4BO je skutečně označení sovětské zelené. Jenom si nejsem jist, jestli sověti dodanou techniku přestříkávali svojema barvama nebo ji, jako u letadel , nechali v originálním zbarvení a jenom doplnili a/nebo přemalovali svoje označení. Takže by spíš měl být v US olive...
Jediné, co se mi o zbarvení Lend-Lease Shermanů povedlo najít, jsou bokorysy od Mig Ammo a tam jsou asi 4 přebarvené na 4BO. Na english.battle.ru je uvedeno (ovšem k M3 Lee) že byly používány v US barvách s přetřenýma hvězdama na rudo. Já si myslím, že je možné obojí a to podle situace a okolností dodání tanků k jednotce. Třeba někdo bude vědět víc...
odtiene by som vôbec neriešil...keby sa každý tmavý odtieň na modeloch mal dodržiavať presne podľa skutočnej predlohy, tak je z každého modelu kocka uhlia .... treba to zosvetlovať a v realite je tá zelená určite iná som zvedavý ako budeš pokračovať, možno ma inšpiruješ pri tom mojom shermíkovi
Zdravím, parádní sherman. Těch není nikdy dost. Líbí se mě zpracování a konečně si někdo parádně pohrál s leptama a sherm je o několik levelů jinde. Jako zarytýmu shermanoholikovi mě připadá struktura litýho pancíře moc hrubá, amíci měli všechno pěkně začištěný. K barvě, přikláněl bych se k us olivový. Posílám pár fotek na jedný jsou vidět na boku ruskýho shermana americký instrukce (je jasný že přetíranej nebyl) a ta druhá je pro barevnou inspiraci
Díky za upřesnění,moje předloha má taky ty tabulky z USA plus nápis v azbuce,takže asi to bude v tej olivce, no přestříkám to jiným mixem akorát nevím ješště jakým ...
Nemohu to za boha najít v které to bylo knížce (ach ta paměť ), prolistoval sem dneska tři a nenašel, ale o co jde...četl jsem to v jedné z nich. Při jednom proti-útoku sovětů někdy ve 41 (nebo 42?) na dosažené německé pozice, rusaci nasadily do té doby němcům neznáme tanky. Nakonec je identifikovali jako americké M3 Lee. Doslova tam bylo napsáno, že americké nápisy byly přeškrtány křídou a nad nimi nebo kolem nich byly popisky křídou v azbuce. Čili bych se přikláněl ke kolegům že to nasazovaly v jejich barvě. Jinak naprosto úchvatná práce. Jako vždycky radime. Tiše obdivuji
Jinej kabát je z XF-62,XF-49,H-52(asi v poměru 60/20/20).Nakonec jsem to zesvětloval žlutou a bílou,snad je to použitelnej odstín,na fotce je to o něco tmavší,než v reálu...
Veškerá technika dodaná v rámci Land-Lease zůstávala oficiálně majetkem US Army, tj. šla v americké OD, s americkými modrými (kapotovými) čísly a případně instruktážními nápisy. Hvězdy ani další označení se typicky neaplikovalo (nelze vyloučit výjimky, kdy se sáhlo do kusů určených původně pro vlastní jednotky). Pokud by k nějakému přetírání došlo, tak nejspíše v rámci nějakých větších oprav, jinak k tomu nebyl ani důvod, ani čas. Pouze se doplnilo ruské označení. Výjimku tvoří nákupy z počátku války (např. první várky Jeepů). Tam šlo o klasický nákup na základě objednávky a tahle auta šla bez jakéhokoli označení, s výrobními a instruktážními štítky v azbuce a stala se majetkem Rudé armády.