dva metre lana, to nieje zase az tak moc, a taky vykon to dosiahlo ja do toho mojho planujem do kazdeho ramu 10 m lana z polyfibrylovych vlaken kvoli pruznosti, avsak to pojde az uplne na koniec ked bude stroj namoreny
v realnej velkosti by to mohlo byt kludne aj 8 m dlhe mne celkom dost staci aj 1,2 m v takejto velkosti sa to moze kludne zrovnavat s velkostou rimskeho skorpiona, to bol dost podobny stroj, akurat mal jednoduchsiu konstrukciu. taktiez aj ja sam sa tesim na dalsi pokrok, avsak kvoli nedostatku casu sa pohneme asi az v nedelu
Tak tohle se mi dost líbí ! Je to fakt nevšední a už teď vidím, že výsledek bude stát za to. Předpokládám, že jsi vyučený truhlář, nebo něco podobného, jelikož ta práce je tak čistá, že žasnu...
nemyslim si, ze 16 rocny chalan by uz stihol byt vyuceny stolar ako som uz uviedol, model staviam spolu s otcom, on ma na starosti obsluhu cirkularu, stojanovej vrtacky a podobnych nastrojov u ktorych je dolezita presnost. ja pracujem s bruskou, hoblikom, lepim suciastky dohromady a som hlavny veduci ale vdaka, odkazem otcovi ze jeho cista praca dostala pochvalu taktiez dufam ze to dotiahneme do zdarneho konca, v takejto fazi by to bola skoda pokafrat alebo odlozit pracu na neurcito
Tak pokud je tomu tak, pozdrav svého tátu a drž se ho jako klíště a dívej se mu pořádně pod ruce. Ne, vážně jste oba šikovní a držím Vám palce. Chtěl bych takhle umět se dřevem...
vdaka, to vie velmi povzbudit taticek bol rad ze sa ,,modelcek,, paci. ja ho tiez obdivujem v jeho sikovnosti, kedze nieje vobec vyuceny stolar a vsetko sa to naucil sam, je to taky jeho konicek. esteze bol ochotny vrazit tych 45 tacov do novych masiniek, inak by tento model asi neexistoval
takze dnes bolo trosku volneho casu u mna aj u taticka tak sme sa znovu pozreli na ballistu... vrchny ram konecne drzi pokope a navyse sa da cely rozobrat makacka ale ten vysledok stoji za to - ked je to poskladane je prakticky nemozne vybrat ram von.
dnes som si na nete prezeral fotky inych vrhacov a pochytila ma fotiaca mania a utekal som do garaze si ,,zbuchat,, ballistu do seba, a taktiez ukazat nejaky ten progress... dolny ram uz je skoro hotovy, uz len dlatom vyrezat hranate otvory do capov na koliky aby to drzalo vcelku. tiez som ho zostavil len tak lajdacky aby som zbytocne nezodieral capy aby sa to nahodou nerozhegalo. potom uz konecneee prejdeme na zaujimavejsie casti, navijak, stojan, spust a cele to nejak uz zbuchame. potom uz len nakupit asi tak 10 m lana do kazdeho ramu (to bude penez ) dorobit ramena, vyrobit tetivu, nejake strelivo a mozme ist obliehat nejaku barabiznu
takze nejake fotecky... ballista je uz teraz tazka jak bulo... takych 15 kg.
tu som aj cvakol ocelovy dotahovak (ja som si pre ne zauzival vyraz skrutka, pretoze sa nimi nakonec lano ,,zaskrutkuje,, a vytvori torznu silu ktora popozenie ramena) ta ocelova podlozka je tam pre znizenie trenia, kov na kove ma mensie trenie ako kov na dreve, a ked tam dame trosku vazeliny pojde to lahucko. teda obrazne povedane, ku koncu nebude na dotiahnutie stacit ani hasak