Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pz. 38 (t) a vše na jeho podvozku -SKUPINOVKA 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 225 • Stránka 5 z 15 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Pz. 38 (t) a vše na jeho podvozku -SKUPINOVKA 1/72

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 19 kvě 2014, 16:57

Tak zase kousek dál. Zaprasený vnitřek. Oleje, nahrubo stékance. Celé ještě zjemním šedou aby to nebylo tak výrazné, pak nějaký ten filtr a asi šlus. Vršek zakryji plachtou z dvojsložkového tmelu.
Přílohy
1-DSC00427.JPG
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mgr. Petr Dušek » 20 kvě 2014, 10:02

Ahoj Michale,
máš to moc pěkný, jen bych zvážil plachu z dvojsložkového tmelu. Plachta mi v tomto provedení připadá jako ze silné, pogumované látky, faldy jsou takové humpolácké. Já bych do toho šel ze 3 - 4 vrstev kapesníčku namočeného do rozředěného Herkulesu a pohrál si nařasením. Ale je to tvůj model a jaký si ho uděláš, takový ho budeš mít.
Ať ti to staví.
Dušín
Modelařím 1/72 přes 37 let sobě pro radost a spoustu toho neumím.
Nejradši sochám modely z kousků plastu, polyuretanu, nebaví mě malovat model na model.
Mgr. Petr Dušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 20 kvě 2014, 10:09

Vyzerá to zaujímavo teraz je to ešte také nedoladené ale ako si sám písal ešte to budeš upravovať... Čo sa týka plachty tiež by som sa prikláňal ku kapesníku ja som na svojom modely Wespe robil z neho a pred farbením som ho prestrel surfacerom aby sa uzavreli drobné poriky v kapesníku a potom namaloval plachta potom vyzerá hrubšie tak ako skutočná plachtovina
viewtopic.php?f=7&t=55226&start=75
https://www.facebook.com/Diorama-172-by ... 849632105/
Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mgr. Petr Dušek » 21 kvě 2014, 12:36

Kontaktoval mě Tom, že by chtěl poradit, jak na plachtu. Myslím, že by to mohlo zajímat i jiné modeláře. Pokusím se tedy podělit se se svými zkušenostmi.

Výroba plachty je velmi jednoduchá Tome.
Vezmeš si 2 ( 3 ) vrstvý papírový kapesník a dle tvaru korby, na kterou budeš plachtu dávat, si ustřihneš část kapesníku - je třeba počítat s tím, že budeš plachtu prověšovat, tak je nutné přidat cca 2 - 5 mm po každé straně (píšu o modelech v měřítku 1/72). Potom ustřihneš stejný rozměr ještě jednou a dáš oba díly na sebe.
Rozděláš si například do podšálku na kafe roztok Herkulesu s vodou - o něco řidší konzistenci než je originální hustota Herkulesu.
Pak rovnoměrně položíš na rám plachty 2x2 (2x3) vrstev papírového kapesníku (dle toho kolikavrstvý si vybereš) a štětcem na vodovky na něj naneseš roztok disperze. Pak začneš od středu prověšovat pomocí třeba ušátka, nebo druhé strany štětce horní část plachty - může to být 3 - 5 mm prověšení. Pomocí pinzety s kulatou špičkou prověšuješ boky a záď plachty. Může to být i obyčejná špičatá pinzeta, ale pak je třeba provádět řasení velmi opatrně, aby se kapesníček nepotrhal. Pak necháš plachtu do rána uschnout.
Výhoda disperze je, když se něco nepovede, že když plachtu namočíš, můžeš nepovedenou část opravit. Až ti plachta na korbě dokonale uschne, dá se obratně pomocí skalpelu od korby odloupnout a tvarově ještě upravit. V místech, kde jsou spodní oka pro uchycení, je dobré udělat něco jako cíp a v prostoru mezi cípy udělat oblouček. Určitě je dobré se inspirovat reálnými fotkami. Oka jsou vyrobené z mosazného drátku o tl 0,15 mm namotaného na injekční jehlu č.5 = průměr 0,5 mm a překrojené podélně ještě na jehle. Vzniknou tak velmi jemné kroužky, které jsem pro aretaci přilepil na plachtu Herkulesem, ale pak jsem lepení ještě potvrdil sekundovým lepidlem. Střed kruhu jsem vyvrtal vrtáčkem pr. 0,5 mm. Při barvení plachty se mi osvědčilo stříknout kouty černou barvou ( preshanding) a vršky pak vzít suchým štětcem o 2 - 3 odstíny světlejší barvou, než je barva plachty. A to je vše, jednoduché že?
Tak ať ti to staví. Dušín
Přílohy
Chevrolet 7127 foto 1.JPG
Opel Blitz W.jpg
DSCN2828W.jpg
DSCN2826W.jpg
Nejradši sochám modely z kousků plastu, polyuretanu, nebaví mě malovat model na model.
Mgr. Petr Dušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 22 kvě 2014, 08:37

Ahoj hoši. Máte pravdu. Bude kapesníčková plachta. Jen je problém v tom, že jsem našel na netu jen fotky s plachtou alá domeček s okýnky a na celém zadku. I v knížce co mám jen na Mardel lajnu to samé. Nechci to dělat jak to je na fotkách. Na druhou stranu je třeba nějak zamaskovat ne moc povedený vnitřek modelu. Uložení děla a jiné je uplně mimo. Stačí zakrýt max 1/3. Nemáte někdo nějakou fotku, kde je prostě jen plachta a né ten stan na bier fest? Nebo se na to vyprdnu a budu ignorovat reálnou předlohu a udělám to podle sebe. Ale aby zase někdo nerejpal :evil:
Přílohy
052.jpg
032.jpg
051.jpg
007.jpg
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mgr. Petr Dušek » 22 kvě 2014, 09:32

Michale, mě se líbí fotka č. 3. Šel bych na to tak, že bych ze zvonkového drátu, obnažil bužírku, drátek má pak 0,38 mm a ten bych použil na rám plachty. Pomocí pinzety případně skalpelu bych drátek vyválel do roviny a dle fotky naohýbal. Já nevím kolik máš tl. stěny pancíře, ale dle fotky odhaduju, že to bude minimálně 1,0 mm. Možná by stačilo vyvrtat do bočnic díry o průměru 0,4 - 0,5 mm cca 1- 2 mm hluboké, drátky do nich zastrčit a přilepit sekunďákem. Postup jak na kapesníček jsem popsal viz výše.
S okýnky není žádný problém. Až ti plachta uschne a zvrdne, opatrně ji odloupneš od rámu a bočnic. Pak se dají okýnka skalpelem krásně vyříznout. Zevnitř bych přilepil celofán co bývá třeba na bomboniérách. Mrkni na obrázky GMC Rocket launcher Xylophone, dělaný před 5 roky. Kurňa to to letí...... Takhle nějak bych na to šel já.
Ať ti to staví.
Dušín
Přílohy
15.11.09 snímky 871.JPG
15.11.09 snímky 867.JPG
15.11.09 snímky 863.JPG
Mgr. Petr Dušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 22 kvě 2014, 10:09

Mňo, koukni na tu fotku, ta plachta je i na celém předku a i brzdovratné zařízení je tam zabalené. To jsem se nemusel crcat s vnitřkem a mohl jsem to udělat rouvou jako jezdící šapitó :-D Nee. Je to sice zajímavé, ale podle mne to celý model naprosto zabije. Byl by vidět jen spodek a stan. Nějak to zkusím udělat k obrazu mému. Jinak za nápad a fotky díky.
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 22 kvě 2014, 12:45

Dušínové nápady sú super.... určite ich využijem aj ja. No a k plachte len tolko, že ak sa ti ju nechce robiť podla fotiek tak sprav rám ako na plachtu a prehoď cez nu maskovaciu sieť a máš to....
Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 27 kvě 2014, 18:34

Tak hoši, z 90 procent hotovo, doladit pásy, slepit podsestavy dohromady (dělo, trup, sedačka) pak ta plachta a trocha olejovek, zaprášit a asi konečná. Na to že některé díly byly nedostříknuté, dělo je šišaté a jiné, to je nakonec pohledný tank. Obzvláště považuji za povedenou patinu kol. Tak snad se bude líbit a nezkazím to ve finále. Oproti té prvotní pískové je to nebe a dudy.
Přílohy
1-DSC00440-001.JPG
1-DSC00440.JPG
1-DSC00439.JPG
1-DSC00438.JPG
1-DSC00436.JPG
1-DSC00434.JPG
1-DSC00432.JPG
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaroslavsebesta » 27 kvě 2014, 20:56

Máš pravdu, až na ty nedostatky ve stavebnici je to pěkný mě se to líbí. =D>
Můj bratr Michal zemřel na následky zranění dopravní nehody. Přebírám za něj jeho profil, až se trochu pohrabu v jeho rozdelaných projektech tak v nich budu pokračovat. Sem od dětství letadýkář kterej staví jen pro radost.
jaroslavsebesta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jakubo17 » 29 kvě 2014, 10:30

Michal pekný Marder šedivka je pekná a pristane mu, len tie pásy sa mi zdajú veľmi do červena.
jakubo17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 10 čer 2014, 22:15

Tak konečne som oplakal zničeného Ferdinanda a dostal som novú silu k modelovaniu :-D
Pustil som sa znova do dvoj projektu a to Grille Ausf.M a Flakpanzer 38(t) Gepard Keďže som bol s diorámou Achtung Jabooo nespokojný :nuts: tak som sa rozhodol využiť podstavec na ten istý námet s inou technikou. A pre Sd.Kfz 11 či Sd.Kfz 250 mám v talone nové diorámi možno zo zaujímavejším prostredím alebo scénou, ale to je ešte ďaleko :grin:
No ale foto progresu začal som s Grille
Grille 01.JPG
Grille 02.JPG

Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaroslavsebesta » 11 čer 2014, 21:37

Koukam ze jsi taky tmelil přechod z vany na korbu, Ja dělám taky Grille a chci se zeptat jak pasoval zadek mě moc ne měl jsem tam fugy. Jenom doufám že u geparda nebude to samý.
Můj bratr Michal zemřel na následky zranění dopravní nehody. Přebírám za něj jeho profil, až se trochu pohrabu v jeho rozdelaných projektech tak v nich budu pokračovat. Sem od dětství letadýkář kterej staví jen pro radost.
jaroslavsebesta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 12 čer 2014, 04:07

Ahoj fugy v zadu som aml aj ja musel som trocha tmeliť.... Čo sa týka Geparda som si istý, že tam budú na 80%tie isté chyby :grin:
Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 12 čer 2014, 16:15

Co to je za výrobce? Že to tak krásně pasuje... :shock:
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

PředchozíDalší

Odeslat odpověď