Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S PAŽD + přívěs A3S 1:87 (Koppik)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Praga V3S PAŽD + přívěs A3S 1:87 (Koppik)

Příspěvekod Robert Lebl » 03 led 2025, 19:04

Ahoj,

pod stromkem jsem našel 3D model skříňové Pragy V3S a přívěsu A3S od firmy Koppik v "Hánulce" a tak jsem je hned položil na pracovní stůl. Mým cílem je vytvořit jednu z barevných úprav prototypů pojízdných armádních ženijních dílen (PAŽD) z vojskových zkoušek v roce 1958 podle fotek z knihy Martina Dubánka (Československá armáda ve fotografiích).

Začal jsem stavbou přívěsu, který je staršího data tisku a je tak poměrně zjednodušen. Nicméně stavebně je jednoduchý a tak jsem si to tradičně zkomplikoval. Asi nejvíce viditelnou chybou jsou nápravy kruhového průměru místo čtvercového a úzké pásy spojů na skříni, které jsem nahradil a pokusil se znázornit i dvouřadé nýtování. U samotné skříně jsem navíc zaoblil rohy, doplnil okapničky a vyměnil kliku. Na podvozku je doplněno také pár drobností. Nad SPZ ještě přijde doplnit odstupové světlo Notek.
Přílohy
A1.jpg
A2.jpg
A3.jpg
A4.jpg
A5.jpg
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Re: Praga V3S PAŽD + přívěs A3S 1:87 (Koppik)

Příspěvekod hoenny » 03 led 2025, 19:50

Moc hezky si to komplikuješ! Honza
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 04 led 2025, 21:09

Ahoj,

tak mám očištěné díly V3S. Na podvozku je to trochu pakárna, kde je spousty podpěr, ale až na pár celkem dobře umístěné. Model je pěkně detailní na tuhle velikost.
Chybky se ovšem najdou, jako příliš ostré zaoblení rohů bočních oken budky řidiče, jen jeden pant na střešním poklopu (mají být dva), nesprávný tvar nesamočinného závěsu pro vlek (ten nahradím samočinným z vrakoviště) nebo nesprávné vyústění výfuku pod rámem (má být protažený víc ven). Také druhý vzduchojem by měl být pro skříňovou verzi ten dlouhý 80 litrový.
Prostor pro vylepšení je také. Třeba doplnit rozvody vzduchu a nějaké té elektriky, tyč a páky řízení, zástěrky, ženijní nářadí, žebřík a pod. Motor nechám zavřený, tam by se ale také nechalo ještě vylepšovat nějakými kablíky a drobnostmi.
Já ovšem půjdu cestou dalších úprav, protože chci tvořit první sériovou verzi s osvětlením Notek. Tedy doplnit starší ukazatele směru, již zmiňovaný notek, ale hlavně upravit skříň tj. obrousit úzké svislé pásky a poladit střechu.
Přílohy
V1.jpg
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 04 led 2025, 22:22

Tak to vypadá na parádní projekt Roberte. Stavebnice vypadá moc hezky a taky po ní pošilhávám. Asi do ní půjdu. Ale věz, že to, jestli má vejda dva stejný, nebo jeden dlouhej a jeden krátkej vzduchojem není podle typu nástavby, ale podle doby vzniku toho kterého auta. Starší série má tedy jeden 80l a jeden 40l, pozdější potom oba čtyřicetilitrový. Píšeš, že chceš dělat první verzi, čili s mávátkama, ale potom neodpovídá nástavba. Ta ze stavebnice je novější provedení, celokovová, která skutečně pásne k autu s dvěma stejnejma vzduchojemama. Ta, kterou bys potřeboval ty, je dřevěná potažená plechem. Prakticky to znamená, že na vnějším oplechování nejsou ty svislé prolisy, ale jen tenké pertly mezi jednotlivými díly stěn. Střecha potom nemá ty čtyři příčné spoje, ale má jen oblé boky a čela k sobě spojené bez viditelných spojů a ty jsou překryté jedním obdélníkem.
A přehoď si prosimtě gumy na vleku šípem dopředu jak maj bejt.
1_769.jpg
RW98-02.jpg
Omlouvám se, že jsem nenašel lepší fotku, ale tenhle papírák má první verzi střechy v podstatě správně. Tak jen pro představu.

šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 04 led 2025, 22:37

Jj, já to právě o té skříní vím a proto jsem psal, že budu obrušovat a střechu předělávat.
Ten krátký vzduchojem jsem u skříně neviděl, ale je pravda, že jak je to schované za tím kastlikem tak to nemusí být poznat. Nicméně ty první série měly stopro dlouhý a má ho i mnou vybraná předloha.
Kola na přívěsu jsou jen nasazena pro focení jak mi padly pod ruku. Samozřejmě je dám správně (:)
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 05 led 2025, 10:34

Tady jedna pěkná fotka té starší střechy. Je to z knihy Jiřího Frýby "Legendární Praga V3S".
Přílohy
POP.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 05 led 2025, 14:42

Ty jo, tak to ti nezávidim. Ale jsi machr, že se držíš plánu i přes takovouhle dřinu. Ty to vymazlíš. o tom vůbec nepochybuju. Tak držím palce. budu se těšit na další kroky.
šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 05 led 2025, 23:00

Ahoj,

malý pokrok - prodloužen hlavní vzduchojem a výfuk, doplněny páky a táhlo řízení, zadní samočinný závěs a obroušeny původní blinkry.
Přílohy
V2.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 06 led 2025, 20:30

Postup na kabině. "Mávátka" daly celkem zabrat. Zbyly mi z Pragy RN, jen jsem jim upravil uchycení. Ještě zrcátko...
Přílohy
V3.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 11 led 2025, 00:12

Podvozek zadrátován. Víc není potřeba neb toho moc vidět nebude.
Přílohy
V4.jpg
V5.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 11 led 2025, 10:43

parádní práce... =D> =D> =D>
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 11 led 2025, 20:49

Díky.
Dnes jsem se ještě vrátil k přívěsu a vytvořil mříže do oken. Přemýšlel jsem jak to provést nejjednodušeji a nakonec jsem spájel rám vždy pro dvojici oken a v místě oken napájel svisle dráty. Celek tak bude držet na místě celou okenní fólii.
Přílohy
V6.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 11 led 2025, 21:21

:roll: ..ano to je nejjednodušší spájet takhle malý mřížky 8-[ masakr stavba, moc pěkný [-o<
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kosmas » 12 led 2025, 18:57

Pěkná piplačka , rád budu sledovat.
hotove modely
Palebne postaveni http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=95249
Carro Armato http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=88214
Dingo http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=74693
SPA L39 + Breda viewtopic.php?f=7&t=124992
nekonečné vlákno
viewtopic.php?f=58&t=84456
kosmas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 19 led 2025, 13:44

Ahoj,

tak jsem se popasoval se skříní. No...upletl jsem si tím na sebe teda bič. Střecha šla celkem dobře, ale odřezat a obrousit původní svislé lemy, abych nepoškodil ostatní detaily byl očistec. Doplnil jsem ventilační mřížky, komínek, krumpáč s lopatou a žebřík. Ten jsem spájel z mosazných trubiček i s držáky na skříň kvůli pevnosti. Pomalu můžu jít na barvení.
Přílohy
V7.jpg
V8.jpg
V9.jpg
Robert Lebl

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno