Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

König Tiger 1:16

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

König Tiger 1:16

Příspěvekod Direct » 27 črc 2012, 19:01

Zdravím.. Společně s kamarádem se nám dostala tato chlouba SS armády pod ruky a v brzké době se pustíme do jeho tvorby. Jakožto asi každý, nechceme svou práci odfláknout, ale dát do něj všechno své úsilí, snahu a spoustu svého času, kterého už tak nemáme moc, díky čemuž se asi stavba bude více méně vléct. Kamarád který tank koupil, má čas jen pár dní v týdnu, tak to samozřejmě ovlivní i dobu dokončení modelu.

Jde o model od výrobce značky Trumpeter. Model je detailní včetně interiéru s volbou 2 věží viz. http://www.trumpeter-china.com/a/en/product/armor/1_16_Series/2011/0304/1864.html

Snad jakožto pokročilí amatéři :) nám model možná nachystá pár nástrah, ale dokončení se nebojím.
Velké "ALE" nebo spíš určitá nástraha je ovšem samotné lakování modelu. S natíráním a lakováním mám nějaké menší zkušenosti a jakožto zručný člověk :) , i nějaké to estetické cítění. Což mě přivádí k jedné důležité otázce... Celý model štětcem ANO/NE. Já si to nejspíš nedokážu představit, detaily samozřejmě ANO, ale nevím jestli je možné štětcem naznačit esteticky vypadající patinování a celkový vzhled modelu. Bez patinování a dalších úprav model následně vypadá jen jako jednolitá barevná krabička (podle mého názoru). Použití airbrush pistole je tedy na místě, ale je v tom další háček.. "nemám airbrush pistoli natož vzduchový kompresor". S použitím airbrush pistole přece jenom model nabývá realističtějšího rozměru a pěkných efektů, které štětcem nedosáhnu. Jako chudý student a při cenách moderních zařízení mi bohužel ale moc východisek nezbývá. Poohlížel jsem se tedy v internetových bazarech, obchodech i na ebay... ikdyž ceny byly slušné, stále dost nepřívětivé :) . Kdyby tudíž někdo měl nějaké typy či nabídky, budu vám moc vděčný.

Chtěl bych se i zeptat na pár rad jako: použité lepidlo... koupě barev či povrchová úprava a dalších užitečných rad, samozřejmě v nějakém kompromisu cen.
Budu rád za vaše reakce a příspěvky, s pozdravem Direct.
Direct

• Odpovědět s citací

Re: König Tiger 1:16

Příspěvekod korki » 27 črc 2012, 19:07

zober to molitanom... #-o
Martin, 33 rokov
Coming soon: viewtopic.php?f=58&t=137790
Galéria http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=53476
korki

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 črc 2012, 19:18

Pár modelů v tomto měřítku jsem stavěl . Štětcem si to nedovedu představit . Jsou to velké plochy a každý tah štětce je tam vidět . Máš asi dvě možnosti. Buď si pořídíš pistoli s kompresorem a nebo je tu možnost použití barev Tamiya ve spreji .
Hlavně se taky domnívám , že použít jako svou prvotinu tuto stavebnici je tak trochu mimo . Bylo by dobré začít trénovat na něčem jiném . Stavba techniky v měřítku 1/16 je velice náročná a ne každý jí zvládne . Proto taky mám doma již několik let několik kusů v rozpracovaném stavu .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Direct » 27 črc 2012, 19:36

Na molitan jsem zapomněl, děkuju.
Mám pár modelů které už si něco zažily takže nyní skončí jako pokusní králíci pro lepší dobro. Chci na nich vyzkoušet hlavně povrchovou úpravu. Nejsem si jist jestli barva bude držet na modelu jen po finálních úpravách a odmaštění... řekl bych, že se tedy vyplatí koupit surfacer či jiný základový lak, už jen z velkého usnadnění práce. Při volbě barev přemýšlím o koupi základní barevné palety a dokoupení barev jako je německá zbrojová šeď či stříbrná které bych nejspíš nenamíchal a budou nejspíše potřeba.
Direct

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert C. » 27 črc 2012, 21:04

Tak k takovéhle stavebnici gratuluju a budu ti sem nahlížet a doufám že sem budeš dávat fotky.Jestli štětcovat nebo stříkat tak jednoznačně vzhledem k velikosti modelu doporučuji stříkat a jak navrhuje Síra barvy ve spreji tak snad na velký jednobarevný plochy-nezapomen že uzkýho hádka s sprejem neuděláš,snad přes šablonu ale spousta barvy přijde vniveč.To samý kdybys chtěl stríkat sprejem například sedačky nebo jiné drobné díly,tak ti pujde zbytečně moc barvy okolo pryč.Ale zase je to věc názoru a vyskoušení.Největší pakec by byl až zjistíš že jsi za spreje dal tolik že by jsi si mohl pořídit kompresor s pistolí.Ale jak píšeš že máš nějaké modely na vyskoušení technik tak skusit jeden sprej jak to bude fungovat a pak uvidíš.Já tu mám už pěknou řádku let kompresor z ledničky propojený hadičkou přímo do pistole a na to moje patlání mi to bohatě stačí.Pistole mám dvě Fengdy-0,3 na větší plochy a 0,2 na menší věci.
Robert C.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kytli » 27 črc 2012, 22:15

jedna stavba je tady ... http://www.armorama.com/modules.php?op= ... 584&page=1
jinak jeden přebytečnej kompresor mám na prodej ... je v inzerci ...ale nevím jestli by byl vhodnej ...revell alpha ... je dost hlučnej, já ho musel nahradit tišším
"Češi jsou našimi spojenci a jejich ženy jsou současně mimo zákaz o sbratřování se s místním obyvatelstvem, jak to platilo v Německu. A proto hurá do Československa a ke sbratřování!"
"Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." G.S.Patton

Edvard Beneš se nezasloužil o stát
kytli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 27 črc 2012, 23:49

bez kompresoru,pistole,kvalitních barev a nějakých zkušeností s airbrushem bych tu krabici ani neotvíral...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Direct » 28 črc 2012, 00:20

Líbí se mi i práce tohodle nizozemce http://public.fotki.com/Liejon/scale-modelling/armour/116/ který si s modelem pěkně pohrál a určitě se inspirujuem všemi podobnými modely které sleduju, plus tedy ještě různé autentické fotky. Momentálně ještě aspoň týden stavět neplánujem a o fotky se určitě rádi podělíme jestli půjde vše jak má.

Spekulujeme o barevném provedení které by mělo být šedé např.
http://fc01.deviantart.net/fs71/f/2011/365/e/1/tiger_ii_aka_king_tiger_by_jdh92296-d4ktd7b.jpg
http://www.gadgetfolder.com/wp-content/uploads/2008/12/mark_1_tank_05.jpg
interiér nejspíše béžovou nebo jinou světlejší barvou a další, ale to zatím moc nespěchá.
Do maskování se bez Airbrushe nemá cenu pouštět. Co může být problém je taky preshading, který modelu dodá hloubku, ale též bez airbrushe představuje menší problém a následný model by pak dopadl jak už jsem říkal, jako jednolitá barevná krabička např u tohodle 1:4 http://www.mark-1-tank.co.uk/jpgs/tt-panther-g-6.jpg což už je samozřejmě extrém.

S dosavadníma zkušenostma, trochou estetiského a uměleckého cítění bych řekl že by to mohl zvládnout kdejaký pokročilý amatér. Kvalitní barvy přece nejsou všechno. Tak jak tak, stavba zatím nijak nespěchá, takže se může ledacos změnit.
Direct

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 28 črc 2012, 00:39

ta panzer grey je sci-fi,ale to asi víte s tím u zdejších "úsťových brzdařů" možná malinko narazíš dovolím si tvrdit
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Direct » 28 črc 2012, 03:16

Tak sci-fi bych zrovna netvrdil, ale popravdě jsem nad tím tak moc nepřemýšlel, to je pravda.. Sám nevím.. zelená je fádní a zatím se mi u modelářů moc nelíbila... ale světlých barev jako nějaký odstín bílé či béžová se celkem bojím, přičemž maskování bych rovnou zavrhl. I tak děkuju za názor a určitě to celý ještě promyslím a i nadále budu rád za další návrhy či rady ....a slova "úsťový brzdař" zahrnu do svého slovníku. Nicméně jestli jsem to dobře pochopil jde o člověka který kritizuje modely, kdyžtak mě opravte jestli se mýlím.
Já to ostatně beru jako rady, všechno v uřčité míře a s nadsázkou to se ví, ale každá informace i kritická se hodí. Přece jenom jsem nenapsal do fóra abych sem plácal blbosti, jen chci do budoucna pobrat pár rad a poučit se z chyb ostatních.
Nejsem úplný amatér, ale s barvením si nakonec nejsem tak jistý...( mám radši papír než štětec) ale zároveň nečekám dokonalost i když mám smysl pro detail a se zašpiněným modelem bych se jen tak nesmířil.
Direct

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BR214 » 28 črc 2012, 08:29

Pri stavbe modelov nepoužívaj ako podklady pre kamufláž fotky z hier, sú mimo realitu. KonigsTiger nikdy neniesol sivú kamufláž!!! Sivá kamufláž (panzergrau) sa prestala používať v apríli 1943, prvé konigstigre prišli v júni 1944. Charakteristická kamufláž pre tieto stroje je pieskový základ (dunkelgelb) a na to škvrny červenohnedej (rotbraun) a zelenej. Ale podľa môjho názoru tento tank vyzerá najlepšie v kamufláži ambush: http://wolfenkrieger.deviantart.com/art ... -271504855
Bez podkladového spreja by som sa do farbenia nepúšťal. Kamufláž ambush by si spravil cez šablónu sprejmi Tamiya. Menšie detaily by som odporúčal maľovať štetcom farbami vallejo.
Mit donnernden Motoren, So schnell wie der Blitz, Dem Feinde entgegen, Im Panzer geschützt. Voraus den Kameraden, Im Kampfe ganz allein, Steh'n wir allein, So stoßen wir tief In die feindlichen Reihn...
BR214

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 28 črc 2012, 08:37

Direct píše: Nicméně jestli jsem to dobře pochopil jde o člověka který kritizuje modely, kdyžtak mě opravte jestli se mýlím.

Usťový brzdář je člověk který řeší zda jistej šroubek byl či nebyl o 0,5mm nalevo nebo napravo než ho umístil výrobce.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RoboTom » 28 črc 2012, 12:23

humbrol ma tiez farbu v spreji o polovicu mensia cena ako tamiya a som s nimi spokojny
RoboTom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 28 črc 2012, 13:28

se spreji tamia jsem pracoval v začátku,je to opravdu neporovnatelné se štětcováním,ale na maskovaní ambushe bych si netroufl, ten spray se těžce dávkuje,stříká to všude možně a maskování by bylo složité,navíc když si vemeš že budeš potřebovat surfacer ve spreji,potom zelenou,pískovou,hnědou,černou,lak,tak si v tom za 500

Jak říkám,uvidíš/te že investice do kompresoru a pistole se vyplatí,jsi říkal že jste dva a kompresor si můžete půjčovat a u tohohle projektu ho využijete na maximum. a při dnešních cenách ? máte za 2500 výbavičku (kompresor a pistoli) a nemusíte řešit nějaké spreje a jiné hlouposti. kompresor a pistole je v dnešní době nutnost a ne nějaká výsada,nebo druhý level modelařiny,ale základ pokud to někdo myslí alespoň trochu vážně
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Direct » 28 črc 2012, 15:58

Tak možná se přestala používat a Němci od ní upustili, ale osobně se mi tenhle vzhled líbí (když se člověku líbí červené auto, nekoupí si žluté protože červená už vyšla z módy). Pro mě je Panzergrau synonymum k německé armádě. Nejde nám o historicky věrnou repliku, jen o realisticky a pěkně vypadající model... kamufláž navíc s absencí airbrushe je dost nereálná.

Spreje jsem více méně zavrhl už na začátku... do praktičnosti se mi nezdají ideální ve více směrech... i když jako kompromis na velké jednobarevné plochy ideální.

O Airbrush sadě přemýšlím a nedá mi to spát to je pravda... je v podstatě nutná na takhle velké plochy. Výsledek vypadá taky nesrovnatelně s jinými postupy.
Dávám tomu tak ještě 2 týdny do začátku barvení.. takže čas rozhodne, ještě se totiž může ledacos změnit.

Jinak děkuju (kytli) za nabídku, kompresor jsem viděl a cena je celkem přívětivá, ale hluk by mohl být problém.. (pro mě osobně ne, ale pro spící lidi určitě) :).
Direct

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno