Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Středověké zbraně 1:24

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Středověké zbraně 1:24

Příspěvekod ramon » 16 úno 2025, 15:20

ahoj
v hrackarstve dostat pekne figurky koni, vyraba ich schleich / lisovane v tunise/, su v roznych velkostiach. mozno by mohli pasovat k vozom.
https://www.google.com/search?client=op ... 59&dpr=1.5

https://www.google.com/search?q=schleic ... client=img
ramon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 16 úno 2025, 22:36

Ano,vím to: dva z nich odléváním do sádrových forem a následnou kombinací jednotlivých částí vytvořili základ "vlastního" stáda. K tomu jsem vyzkoušel tři druhy moduritu a po šesti zapékáních v troubě dospěl k přesvědčení, že bych potřeboval ještě tak rok pokusů. Podobně to vychází s vlastními postavičkami obsluh středověkých zbraní: profi předlohy zachycují bojovníky ve "vítězných" pózách, nebo při souboji, já potřeboval bojovníky od sazí a hlíny ušpiněné, napůl hluché, krčící se před střelami protivníka. Lehce se řekne, hůř realizuje. Alespoň jsem se o to pokusil a navíc seznámil s tímto druhem modelářství. O to víc obdivuji figurky modelářů kteří se tomuto odvětví věnují!
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 24 úno 2025, 19:30

Tři panely jsem dnes prohlásil za dokončené. Že bych byl spokojený jako u předchozích modelů nemohu říci, dostal jsem se do časové tísně a moje pokusy s figurkami jsem uspěchal. Dva panely jsou inspirovány "Husitským vojenstvím" od J. Durdíka:
Panel 1: lehké a ruční zbraně, fasuňková kára. Modely zbraní budou součástí expozice Země hradů https://www.zemehradu.cz/, budou doplněny textem; popisem a názvoslovím.
35 ruční zbraně, fasuňk.JPG
35
36.JPG
36
37.JPG
37

Panel 2: těžký bojový vůz: doprovodný text úmyslně zakrývá "oteklé" nohy koní...
38 těžký bojový vůz.JPG
38
39.JPG
39
40.JPG
40

Panel 3 - diorama z obléhacího ležení - tarasnice a bombarda
41 bombarda a tarasnice.JPG
41 tarasnice a bombarda v obléhacím táboře
42 kameník.JPG
42 kameník
43.JPG
43 bombarda chladne
44 tarasnice v akci.JPG
44 tarasnice v akci

Zítra začnu dělat na 4. panelu - dioramě - část obléhaného města/hradu s houfnicí a katapultem
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 25 úno 2025, 12:08

Já myslím že v tomto měřítku je to naprostá nádhera a nedělej si vrásky , nikdo to tady líp neudělá... [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mischio » 25 úno 2025, 15:27

Super! Případně koně se domluvit s Firma49.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 26 úno 2025, 11:21

Za mě krásné modelové přiblížení husitské historie =D>
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 26 úno 2025, 14:51

Keď to takto vidím na komplet, tak je to luxusné.
A ani tie figúrky ako sme sa bavili nie sú zas tak špatné.
Za mňa palec hore =D> =D> =D>
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 26 úno 2025, 20:53

Něco se povedlo, něco ne. Figurkám jsem ještě věnoval jedno odpoledne; kromě dvou hlaviček (ty jsem se pokusil otočit zády k divákovi) jsem ostatní ještě opravil. O to víc obdivuji ty modeláře, kteří figurky umí. "Botoxove" nohy koní jsem raději zakryl cedulkami s textem. Naštěstí, naživo to vypadá o něco lépe než na fotkách.
Doufám, že s pomocí textů se divák něco nového o zbraních užívaných ve středověku dozví a možná i v někom se uchytí semínko zvědavosti a zájmu dovědět se něco o naši historii. Teprve tehdy bych byl spokojený.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 26 úno 2025, 23:29

Víte, něco Vám povím. Když jsem byl malej kluk, hodně jsme s rodičema jezdili po hradech a zámcích. Daleko, daleko dřív než se ve škole probíral středověk. Nic jsem o tom nevěděl, jen táta mi otom vždycky něco vyprávěl, většinou o husitech a tak... Samotný hrady byly vždycky super, ale já se těšil hlavně na to, jestli tam bude nějaký zmenšený model v tom skle (a to sem modely ještě nedělal), jak ten hrad vypadal dřív a pak hned sem se těšil do krámku v podhradí, kde prodávali cínový figurky vojáků, jezdců, rytířů, a věděl jsem, že mi rodiče jednoho koupí do sbírky... chci tím říct, že toho malýho kluka daleko víc zaujmou ty věci, co děláte a vytváříte Vy, než samotný studený zdi opravdového hradu nebo co z něj zůstalo, a tím, tou Vaší prací, co děláte, to semínko zasejete ve spoustě malých kluků a holek, jako sem byl kdysi třeba já. A to je přece ten nejlepší vklad. Je to moc pěkný a určitě pokračujte, tohle má smysl. [-o<
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 01 bře 2025, 09:12

rudovlas píše:... A to je přece ten nejlepší vklad. Je to moc pěkný a určitě pokračujte, tohle má smysl. [-o<

Souhlasím s Vámi; nejdřív musí vzniknout určité citové pouto k věci, někdy je to zvědavost skrytá po léta někde v podvědomí, a až mnohem později se to (někdy) projeví hlubším zájmem o dané téma. Vytváří se vztah. Tak to bylo i u mně.
Rád bych proto pro expozici Země hradů vytvořil i další tématické soubory modelů, například čtyři základní způsoby ovládání padacích mostů, řezy bergfritem a donjonem, model "šlapacího" jeřábu, různé typy konstrukce krovů, a další - těch témat je mnohem více. V době opojení z digitálního, většinou virtuálního pohledu na svět kolem nás, bych chtěl připomínat šikovnost, umění, fortel i odvahu našich praprapředků, řemeslníků a stavitelů ve středověku. Také věřím že to má smysl.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 19 dub 2025, 20:28

4. panel středověkých zbraní: rozhodl jsem se vytvořit úkázku obrany města koncem 15. století. V té době již měla většina měst vybudováno několik pásů hradeb. Můj model zachycuje okraj příkopu, parkán, parkánovou uličku a hlavní hradbu. V té době již byly rozšířeny a běžně se úživaly "horké", palné zbraně. Jejich účinnost a spolehlivost však byla stále omezena: jednak z důvodu vlhnutí střelného prachu - pro zamezení byly hradební ochozy zastřešovány, jednak nutností nechat vychladnout dělo po výstřelu. Z těchto důvodů bývaly občas využívány, i když již poněkud archaické, mechanické vrhací stroje. Tyto zbraně však byly těžké a rozměrné, takže manipulace s nimi i logistická podpora byla obtížná, proto se postupně rozhodující palebná síla soustředila na linii parkánu.
46.JPG
46
47 kamenná zeď.JPG
47 kamenná zeď ze styroduru
48 hrázděný parkán.JPG
48 hráděný parkán
49.JPG
49
50 střecha 2. pokus.JPG
50 střecha na 2. pokus
51 něco prolétlo střechou.JPG
51 něco prolétlo střechou

KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 19 dub 2025, 20:42

Konečně hotovo.
Počítám s tím, že dodatečně vytvořím a později diorama doplním o několik figurek. Teď to spěchá: Modely zbraní by měly být vystaveny v nově upravené expozici Země hradů v Hukvaldech.
52 půdorys.JPG
52 půdorys
53.JPG
53
54.JPG
54 celkový pohled
55.JPG
55
56.JPG
56
58.JPG
57
60.JPG
59
61.JPG
60

Ještě mám v plánu vytvořit model balisty: chybí mi některé části. Je to ale pro mě výzva!
Přílohy
59.JPG
58
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rudyn » 20 dub 2025, 19:10

Dobrý večer!
Nádherná práce! Na Hukvaldy se musím letos vypravit !!! Vaši práci chci vidět naživo. =D> =D> =D>
Sportuji rekreačně ... Vrhám stín, dívám se do dálky, skáču do řeči a lezu na nervy !
Rudyn

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 21 dub 2025, 06:59

opět nádhera.... [-o< [-o< [-o<
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 21 dub 2025, 09:05

Rudyn píše:Na Hukvaldy se musím letos vypravit !!! =D> =D> =D>

Expozice Země hradů je ve své podstatě projekt podobně naladěných amatérů, nadšenců zajímajících se o historii a modelaření. Finanční podpora ze strany obce Hukvaldy sice také není zanedbatelná, oceňuji zejména důvěru v životaschopnost tohoto projektu která se projevuje jednak dlouhodobým pronájmem místností pro expozici, tak i perspektivou dalšího rozšíření výstavních prostor v budoucnosti. Avšak rozhodující silou je zakladatel a "motor" projektu pan Mirek Bitter. Díky jeho systematické aktivitě jednak expozice Země hradů vznikla a navíc kolem sebe postupně shromáždil podobné nadšence jako je on sám. Nejen modeláře, ale i výtvarníky a památkáře. Pro mně není větší radost než možnost být součástí takového projektu. Je to splnění mého klukovského snu.
Děkuji všem za přízeň a podporu!
KarelLh

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno