taky koupil Epsonku, letos v lednu, ale po vytištění 13 stran přestala fungovat, tak jsem jí vrátil. jedna známá mi doporučila Laserovku, kterou se tiskne matně, tak na ní zatím šetřím. Stejně je ale na katedrály nepoužitelná, neumí tisknout na A3 a to já potřebuju.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 06 dub 2011, 11:56

Asi smůla na kus. Já jsem s ní zatím maximálně spokojen. A na A4 by se to přece po nějaké úpravě vešlo ne? Co je tam tak kravsky velkého?
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George_3D » 06 dub 2011, 13:55

Jestli to s papírákama myslíte skutečně vážně a chcete aby vám hotový modely vydržely roky, tak na levnej inkoustovej tisk rovnou zapomeňte, protože vám s největší pravděpodobností během pár roků vybledne. Když už chcete jít do inkoustový technologie, tak vybírejte tiskárny s pigmentovými nebo UV stálými inkousty. Osobně ale doporučuju jít rovnou do laserovýho tisku. Ideální je, koupit nějakou jetou barevnou A3 multifunkci, který většinou stojí pár korun a tonery jim běžně vydrží tak 30 000 stránek. Nebo se poptejte po známejch, jestli někdo nemá tuhle mašinku v kanclu a za nějakej bakšiš vám to vytiskně/okopíruje.
George_3D

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 06 dub 2011, 21:06

Sandik píše:Asi smůla na kus. Já jsem s ní zatím maximálně spokojen. A na A4 by se to přece po nějaké úpravě vešlo ne? Co je tam tak kravsky velkého?

jednoduše řečeno všechno.Např Olomouc. Základní dva celky jsou přes A3, pokud je tedy chci zvětšit, musím to tisknout na 2x A3 + 1x A3 mezikus, nebo bych to musel pracně rozčleňovat na nějaké segmenty.
Ale to neřešme, to jsou technické věci.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 09 dub 2011, 20:29

George_3D: Laser je na architekturu nepoužitelnej, příšerně se to leskne. Prostě to chce nedávat na přímé světlo, ale to platí o papírácích přece obecně.
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 10 dub 2011, 07:48

případně přestříkat matným lakem
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George_3D » 11 dub 2011, 09:42

.MG. píše:případně přestříkat matným lakem

Tak tak, pokud vím, tak hodně papírovejch modelářů modely stříká lakem, případně je ještě předtím zpevňujou napouštěním herkulesem.
George_3D

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 11 dub 2011, 15:01

To ale rozhodně nejsou domečkáři. To se dělá s technikou u architektury jsem to v životě neviděl a neumím si to moc představit.
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 24 dub 2011, 14:34

po delší době menší postup vpřed
útok mimozemských vesmírných lodí :lol:

všimněte si, že jsou dvoubarevné :(

a konečně dokončen konec katerdály Sv.Víta

jedná se o základní sestavení, následovat bude dosti rozsáhlý tuning
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 24 dub 2011, 20:57

O:) No to je docela práce na mašli..,ale vyplatila se . =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno